9 mai 2024
HomeZona zeroMemoriaCazaci în Bacău. 1944

Cazaci în Bacău. 1944

Imaginea, provenită dintr-o arhiva privata, ar reprezenta cazaci din Waffen SS, pe frontul de Est, în 1944, la Bacău.

Unitățile de “străini care luptau pentru germani” sunt amintite în memorialistica locală, și se relatează că, în 24 august 1944, acestea ar fi fost de vină pentru panică stârnită printre locuitorii Bacăului, care au crezut că rușii au intrat deja în oraș.



Avocatul băcăuan Aurel Popa povesteşte: «Militarii nemţi din oraşul Bacău se retrăseseră, rămânând numai nişte unităţi cu scopuri specifice retragerii, dar noi, populaţia civilă, nu mai ştiam nimic. La vestea că ruşii au trecut podul peste Bistriţa şi înaintează spre centru, pe la ora 11 s-a produs o panică în tot oraşul. Atunci mulţi cetăţeni, printre care şi eu, luându-şi câteva obiecte în fugă, au pornit spre zonele presupuse libere ale ţării.

Mi-am luat o servietă cu un rând de schimburi şi ceva de mâncare şi am pornit la drum. (…) În realitate, nu erau ruşii la podul peste Bistriţa, ci nişte unităţi străine aliate nemţilor, care purtau alte uniforme şi au derutat pe necunoscătorii ce au creat panică.»

Cazacii din Waffen SS reprezintă o parte din trupele străine care au servit sub comanda Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Waffen SS era o divizie de elită a trupelor SS naziste, și în timpul războiului, a inclus o serie de unități compuse din cetățeni străini sau voluntari din diferite țări și regiuni, inclusiv cazacii din Rusia.

Cazacii erau populații de origine slavă cu o tradiție militară puternică, și unii dintre ei au ales să se alăture Germaniei naziste din diverse motive, inclusiv rezistența față de comunismul sovietic, promisiunea de independență sau avantajele materiale. Acest grup de cazaci a fost organizat în cadrul unităților speciale ale Waffen SS și a fost implicat în luptele din Frontul de Est, unde au luptat împotriva Uniunii Sovietice.

Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri