1 mai 2024
ActualitateCataracta are remediu: Gauss ADUCE LUMINA ÎN OCHII TĂI

Cataracta are remediu: Gauss ADUCE LUMINA ÎN OCHII TĂI

Circa 70% dintre românii de peste 60 de ani nu merg la control oftalmologic o dată pe an, aşa cum recomandă medicii. Anual, în ţară se fac aproximativ 94.000 de operaţii de cataractă, dintre care aproape 50.000 în clinicile private.

Știați că afecțiunea cu numele de cataractă este cauza principală a orbirii în lume și este responsabilă pentru aproximativ 51% din cazuri de orbire la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății? Vârsta medie înaintată a populației din România și lipsa de prevenție medicală fac ca statisticile să fie și mai îngrijorătoare în țara noastră, așadar un subiect social care merită toată atenția. I-am invitat pe specialiștii de la Gauss, doctorii Oana Chelaru Postolache și Cristian Postolache, la un interviu pe această temă pentru a contribui la o mai bună conștientizare a stării noastre de sănătate.

Dacă aveți următoarele simptome: vedere încețoșată sau neclară; distorsiunea culorii sau pierderea intensității ei; dificultatea de a vedea noaptea sau în lumină slabă; viziune dublă; incapacitatea de a discerne culorile; efectul de glare – în care farurile, lămpile și alte surse de lumină apar prea luminoase sau cu halouri care apar în jurul lor atunci cu siguranță trebuie să vă adresați medicului oftalmolog.



Ce implică intervenția chirurgicală?

Singurul tratament eficient care poate fi aplicat în cataractă este intervenția chirurgicală cu ajutorul laserului. Aceasta constă în extragerea conținutului opac al cristalinului natural cu ajutorul unei sonde fine cu ultrasunete. Se păstrează doar sacul cristalinului în care se introduce un implant artificial care va suplini funcția cristalinului natural. Intervenția este înalt tehnologizată, desfășurându-se pe o incizie de aproximativ 2 mm care nu mai necesită sutură. Facoemulsificarea – extracția cristalinului cu ultrasunete – este o intervenție cu un înalt grad de siguranță și cu riscuri care tind spre zero. Intervenția care este de scurtă durată (10-12 minute) se desfășoară ambulator, fără pregătiri speciale, sub anestezie locală (cu injecție) sau topică (doar cu picături). Urmare a unor investiții considerabile în aparatură și tehnologie, în afara centrelor universitare Iaşi şi Bucureşti, Clinica Oftalmologică Gauss pune la dispoziția celor din zona Moldovei cea mai nouă generaţie de aparatură pentru operaţia de cataractă. De asemenea, Clinica Gauss e singura care deţine Laserul LenSx pentru operaţia de cataractă, utilizat în combinaţie cu platforma Stellaris Elite, care creşte siguranţa, precizia şi eficienţa intervenţiei chirurgicale de cataractă.

Care este durata intervenției?

O cataractă medie ca dificultate necesită un timp de aproximativ 15 minute pentru operație. În afară de acesta la centrul medical unde este efectuată operația se stă în jur de 1,5 – 2 h timp necesar pregătirilor preoperatorii (dilatarea pupilei prin picături și medicație specifică) și respectiv evaluării și instructajului postoperatorii. La scurt timp după intervenție, pacientul poate pleca acasă, fără a avea restricții deosebite. În prezent se pot trata și viciile de refracție cu ocazia operației de cataractă (miopie, hipermetropie, astigmatism) prin alegerea unui implant artificial personalizat, adaptat conformației fiecărui ochi în parte. În general, pacienții nu mai au nevoie de ochelarii de distanță (indiferent de situația anterioară operației), rămânând doar cu ochelarii obișnuiți pentru citit. Există și implante multifocale care permit postoperator o vedere bună la toate distanțele, fără a mai fi nevoie de ochelari.

 Ce se întâmplă după operație?

În timp ce ochii dumneavoastră se vindecă, puteți confrunta cu roșeață și vedere încețoșată, în primele câteva zile. Cel puțin în prima săptă după operație, e important de evitat: activitatea fizică susținută, ridicarea de greutăți, aplecările. Apa care poate intra accidental în ochi în această perioadă poate cauza serioase infecții, așa încât țineți-vă ochii închiși în timpul băilor sau a dușului; evitați înotul sau băile fierbinți pentru cel puțin 2 săptămâni; feriți-vă pe cât posibil de orice activitate care ar putea expune ochiul la praf sau alți contaminanți cauzatori de infecții. Dacă trebuie operați ambii ochi de cataractă, este recomandabil să se aștepte 3 săptămâni între cele 2 intervenții, așa încât primul ochi să se vindece complet.

Ochelarii după cataractă

Dacă nu ați ales lentile corectoare presbiopice, este mai mult ca probabil să aveți nevoie de ochelari de citit după operația de cataractă așa încât să vedeți cu claritate obiectele, însă pacienții care au optat pentru lentile multifocale intraoculare au o vedere utilă de aproape fără ochelari.

Recomandăm pacienților noștri să se opereze la timp în momentul în care sunt diagnosticați cu cataractă, evitând posibilele complicații intra și post operatorii.

Rețeaua de centre oftalmologice Gauss comercializează o gamă largă de rame și lentile purtătorilor de ochelari și oferă posibilitatea depistării timpurie a cazurilor de cataractă, așa încât ele să nu ajungă în stadii avansate cu riscuri operatorii mari. Sănătatea ochilor este o prioritate. Specialiștii de la Gauss sunt aici și pot să ofere asistență, tratament și consultanță post operatorie așa încât pacientul să apeleze cu încredere la noile descoperiri și tehnologii din domeniu. Pentru că își doresc rămână la un nivel de competitivitate ridicat, reprezentanții rețelei medicale Gauss declară că vor continua să investească în aparatură de ultimă generaţie pentru a realiza un act medical de înaltă clasă, adecvat realităţii medicale şi standardelor internaţionale din domeniu.

În prag de sărbători urăm pacienților și colaboratorilor noștri Sărbători fericite, împliniri, realizări pe toate planurile și multă sănătate!

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri