2 mai 2024
EconomieCase de schimb valutar inchise sau amendate de Protectia Consumatorilor

Case de schimb valutar inchise sau amendate de Protectia Consumatorilor

Casele de schimb valutar au intrat din nou in atentia inspectorilor de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC). Astfel, zeci de unitati care au ca obiect de activitate operatiunile de schimb valutar din tot judetul, inclusiv din cadrul unor banci comerciale, au fost luate la puricat de Protectia Consumatorilor, masura derulata la nivel national cu scopul de a verifica modul in care patronii cu astfel de afaceri au inteles sa respecte legislatia in domeniu.

Cum era de asteptat, multe dintre punctele de schimb valutar nu erau in regula, fapt pentru care s-a impus masura aplicarii a 15 amenzi, totalizând 27.000 de lei (270 de milioane de lei vechi), precum si a 5 avertismente. “Totodata, in cazul a patru unitati de schimb valutar, s-a dispus masura opririi temporare a activitatii, ca urmare a deficientelor depistate”, a declarat Alin Nastasa, seful CJPC Bacau.

Printre probleme constatate si sanctionate de comisarii bacauani s-a numarat si faptul ca, la unitatile de schimb valutar, lipseau afisele cu informatii privind dreptul consumatorului de a cere inscrierea pe verso bonului fiscal a seriilor si numerelor bancnotelor pe care le preiau din schimbul valutar. „Este absolut necesara respectarea acestei prevederi, in conditiile in care, sa zicem, daca s-ar fi intâmplat ca banii respectivi sa se constate ca sunt falsi, sa se poata urmari traseul lor”, a mai spus comisarul sef Alin Nastasa.



In plus, s-au mai constatat si deficiente in privinta formularului de acceptare, care fie nu se emitea, fie nu era semnat si de consumator. Reprezentantii CJPC Bacau le recomanda clientilor caselor de schimb valutar ca, atunci când apeleaza la serviciile acestora, sa verifice cu atentie si integral cursurile afisate pe panouri si sa nu efectueze tranzactia înainte de a solicita si analiza formularul de acceptare a operatiunii.

In cazul in care consumatorul nu este de acord cu tranzactia, acesta poate opta sa nu semneze formularul. De retinut ca, odata ce a fost semnat acest document, reclamatiile consumatorilor pagubiti nu mai au temei legal de cercetare, întrucât se considera ca acestia au luat la cunostinta datele mentionate în formular si au fost de acord cu efectuarea tranzactiei. În schimb, in situatia în care consumatorii au efectuat schimburi valutare fara sa semneze un astfel de formular si, ulterior tranzactiei, constata o paguba, acestia pot depune o reclamatie la Protectia Consumatorilor Bacau, atasând si eventuale dovezi (copie xerox a bonului fiscal, fotografii care sa indice valoarea cursului valutar utilizat de operatorul economic etc).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri