29 aprilie 2024
Zona zeroFapt diversCasa fostului președinte al Kazahstanului este mobilată în întregime cu mobilă românească

Casa fostului președinte al Kazahstanului este mobilată în întregime cu mobilă românească

Casa fostului președinte al Kazahstanului, Dinmuhamed Ahmedovich Kunaev, cunoscut sub numele de “Dimash”, este mobilată exclusiv cu mobilă românească. Într-o vizită recentă în orașul Almatî, Gabriel Antoniu Lavrincic, director comercial al fabricii de mobilă SIMEX a fost invitat în casa fostului președinte, unde am descoperit o colecție impresionantă de mobilier realizat în România înainte de anul 1989.

“Invitația la această vizită privată mi-a fost făcută de nepoata președintelui, Jannet Dauletovna, cu care am avut o întâlnire de patru ore. Am avut ocazia să discutăm despre pasiunea și aprecierea familiei Kunaev pentru mobila românească și despre povestea din spatele fiecărei piese de mobilier din casa lor”, a declarat Gabriel Lavrincic.

Multe dintre aceste piese de mobilier provin de la fabrica de mobilă SIMEX din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, renumită pentru calitatea și frumusețea produselor sale. De-a lungul anilor, această fabrică a furnizat mobilier pentru numeroase proiecte prestigioase, inclusiv palatul președintelui din Turkmenistan.



Însă, cireașa de pe tort în această colecție este “vitrina vânătorului”, care găzduiește imagini sculptate cu animale sălbatice și care a fost executată manual de meșterii români.

“Specialiștii de la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, au încercat de două ori, însă fără succes, să copieze această “vitrină vânătorească” pentru ca să fie făcută cadou lui Mihail Gorbaciov, respectiv lui Boris Elțîn. Această “neputință” a specialiștilor ruși de la Ermitaj, demonstrează marea valoare a școlii românești de mobilă, care a fost și este la un nivel super-înalt, recunoscută pe plan internațional, arată că în ROMÂNIA putem produce calitate, care să concureze pentru locul 1 mondial!”, spune directorul Lavrincic.

Mobila românească are o istorie îndelungată și profundă în Kazahstan și în fostele republici ale Uniunii Sovietice. Casele din Kazahstan și din întreaga regiune ex-sovietică sunt în mare parte mobilate cu produse românești. Se spune chiar că fiecare al doilea sau al treilea copil născut în Uniunea Sovietică a fost conceput într-un pat cu inscripția “Made in Romania”.

“Dacă conducătorii noștri ar fi mai atenți, noi românii, am putea face din mobila românească pe plan internațional exact ceea ce au făcut nemții din masina Mercedes. Mobila românească deține o imagine foarte bună pe piața internațională a mobilei, fără doar si poate mobila româneasca ar putea deveni un brand mondial de top cu reprezentanțe în toate țările lumii din Londra pana la Sydney.

Pentru ca acest lucru sa devină realitate, avem nevoie ca factorii de decizie să se trezească din somn, să constientizeze și să se implice în susținerea industriei românești de prelucrare a lemnului. Să nu uităm că am avut fabrici de mobilă în țară cu mii de angajați”, apreciază directoul SIMEX.

România are o tradiție puternică și reprezintă o forţă uriaşă în industria prelucrării lemnului, însă din păcate, nu beneficiază de promovarea şi susţinerea corectă a politicienilor. Industria românescă de mobilă (încă) reprezintă pentru România o carte de vizită serioasă pe plan internaţional. Acest lucru se datorează managerilor români şi investitorilor autohtoni care cred în România. Încă mai avem în ţară resurse umane şi industriale de care trebuie să avem grijă mare să nu le pierdem.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri