8 mai 2024
ActualitateCasa Bacovia striga dupa ajutor

Casa Bacovia striga dupa ajutor

Casa memoriala are nevoie urgenta de reparatii capitale. Acest lucru nu provoaca frisonari culturale Consiliului Judetean, care (cel putin pentru moment) invoca lipsa bugetului. Anul trecut au fost taiate cele 300 de milioane lei vechi pentru ca administratia locala avea un utopic proiect de sprijinire a caselor memoriale din municipiu. Astfel ca, locul cel mai cunoscut al Bacaului e in pericol sa ramana o amintire doar in poze…

Motto: Eu trebuie sa plec, sa uit ceea ce nu stie nimeni
Mahnit de crimele burgheze, fara a spune un cuvant
Singur sa ma pierd an lume nestiut de nimeni
Altfel, e greu pe pamant…

A vorbi despre importanta Casei memoriale George Bacovia pentru municipiul Bacau pare un lucru inutil. Nu numai ca aceasta casa de patrimoniu este punctul de anceput al oricarui itinerar cultural bacauan, ci aproape ca este punctul central pentru viata culturala bacauana. Asta in teorie. Pentru ca in practica lucrurile sunt mai complicate. De abia de anul trecut, la Casa Bacovia lucreaza un conservator expert. Pentru ca pana acum casa a avut doar supraveghetori care faceau doar opera de indrumare si de intretinere superficiala a cladirii. De altfel, destinul cladirii nu a fost foarte fericit in ultimii ani – casa a fost aplimbata” pe la diferite institutii si chiar a stat mult timp inchisa (de exemplu, in tot anul 2007). Din aceasta cauza numarul de vizitatori scazuse pana la trei (!) vizitatori pe luna. De la inceputul anului trecut, casa a capatat un suflu nou de viata. Ioana Maria Baitanu, conservator expert, ao meserie pe care o inveti in peste 25 de ani”, are grija de tot ceea ce inseamna viata cladirii.



Doar sponsorii?!

Din acest motiv, anul trecut au fost peste 12 activitati, iar numarul de vizitatori a crescut spectaculos – numeroase grupuri de elevi din toata tara sunt interesati sa cunoasca casa in care a locuit pentru un timp unul dintre marii poeti romani. Este adevarat ca majoritatea activitatilor au fost desfasurate cu fonduri obtinute de la sponsori, pentru ca ordonatorul de credite, Consiliul Judetean Bacau, nu a mai finantat de ceva timp intretinerea cladirii. De mentionat ca unul dintre putinii sponsori generosi este medicul Alexandru Calin, fiul importantului critic literar Constantin Calin, cel care s-a ocupat o viata de opera marelui poet. Situatia cladirii a inceput sa se inrautateasca accentuat, in ultimii cinci-sase ani. Atunci casa memoriala apartinea de Biblioteca Judeteana aC. Sturdza”. Conducerea bibliotecii era onorata ca patrona Casa Bacovia, insa totul se oprea la aceasta bucurie simpla. A fost pusa atunci si o foarte necesara centrala termica, cu ajutorul administratiei Sechelariu si s-a consolidat imobilul, aflat in pericol de prabusire. In rest, s-a dat o spoiala de zugraveli si s-a incercat, inutil, tinerea unei licitatii pentru un proiect de consolidare a casei.
Nicio sansa la bani!

aCat timp casa a fost sub administratia Bibliotecii Judetene, a fost o nenorocire: mucegai mult, s-a dat cu bronz peste ramele oglinzilor de Venetia din casa etc.”, spune Ioana M. Baitanu. A inceput, insa, sa ploua si in casa, pe centrala si tabloul electric, au aparut fisuri adanci pe pereti. aNe trebuie, urgent, un studiu de fezabilitate pentru a incepe lucrari de reparatie. Problema e ca nu avem deloc bani, iar un studiua de fezabilitate costa peste 500 de milioane lei vechi. Din pacate nu avem sperante ca in viitorul buget vor fi alocati acesti bani”, ne-a declarat Silvia Iacobescu, directorul Complexului aI. Antonescu”. Deocamdata, Casa memoriala aG. Bacovia” din orasul lui Bacovia asteapta cu mana intinsa bani pentru ca sa existe.

Casa cu taine a poetului

Casa poetului a avut ea insasi un destin care merita sa fie consemnat. In decurs de 75 de ani, casa a avut nu mai putin de sapte proprietari, dar cei care au locuit mai mult in ea au fost membrii familiei Vasiliu, cladirea ascunzand multe taine ale poetului. In aceasta casa s-a deschis la 28 septembrie 1971 expozitia memoriala aGeorge Bacovia”. Colectia cuprinde circa 400 de obiecte provenite din donatii si achizitii de la membrii familiei poetului, printre acestea numarandu-se manuscrise si editii ale operei sale, documente si fotografii, carti, mobilier, expuse antr-o ambianta de epoca. Din septembrie 1971 si pana an 2002, Casa aGeorge Bacovia” a fost an administratia Muzeului de Arta Bacau (institutie de sine statatoare atunci). an 2002, dramaturgul Viorel Savin, director al Bibliotecii judetene, a gasit firesc ca mediatizata cladire de patrimoniu sa revina bibliotecii. Trebuie precizat ca nicio alta biblioteca din Romania nu mai detinea an administratie vreo cladire memoriala. Din ianuarie anul trecut, casa memoriala a revenit Complexului Muzeal aI. Antonescu” (din care fac parte Muzeul de Istorie si Muzeul de Arta). Taxa de intrare la Casa memoriala aGeorge Bacovia” este 0,65 de lei pentru cei care vin sa viziteze cu grupul de cel putin 10 persoane si 2 lei pentru vizitatorii individuali.

Gabriel Pop

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri