7 mai 2024
ActualitateCartierul fantomă din coasta Bacăului își schimbă proprietarii

Cartierul fantomă din coasta Bacăului își schimbă proprietarii

Povestea caselor lăsate în paragină la Luizi Călugăra, construcții vizibile de pe DN 11 care merge spre Onești, a fost spusă de mai multe ori. Chiar anul trecut, într-o vizită în comună, aflam de starea caselor lăsate de izbeliște, care i-au adus renumele de „cartierul fantomă”. În zona respectivă au început construcțiile încă de pe vremea când Ion Iliescu era președintele României, ceea ce i-a adus supranumele de „cartierul Iliescu”. În realitate, cartierul poartă numele Sfântul Anton.

PUG-ul, bată-l vina!

Cartierul, care se întinde pe o suprafață considerabilă, este constituit din aproape 80 de case. Amplasate care pe unde a vrut proprietarul, cele mai multe dintre ele nu au acces la rețeaua de energie electrică sau cea de apă curentă. „Pentru a duce toate utilitățile acolo trebuie să rezolvăm problema PUG-ului (plan urbanistic general, n.r.) și apoi a PUZ-ului (plan urbanistic zonal, n.r.)”, declara Romeo Butacu, viceprimarul din Luizi Călugăra, la vizita noastră de anul trecut. Speranțele celor din primăria comunei erau că vor realiza aceste obiective până la finele lui 2018. Numai că lucrurile nu au stat chiar așa. Am revenit ieri în zonă și am aflat că PUG-ul a fost realizat, dar de curând, și depus la București de aproape trei săptămâni și se așteaptă răspunsul. „Suntem în linie dreaptă. Ne apropiem de adevăr. Peste 90 la sută este terminat”, a precizat acum Romeo Butacu privitor la PUG.



Se dorește modernizarea

Revenind la casele părăsite din „cartierul Iliescu”, o parte dintre ele au rămas la fel de pustii ca în ultimii ani. Conform declarațiilor viceprimarului Butacu, o parte dintre proprietarii acestor construcții s-au întors definitiv în țară și s-au decis să locuiască în locuințele neterminate. Multe însă au fost vândute de unii proprietari care au decis să se stabilească în străinătate. În ambele situații, se așteaptă ca într-o perioadă scurtă de timp imobilele respective să-și schimbe înfățișarea, cei care locuiesc aici dorind să investească pentru condiții normale de viață. Și Primăria Luizi Călugăra, prin vocea viceprimarului, susține că lucrează la un proiect pentru modernizare la nivel de comună a iluminatului public și a rețelelor de apă, probleme ce vor fi rezolvate odată cu aprobarea PUG-ului și apoi a PUZ-ului. Apoi, utilitățile vor putea fi extinse pe străzile cartierului, urmând ca de acolo proprietarii să se branșeze la acestea.

Viața la Luizi Călugara merge mai departe. Iar acest lucru se observă și din faptul că e liniște pe străzi și în curțile caselor, semn că oamenii sunt la diferite munci. Unii la muncile câmpului, alții… la serviciu. Cei care merg la câmp și dețin suprafețe agricole se plâng în această perioadă de faptul că porcii mistreți le distrug recoltele.

Conform declarațiilor viceprimarului Butacu, plângerile sunt formale: „Nu a depus nimeni nici o plângere scrisă. Am vorbit deja la Asociația vânătorilor și vom vedea ce vom face. Teama cea mai mare e cu pesta porcină”, a mai spus Romeo Butacu, care a mai specificat că, în perioada următoare, în funcție și de vreme, vor începe asfaltarea unor porțiuni de străzi în comună ce însumează 5.600 km. „Am fi rezolvat mai repede cu asfaltările, dar au fost probleme din cauza licitațiilor. O dată a venit o singură firmă care apoi s-a retras. Dacă am fi lucrat din timp, acum aveam gata mai mult de jumătate din lucrări”, a completat viceprimarul.

Capra vecinului e mai… grasă!

La vecinii din Măgura, lucrurile par să stea altfel. Cel puțin la prima vedere. Și asta pentru că de-a lungul DN 11 ce delimitează cele două comune, pe partea localității Măgura se construiește. Asta înseamnă că acolo sunt condiții și investitorii au cu ce. Pentru o radiografie corectă a celor ce se întâmplă am stat de vorbă cu Iordache Costraș, primarul comunei Măgura.

„Zona este în plină dezvoltare și suntem în grafic, deși au existat câteva mici întârzieri cauzate de unele particularități ale acestei zone, dar pe care le-am rezolvat. Avem autorizație de construire, avem constructorul și este în plină desfășurare lucrarea de extindere a rețelei de curent electric, 2,9 km în prima fază, pe zona Metalbac, și pe străzile Plaiului, Atelierului și Poligonului, și până la ieșire pe DN 11 la un obiectiv de investiții ale unui agent economic care construiește o secție de canapele”, a declarat primarul Iordache Costraș.

Și în comuna Măgura sunt situații în care localnicii plecați în străinătate au început să-și ridice case, dar aceștia vin frecvent acasă și se ocupă de ce au început să construiască. În ceea ce privește situația asfaltărilor, la Măgura sunt vizate trei sectoare, care măsoară în total 5,4 km, respectiv zona dintre Vii, zona Răzășiei și Coton. O altă lucrare vizată este cea din zona Armanu unde se va executa o lucrare de consolidare pe o suprafață de 100 de metri la drumul principal.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri