12 mai 2024
ActualitateCapul lui Decebal, expus pe holul Stării Civile. În 2012, monumentul a...

Capul lui Decebal, expus pe holul Stării Civile. În 2012, monumentul a fost demolat din ordinul șefilor de la Cultură

O statuie înfățișând capul lui Decebal a fost expusă la câțiva metri distantă de locul pe care fusese aplasată în 2012 și, apoi, demolată pentru că șefilor de la Cultură nu le-a plăcut si nu au aprobat amplasarea ei în spațiul public.

În anii 2012, Primăria municipiului Bacău a investit într-o operă de artă amplasată în centrul orașului – bustul lui Decebal.



Cu toate acestea, într-un interval de timp foarte scurt, această investiție a fost retrasă din spațiul public din cauza unor viziuni divergente asupra acestei opere.

Cu peste un deceniu mai târziu, Decebal își face revenirea triumfală în sala de căsătorii a stării civile, alături de un panou ce conține lista primarilor care au condus urbea din anul 1864.

Decizia de a tăia capul regelui dac aparține Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public, care a respins dosarul depus de Primăria Bacau. Dosarul trebuia întocmit înainte de amplasarea sculpturii și a fost respins, iar lucrarea împreună cu soclul au costat 40.000 de lei.

Prin Hotărârea Consiliului Local, s-a aprobat achiziționarea unui monument de for public, respectiv o sculptură în bronz reprezentând capul lui Decebal și amplasarea acestuia într-o zonă centrală a municipiului Bacau.

Inițiativa acestui demers aparține Uniunii Artiștilor Plastici Bacau. Argumentele pentru proiect au inclus faptul că sculptura originală, executată în gips patinat, reprezentând capul lui Decebal, a fost realizată în 1968 de importantul sculptor bacauan Petru Pinca.

Originalul acestei statui se află în custodia Muzeului de Artă din Bacau, dar fiind într-o avansată stare de degradare, nu mai poate fi expus pentru public și reprezintă un monument cu valoare de patrimoniu național.

Scopul a fost de a reda acest monument publicului bacauan și de a reintroduce în circuitul artistic numele sculptorului Petru Pinca.

Ministerului Culturii a apreciat inițiativa Primăriei de a aduce un beneficiu de imagine orașului prin amplasarea de monumente de for public, dar a considerat că realizarea unei copii diminuează valoarea artistică a lucrării originale.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri