19 mai 2024
OpiniiEditorialCând- Mozart- este- condus- la- cimitir- doar- de- credinciosul- său- câine- și-...

Când- Mozart- este- condus- la- cimitir- doar- de- credinciosul- său- câine- și- de- vizitiu

Da, Mozart, geniul,  a fost condus la cimitir, în Orașul Muzicii, doar de credinciosul său câine și de vizitiu. A avut parte de o înmormântare de gradul III; groapă comună. Așa au hotărât oficialitățile, rudele, prietenii. Numai fidelitatea câinelui său, care a stat vreme îndelungată lângă groapa în care fusese depus de vizitiu și cioclu, a păstrat în memorie acest loc. Era un decembrie geros, dar nu frigul anotimpului, ci înghețul din sufletele concetățenilor săi l-a aruncat astfel în groapă. Asta nu i-a împiedicat pe unii să facă o avere din vânzarea manuscriselor lui, să-și lecuiască  sufletele cu armoniile sale, vreme în care, aruncat peste alții în groapa săracilor, Mozart nu avea nici măcar o amărâtă piatră funerară la căpătâi. Pentru Capitala Muzicii ar fi costat prea mult. Geniul lui Mozart își făcuse treaba, dăruise lumii un tezaur de armonii. Ce nevoie mai era de respect pentru el? Armoniile pot trăi fericite și dezlipite de amintirea sa, nu?…

OMV, BILLA, BCR, PETROM, RAIFEISEN,  BAUMIT, OMNIASIG, PFANNER, RedBul, STRABAG, PETROM, BauMax, JULIUS MEINI, HERVIS, SWAROVSKI, UNIQA etc. Vă spun ceva aceste mari uzine de profit care prosperă în România? Din când în când, nu vă întristează oftatul foștilor noștri CODRI? Firește, cei din țara celui-condus-la-cimitir-doar-de-credinciosul-său-câine-și-de-vizitiu-și-aruncat-peste-alți-morți-în-groapa-comună prosperă în țara mea sprijiniți prin legi fabricate cu dedicație de interesele ticăloase ale politicienilor noștri; și nu numai. Doar că, după ce și-au văzut sacii în căruță, nu vi se pare că politicienii din țara-geniului-condus-la-cimitir-doar-de-credinciosul-său-câine-și-de-vizitiu-și-aruncat-peste-alți-morți-în-groapa-comună, de-a toarta cu ai noștri, ne-au aruncat, la fel de cinic, și pe noi într-un fel de groapă comună?…

Mai rămâne ca aceste mari scârbe, politicienii lor și ai noștri, să ne schimbe Imnul Național. Se gândesc, probabil, la un substitut: Recviemul în re minor al lui Mozart. Există și  argumente estetico-religioase: lucrarea are la bază  un text poetic latin din veacul XIII și șase texte liturgice ce fac parte din slujba funerară.

Iohannisienilor, ciolacilor și ciucăilor, oare eroii de la Timișoara, pe care unii  îi comemorăm în aceste zile cu mare pioșenie, ce-ar zice?…

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri