1 mai 2024
ActualitateCampania de exterminare a capuselor incepe in doua saptamani

Campania de exterminare a capuselor incepe in doua saptamani

Odata cu incalzirea vremii au aparut si primele pericole. Din iarba frumos inverzita, amatorii de mers la picnic se pot intoarce acasa cu o capusa. Iata care sunt recomandarile atât pentru crescatorii de animale, dar si pentru iubitorii de verde.

"Capusele sunt inamici de temut atât pentru oameni, cât si pentru animalele de companie", a explicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt al Directiei Sanitar-Veterinare. "Pe lânga senzatia neplacuta provocata, capusele pot transmite si boli care pot cauza anemie si chiar paralizie. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara, dar muscaturile lor sunt indolore".
In cazul in care capusele ataca animalele, simptomele sunt slabirea, schiopatatul, umflarea incheieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot aparea dupa zile, saptamâni sau luni de la infectare.
"Cea mai dificila dintre metodele de eliminare a capuselor este de a trage de ea. In acel moment, capusa actioneaza ca o seringa. Alte metode sunt recomandate: apropierea unui obiect incandescent, inecarea intr-o picatura de ulei, extragerea cu ajutorul unor clestisori speciali", a mai spus dr. Vlad.
De atacul capuselor nu sunt feriti nici oamenii. Nu mai putin de 15 persoane au ajuns in ultimele zile la medicii de la Urgente, mai multi fata de alti ani.
In cazul lor, "simptomele sunt febra, cefaleea, greata, voma. Acestea pot debuta din prima zi de la muscatura, pâna la trei saptamâni. Uneori, sunt insotite de pete rosiatice la locul leziunii", a mai explicat dr. Vlad. Dupa ce au fost tratati in ambulatoriu, acestia au ajuns pe mâna doctorilor de la sectia Boli Contagioase.

Incep campanii locale de exterminare a capuselor



Directia de Servicii Publice va incepe in maximum doua saptamâni sa curete parcurile din municipiu de aceste insecte.
"Vom achizitiona substanta care omoara aceste insecte. Este vorba de deltametrina. Noi avem un atomizor si putem incepe imediat tratamente locale, in special in parcuri", a explicat Viorica Marcu, directorul directiei. Totodata, la inceputul lunii iunie se vor face si stropirile pentru tântari. "Solutia care se foloseste contine ca baza deltametrina, asadar va avea dublu efect si asupra tântarilor si asupra capuselor", a mai spus Marcu.
Andreea Gavrila

In cazul in care nu se reuseste indepartarea completa a capusei se recomanda consultarea unui medic, la fel si in cazul in care se manifesta primele simptome.

Masuri de prevenire pentru proprietarii de animale:
– purtarea manusilor de menaj in cazul in care se lucreaza cu animale suspecte a fi infectate
– curatarea habitatului animalelor cu insecticide netoxice
– evitarea zonelor cu cazuri cunoscute si raportate de muscaturi de capuse

In evidentele medicilor sunt 8 bacauani care au dezvoltat boala Lyme, cea mai grava dintre afectiunile cauzate de capuse.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri