27 aprilie 2024
ActualitateBuget copiat in Sanatate

Buget copiat in Sanatate

Saracia se multiplica si pentru 2013

Anul 2013 a debutat sub semnul nesigurantei in ceea ce priveste finantarea sistemului sanitar. Mai multe declaratii ale ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au anuntat schimbari in alocarea fondurilor, dar cadrul legislativ abia se pregateste. Prin urmare, pentru primele doua luni bugetul in Sanatate il copiaza pe cel de anul trecut, cu bune si mai multe rele.

Bugetul pentru sistemul sanitar va fi mai mare cu 30% fata de cel de anul trecut. Anuntul nu trebuie sa-i bucure nici pe furnizorii de servicii medicale, nici pe pacienti. Doua treimi din suma suplimentara este destinata platii unor datorii din sistem, ceea ce inseamna ca nu se vor imbunatati conditiile de munca pentru personal si nici nu va creste calitatea asistentei medicale. Doar vor mai intra niste bani in conturile furnizorilor de medicamente si materiale sanitare. Pentru activitatea curenta, fondurile vor fi ceva mai mari numai pentru anumite domenii ale sistemului sanitar. Noul buget va fi impartit, se pare, la 1 martie. Pâna atunci, intre Casa de Asigurari de Sanatate si furnizorii de servicii medicale se incheie acte aditionale la contractul pe anul trecut, iar acestea nu aduc mari schimbari in finantare. Cele mai afectate de lipsa cresterilor de buget sunt spitalele, luate cu asalt de pacienti in aceasta perioada. Obligate sa se incadreze in bani dar si sa spitalizeze toate cazurile care li se adreseaza, spitalele vor fi obligate sa-si reduca drastic din cheltuieli. Cum taierile salariale nu sunt permise, se va strânge robinetul la aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare. Cu alte cuvinte, bolnavii vor sta pe patul de spital, dar vor primi tratament si ingrijiri daca isi vor cumpara cele necesare. O noutate in cazul spitalelor este alocarea fondurilor când se va incheia contractul pe 2013 in functie de gradul de competenta obtinut dupa evaluarea de anul trecut. In judetul Bacau, o modificare pozitiva ar putea avea loc in cazul Spitalului Judetean de Urgenta care a obtinut o crestere de la gradul III la gradul II. Sunt si domenii ale sistemului sanitar in care se varsa bani cu nemiluita. Un exemplu este compensarea medicamentelor. In ultimii ani, tratamentul compensat nu a mai fost restrictionat. Farmaciile nu au mai avut plafon pentru eliberarea medicamentelor compensate. Din acest motiv, fondurile alocate de Casa Judetean de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau pentru decontarea retetelor compensate s-au triptal in ultimii 6-7 ani, ajungând la peste 110 miliarde lei pe luna.



„Prin actele aditionale pe care le incheiem cu furnizorii de servicii medicale, li se aloca acestora un buget lunar care reprezinta media bugetelor lunare din 2012.”
Iulian Oboroceanu, purtator de cuvânt CJAS Bacau

„Am incheiat act aditional cu Casa de Asigurari la contractul de anul trecut. Ce putem spune? Niciodata nu este avantajos contractul cu Casa, din moment ce depasim serviciile contractate. Am intrat in sistem auzind cuvintele «Nu sunt bani» si cred ca le voi auzi si la iesirea la pensie.”
Dr. Adrian Cotârlet, manager Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

„Nu mi-ar conveni sa primim media bugetelor din anul 2012. In lunile de iarna avem cele mai multe cazuri, este cea mai mare adresabilitate. Daca bugetul pentru ianuarie si februarie va fi o medie dintre lunile de iarna si cele de vara de anul trecut, banii nu ne vor fi de ajuns.”
Dr. Doru Androne, manager Spitalul Municipal Onesti

„Anul trecut am reusit sa facem fata cu banii primiti de la Casa de Asigurari, dar anul acesta am dori un buget cu 30% mai mare.”
Mihaita Lucas, manager Spitalul Orasenesc Comanesti

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri