18 mai 2024
Actualitate„Bubuială” în benzinării. 7 lei, litrul de carburant

„Bubuială” în benzinării. 7 lei, litrul de carburant

Benzina și motorina s-au tot scumpit, de la începutul anului, în medie cu 2 bani/zi. Scumpirea carburanților a fost cauzată, în principal, de majorarea accizei pe carburanți, apoi de criza energetică, la care s-a adăugat conflictul din Ucraina.

Inevitabilul s-a produs, prețul carburanților în benzinării trecând peste pragul psihologic de 7 lei pe litru. Astfel, miercuri, 3 martie, în Bacău, cu excepția stațiilor LukOil care, încă, mai vindeau sub acest nivel de preț, benzina normală se valorifica la 7,01 lei litrul, în rețele Petrom și Rompetrol, cu 7,04 lei litrul, la „Socar-ul” de pe str. Cronicar Neculce, 7,08 lei litrul, la Mol, și 7,14 lei litrul (cel mai mare preț), în stațiile OMV. Motorina obișnuită se vindea cu 7,01 lei litrul, la LukOil, 7,04 lei litrul, la Socar, 7,09  lei litrul la Petrom și Rompetrol, 7,16  lei litrul, la Mol, și 7,22 lei litrul, la OMV. La Onești, la fel, doar stația de carburanți LukOil avea afișat un preț sub pragul de 7 lei, respectiv 6,93 lei litrul de benzină (motorina  „sărise” la 7,06  de lei litrul). În rest, cine vroia să alimenteze rezervorul mașinii, scotea din buzunar între 7 lei și 7,02 lei, dacă motorul era pe benzină, sau 7,06 – 7,15 lei pentru fiecare litru de motorină. În privința carburanților Premium, situația este și mai și, în ambele cazuri – benzină și motorină – prețurile ajungând aproape de 7,8 lei litrul. Situația era similară și în restul orașelor din județ.

Cauze și … „vinovați”



În mod evident, conflictul din Ucraina este catalizatorul care a determinat recenta creștere a cotațiilor la petrol, și implicit a prețurilor carburanților în benzinării. De altfel, un lucru așteptat de cei mai mulți specialiști care, înainte de declanșarea războiul din Ucraina, anticipau o scumpire a petrolului la peste 100 de dolari barilul (în mai puțin de o săptămână, a crescut cu 6% n.m.). În ultimele zile, prețurile petrolului s-au inflamat ca urmare a presiunii decuplării Rusiei de la piața financiară și a unor sancțiuni posibile pentru piața sa energetică. De reținut că și țările OPEC (coaliție care include și Rusia – al doilea mare exportator din grup, după Arabia Saudită) au contribuit la scumpirile din aceste zile ale petrolului, liderii acestora refuzând să majoreze producția de petrol peste limita deja agreată, de 400.000 barili/zi, motivând că „piața este bine echilibrată”. O întâlnire a grupului era programată să aibă ieri, 3 martie. Marii producători mondiali ar fi trebuit să majoreze producțiile, așa cum au făcut deja americanii, încurajați, probabil, de prețurile foarte mari din această perioadă. Vor fi eliberate în piață nu mai puțin de 60 de milioane de barili din rezervele statelor membre  ale Agenției Internaționale pentru Energie (din care fac parte Statele Unite și alte 30 de economii importante), scopul fiind echilibrarea balanței cotațiilor crescute ale petrolului.

Boicot … doar online

Interesant că, în mediul online, imediat după declanșarea conflictului din Ucraina, se inițiase o acțiune de boicotare a benzinăriilor LukOil. „Cei care nu sunt de acord cu evenimentele de astăzi (24 februarie n.r.) sunt invitați la un scurt moment de reculegere/gândire/meditație și de evitare a oricăror feluri de susținere a formelor economice cu instituții ce au legătură cu zonele de conflict benzinării, magazine, aplicații, la care aș adauga și produsele /serviciile lor aliate de primă mână”, arăta unul dintre mesajele inițiatorilor. Boicot nematerializat, însă, întrucât băcăuanii au continuat să alimenteze la aceste stații (inclusiv instituțiile de stat care au contracte cu LukOil), fiind atrași încă de prețurile mai mici, dar și de campaniile de fidelizare (prin care obțineau puncte valorice pe care le puteau transforma în achiziții de carburant sau alte produse). Între timp, și anunțata înjumătățire a accizei la carburanți se lasă așteptată (urmând parcă modelul plafonării tarifelor la gaze și energie), decizie rămasă în plan secund de către guveranți. Din păcate, în continuare, veniturile românilor sunt diminuate de inflația în creștere, determinată, printre altele, de scumpirile în lanț, inclusiv la alimente, fenomen înregistrat de fiecare dată când prețul combustibililor a suferit modificări în sus. De altfel, din toamnă și până acum, prețurile la alimente au crescut cu 10% – 11%, estimându-se că, până în luna aprilie, se vor mai scumpi cu cel puțin încă 5%. Și la capitolul servicii se așteaptă scumpiri de până a 6 – 7%, în această primăvară.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri