29 aprilie 2024
SportBox: Relu Auraș a preluat lotul național de seniori

Tehnicianul băcăuan a acceptat ieri oferta Federației: „Situația este una spinoasă, însă nu puteam spune nu acestei noi provocări”

Box: Relu Auraș a preluat lotul național de seniori

„Boxul e inima mea”

Măcinat de conflicte, orgolii și eșecuri la nivel de seniori, boxul românesc încearcă să se ridice din pumni. Să țină din nou garda sus și să lovească decisiv. Așa cum a făcut-o în nenumărate rânduri în trecut. Și tot ca în alte rânduri din trecut, conducerea Federației Române de Box își pune toate speranțele în Relu Auraș. Începând de ieri, tehnicianul băcăuan este noul coordonator al lotului național de seniori. Primul obiectiv vizează campania de calificări pentru Olimpiada de vara viitoare, de la Tokyo, însă ținta de bază rămân Jocurile Olimpice din 2024, pentru care Auraș va avea la dispoziție un întreg ciclu de pregătire: „Situația de moment este una spinoasă, cu atât mai mult cu cât nici timpul nu este de partea noastră, însă nu puteam spune nu. Boxul e inima mea, iar sfaturile celor din jur, prețuirea și încrederea pe care pe care mi-au arătat-o oamenii de box în aceste circumstanțe în frunte cu președintele Federației, Vasile Câtea, m-au făcut să pornesc la acest drum. Este o provocare căreia sper să-i fac față cât mai bine”, a declarat pentru „Deșteptarea” Relu Auraș.

Cel mai prețios sfat



Tratativele dintre Federație și Relu Auraș durează de vreo trei săptămâni. Iar opțiunea federalilor nu a avut la bază doar CV-ul impresionant al lui Auraș, ci și „construcția” pe care acesta a realizat-o în ultima perioadă la Bacău atât cu SCM-CSM, cât, mai ales, cu loturile naționale U19 și U21. „Dacă cineva mai poate pune pe picioare lotul olimpic de seniori, acela e doar Auraș”, a fost decizia FRB. În anii din urmă, omul prin mâna căruia au trecut campioni precum Mihai Leu și Feri Vaștag, Ronald Gavril și Mihai Nistor nu a dus lipsă de oferte. Nici din țară, nici din străinătate. Cea mai tentantă, dar și cea mai îndepărtată a venit din Emirate. „Casa mea este Bacăul. Și aici voi rămâne. Mi-ajunge cât am tot fost plecat”, și-a motivat de fiecare dată refuzurile Auraș. Nici oferta Federației nu a fost acceptată din prima. Contra-argumentele cântăreau greu. Dar nu mai greu decât imboldul soției lui Relu, Tania: „Știu că ar însemna să te înhami la o muncă foarte grea și că responsabilitatea este uriașă. Dar știu și că dacă vei refuza, vei regreta toată viață”.

Nistor a trecut la profesioniști

„Sprijinul soției și al familiei s-a dovedit decisiv. Într-adevăr, dacă aș fi spus nu, aș fi regretat mai târziu. În plus, nu sunt omul care să se dea la o parte la greu”, a mărturisit antrenorul băcăuan. „La greu” înseamnă nu doar faptul că lotul național vine după eșecuri în serie. Dar de curând l-a pierdut și pe Mihai Nistor care, de săptămâna trecută, a decis să treacă la profesioniști. „Mihai era cel mai valoros și mai experimentat component al lotului. Regret că nu mă voi putea baza pe el, însă îi respect decizia, mai ales că oferta trecerii la profesionism a fost una foarte atractivă”, a declarat Relu Auraș, cel sub comanda căruia Nistor s-a încununat campion mondial AIBA în 2015. În lipsa lui Nistor, Auraș se va baza pe un lot care își îndreaptă toate privirile spre Olimpiada din 2024: „Așa cum spuneam, timpul nu e de partea noastră. Până la sesiunea de callificări din februarie, de la Londra nu avem decât jumătate de an. Vom face tot posibilul pentru ca lucrurile să iasă bine, însă boxul nu se termină cu Olimpiada de la Tokyo. Strategia noastră e una pe termen lung, cu bătaie către 2024”.

Se revine la stagiile centralizate

Auraș a refăcut deja întreg programul de pregătire. În primul rând, se va reveni la stagiile de pregătire centralizate. Primul stagiu va începe luni, la Brașov. Al doilea se va derula la Onești, în perioada 3-20 august, concomitent cu finalele Naționalelor de Tineret programate în Bacău. „Multe din acțiunile lotului național vor fi legate de Bacău. Insist, totodată pe importanța pregătirii în comun. În ultima vreme se renunțase la stagiile centralizate, fiecare pregătindu-se separat, pe la cluburi. Nu mai accept așa ceva”, a spus Relu Auraș. O altă mutare a fost lărgirea lotului național de la 7 la 20 de oameni: „Este nevoie de concurență, iar la fiecare categorie ne trebuie 2-3 boxeri pentru ca și programul de antrenament să fie unul variat. O fi boxul un sport individual, dar el se bazează mult pe echipă. Prin urmare, lui Arădoaie, Jitaru, Suciu, Gârleanu și Șchiopu li se vor alătura și alți boxeri, din valul doi, care pot crește în valoare sau, și mai bine spus, care vor crește și mult în valoare pregătindu-se la lotul național”.

Schimbare de strategie și pentru Mondiale

La lotul național de seniori, Relu Auraș va miza pe un staff tehnic format din Abladin Ferovin, Mitică Dorobanțu și Sorin Tănăsie. Prima competiție majoră este Campionatul Mondial și va avea loc în septembrie. „Și aici vom schimba strategia. Vom merge la Mondiale, dar nu vom mai deplasa o echipă întreagă, ci doar trei, maximum patru pugiliști. Trebuie să fim realiști și să acceptăm că, așa cum au demonstrat-o și recentele Jocuri Europene de la Minsk, componenții lotului nu se află într-o formă deosebită. Or, în condițiile date, Mondialele nu pot constitui un obiectiv realist pentru noi”, a subliniat noul coordonator al naționalei, care a adăugat: „Vom intra într-un program de pregătire drastic în perspectiva celor două sesiuni de calificare la Olimpiadă, prima fiind în februarie, iar a doua la finalul lui aprilie. Nu vom avea casă, nu vom avea duminică, nu vom avea sărbători”. Boxul românesc la nivel de seniori încearcă să se pună din nou pe picioare. Cu Relu Auraș în colț, are o șansă. Poate singura.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri