5 mai 2024
ActualitateBiletele de tren, mai scumpe, de la vară

Biletele de tren, mai scumpe, de la vară

Din vară, călătoriile cu trenul ar putea fi mai scumpe. Asta după ce compania CFR Călători a solicitat ministerului tutelar creșterea tarifelor de călătorie, nemajorate încă din anul 2013. Deocamdată, nu se știe cu cât va crește prețul biletelor de tren.

Cererea vine după anunțarea bugetului CFR Călători pe acest an, în care sunt cuprinse compensări cu 40 % mai mici față de cât se solicitase. Precizăm că, pentru primul trimestru al acestui an, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 210 milioane lei (circa 43,6 milioane de euro), în scopul compensării pierderilor suferite în pandemia de COVID-19. Reamintim că, și înainte de pandemie, societatea națională de cale ferată înregistra pierderi semnificative în exploatare, atât ca urmare a subfinanțării cronice, cât și a deciziilor manageriale proaste, luate de-a lungul anilor, unele părând că favorizează concurenții din piață. „Veniturile din serviciile prestate, respectiv veniturile din transportul feroviar public de călători, vor crește în anul 2022, cu 12,70%, urmare a creșterii volumului de activitate. (…) Realizarea veniturilor bugetate este posibilă doar în cazul în care se va aproba majorarea tarifelor, începând cu data de 1 iulie 2022, deoarece, din anul 2013, nu au mai fost operate majorări de tarif, la călătoria pe calea ferată”, se arată în proiectul de aprobare a bugetului pe anul 2022 al SN „CFR – Călători”. Deocamdată, nu este precizat și procentul de creștere a prețului biletelor de tren. Cert este că, la scumpirea din 2013, aplicată diferențiat, în funcție de lungimea curselor, cea mai mare creștere a fost de 10%. Ministerul Transporturilor va decide procentul de creștere a prețului biletelor de tren.

Scumpirea energiei, unul dintre motivele scumpirii



Măsura scumpirii călătoriilor cu trenul are la bază inclusiv cheltuielile cu energia electrică folosită la tracțiunea garniturilor, în creștere cu peste 200%, în condițiile în care Societatea Comercială «Electrificare CFR» SA, singurul furnizor de energie electrică pentru domeniul feroviar, a comunicat, oficial, că prețul la acest serviciu va crește, în anul 2022, cu 198%, respectiv de la 532,99 lei/MWh la 1.055,46 lei/MWh”. Potrivit datelor din proiectul de act normativ, se vor majora și cheltuielile cu reparațiile și întreținerea, „creștere datorată necesității efectuării unor reparații la materialul rulant motor, având în vedere, atât vechimea acestuia cât și asigurarea condițiilor de calitate, regularitate și siguranță a circulației pe calea ferată”.

Sute de vehicule din parcul CFR, depășite fizic

Specialiștii în domeniu spun că ajutorul de stat, aprobat de către Comisia Europeană pentru compensarea pierderilor suferite de CFR din cauza pandemiei, ar trebui folosit pentru achiziționarea de material rulant, în condițiile în care vagoanele sunt vechi, locomotivele se defectează frecvent, iar automotoarele sunt depășite moral și fizic (multe de tip Malaxa, fabricate în anii ’40). De altfel, acest lucru a fost semnalat, de ani de zile, și de sindicate, îngrijorate de condițiile de insecuritate în care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea angajații CFR. Potrivit statisticilor, 600 de vehicule din parcul CFR au termenul de scadență depășit.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri