18 mai 2024
ActualitateBiletele de tren, mai scumpe cu 20 %, de la 1 iulie

Biletele de tren, mai scumpe cu 20 %, de la 1 iulie

De luna viitoare, biletele pentru călătoriile cu trenul vor fi mai scumpe, după ce Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a decis majorarea prețurilor la transportul CFR. Măsura a fost motivată de majorarea prețurilor la materii prime, materiale, piese de schimb, energie electrică, motorină și uleiuri, precum și devalorizarea monedei naționale în raport cu euro.

De la 1 iulie, va avea lo o „ajustare a tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători, cu indicele 1,20, respectiv 20%, valori rotunjite la 50 de bani sau 1 leu la tarifele întregi, începând cu 1 iulie 2022”, așa cum se arată în ordinul nr. 548/2022, semnat de ministrul de resort, și publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Prin urmare, de luna viitoare, o călătorie cu trenul Regio, între 21 și 30 de kilometri, la clasa I, un călător va trebui să plătească nouă lei (tarif întreg), față de opt lei în prezent, iar la clasa a II-a, 5,5 lei, față de 4,5 lei. Un drum cu trenul pe o distanță de 41 – 50 de kilometri va costa 14,50 de lei, la clasa I, preț întreg, iar la clasa a II-a, 8 lei. Concret, traseul parcurs din Bacău până la Iași (160 de kilometri), cu trenul Regio, va fi tarifat cu 39 de lei, clasa a II-a, față de 24,7 lei. Dacă va alege să călătorească, pe aceeași rută, Bacău – Iași, folosind trenul Inter Regio, un călător va scoate din buzunar 71 de lei, la clasa a II-a (față de 44,50 de lei).

Achizița biletelor de tren, printr-un simplu SMS



Tot de luna viitoare, călătorii își vor putea cumpăra biletele de tren printr-un simplu SMS trimis de pe telefon. Metoda se alătură celor deja aflate la dispoziția călătorilor, respectiv fie direct, de la ghișeele din gări, fie online, de pe site-ul CFR Călători. „Tarifele de transport care sunt achitate în acest mod pot fi stabilite de operatorii de transport feroviar public de călători și în moneda euro, fiind achitate la cursul băncii cu care colaborează operatorul de transport feroviar public de călători, caz în care tarifele prevăzute în anexa proiectului de ordin pot fi depășite doar pentru a acoperi sumele rezultate din conversia valutară a tarifelor și sumele reprezentând costul serviciilor de mesaje scurte – SMS”, prevede ordinul ministrului Transporturilor.

Despăgubiri, în caz de întârzieri sau anulări

De reținut și că, de la anul, în cazul unor întârzieri mai mari de o oră sau anulări ale trenurilor (inclusiv cele datorate situațiilor de forță majoră), călătorii vor fi despăgubiți sau redirecționați gratuit. Măsura se va aplica în urma apariției unui regulament privind drepturile călătorilor din transportul feroviar, în tot teritoriul UE, deci și în România, fără să fie necesară transpunerea lui prin lege sau ordonanță. Astfel, în cazurile enunțate mai sus, românii, vor putea alege între rambursarea banilor plătiți pe bilet, continuarea călătoriei și redirecționarea gratuită și în condiții comparabile. Dacă în cel mult 100 de minute de la ora de plecare prevăzută inițial, transportatorul feroviar nu anunță opțiunile de redirecționare, călătorii vor putea să-și organizeze singuri călătoria, cu trenul, autocarul sau cu autobuzul, pe o rută diferită, solicitând returnarea contravalorii noului bilet. În plus, dacă situația o cere, transportatorii feroviari vor fi obligați să le asigure hrană și băuturi răcoritoare pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de trenuri, precum și rambursarea cheltuielilor cu cazarea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri