3 mai 2024
ActualitateBiletele CFR, cumpărate și prin SMS, de la vară

Biletele CFR, cumpărate și prin SMS, de la vară

Tichetele de tren vor putea fi cumpărate de pe telefon, prin mesaj SMS. Costul tichetelor achitate prin mesaje, oferite de operatorii de comunicații mobile, vor putea fi stabilite și în moneda euro. Tot din vară, călătoriile cu trenul vor mai scumpe cu 20%. Schimbarea vine după 9 ani în care nu a existat nicio modificare de preț.

Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii, din vară, biletele pentru călătoriile cu trenul vor putea fi plătite și prin SMS. Metoda se va alătura celorlalte variante pe care, în prezent, compania de cale ferată le pune la dispoziție celor care folosesc acest mijloc de transport în comun, respectiv direct la ghișeele din gări sau online, de pe site-ul CFR Călători. „Tarifele de transport care sunt achitate în acest mod pot fi stabilite de operatorii de transport feroviar public de călători și în moneda euro, fiind achitate la cursul băncii cu care colaborează operatorul de transport feroviar public de călători, caz în care tarifele prevăzute în anexa proiectului de ordin pot fi depășite doar pentru a acoperi sumele rezultate din conversia valutară a tarifelor și sumele reprezentând costul serviciilor de mesaje scurte – SMS”, se arată în document.

Călătoriile cu trenul, mai scumpe, de la 1 iulie



Pe de altă parte, proiectul de normativ mai prevede ca, tot de la vară, biletele CFR să se scumpească semnificativ, în condițiile în care ultima modificare a tarifelor de transport feroviar de călători a avut loc la data de 01 septembrie 2013. „Se propune ajustarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători, cu indicele 1,20, respectiv 20%, valori rotunjite la 50 de bani sau 1 leu la tarifele întregi, începând cu 1 iulie 2022”, propune Ministerul Transporturilor. Scumpirile sunt justificate atât de creșterea prețurilor la energie electrică, combustibili și uleiuri, și de evoluția prețurilor la materiile prime, materiale, piese de schimb, cât și de creșterea inflației, la finele anului 2021, la 7,5% „în contextul în care la data întocmirii proiecției bugetare, Banca Națională a României, estima o inflație de 2,5%”. Astfel, pe secția Anina-Oravița, de exemplu, una din cele mai vechi căi ferate montane din sud-estul Europei, cu un potențial turistic deosebit, unde CFR efectuează doar transport în scop turistic, va exista un tarif unic, de 24 de lei (fără loc rezervat), față de 13,9 lei, cât este în prezent pentru o călătorie simplă la clasa a 2-a cu loc rezervat. „Caracteristicile constructive ale liniei sunt speciale, în sensul că pe această linie sunt realizate lucrări de artă – podețe și tuneluri cu gabarit limitat, iar curbele au raze foarte mici, ceea ce implică utilizarea unui material rulant special – locomotive și vagoane. Pe această relație călătoriile sunt de regulă în scop turistic, nu sunt solicitări pentru abonamente de călătorie. Cheltuielile de exploatare pentru trenurile operate pe această secție sunt mult mai mari decât încasările”, mai prevede proiectul. Măsurile cuprinse în proiectul de ordin de la MTI vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022, după ce normativul va fi adoptat și, ulterior, publicat în Monitorul oficial.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri