10 mai 2024
ActualitateBetania are prieteni noi: "O sansa pentru copiii autisti"

Betania are prieteni noi: “O sansa pentru copiii autisti”

Copiii cu autism care frecventeaza Centrul de zi “Delfinul” au fost, ieri, oaspetii Gradinitei nr. 29, unde si-au facut prieteni noi, alaturi de care au pictat si s-au jucat. Actiunea realizata in parteneriat de cele doua institutii a fost prilejuita de Ziua Internationala a Constientizarii Autismului.

Copiii de la Centrul de zi “Delfinul” au sarbatorit 2 aprilie,a decretata de ONU ca Zi Internationala a Constientizarii Autismului, la Gradinita 29. Despre autism se stiau putine lucruri, in Romania, dupa 1989. Cresterea numarului autistilora i-a prins total nepregatiti pe parinti si pe educatori. Nici unii, nici altii nu aveau informatii despre nevoile copilului si despre sindrom, in general. Asociatia BETANIA a sesizat aceasta lipsa si a infiintat primul serviciu din zona Moldovei destinat autistilor. La Centrul de zi “Delfinul” exista psihologi si educatori specializati in lucrul cu acesti copii, care presupune cunostinte si abilitati speciale. “Prin aceasta actiune vrem sa demonstram ca unii dintre copiii cu autism pot fi integrati in invatamantul de masa si chiar se recomanda”, a declarat Andre Muit, presedinte BETANIA. “Si pentru personalul de aici e o sansa sa se familiarizeze cu problemele copilului autist, arata Bogdan Lepatadu, psiholog. Noi ne dorim cat mai multe actiuni, ne dorim sa fim vizitati acasa, la aDelfinula, unde partenerii nostri pot vedea si invata o multime de lucruri”. Andre Muit afirma, insa, ca “exista un refuz, o reticenta a institutiilor, Gradinita 29 fiind o exceptie prin deschiderea pe care a dovedit-o astazi”.

Rabdare si dragoste ala patrat”



Cei 12 copii si instructorii care ii insoteau au fost distribuiti in doua grupe pregatitoare si in doua grupea mari. S-au integrat atat de repede incat, desi facusem cunostinta cu ei la sosire, dupa ce au inceput activitatile nu i-am mai deosebit de ceilalti. “Asta inseamna ca nu s-a muncit degeaba”, a precizat, multumit, Andre Muit. Educarea copiilor autisti inseamna mai multa rabdare, mai multa dragoste. “Noi am avut si avem copii cu probleme de comportament si ne-am lovit de multe dificultati, a declarat Daniela Juncu (foto), directoarea Gradinitei 29. Am considerat ca aceasta colaborare ne da sansa sa vedem cum lucreaza specialistii de la Betania si sa invatam de la ei”. Copiii cu autism au pictat, au construit castele si poduri, au jucat jocuri de echipa alaturi de cei pe care ii numim, de obicei, copii normali. Cristina Comanescu, educator, afirma ca nu doar dascalii au sansa sa afle lucruri noi, “ci si copiii, care trebuie sa invete de mici sa se accepte unii pe altii”. Daniela Juncu crede ca “meritul organizarii acestei manifestari este al cadrelor didactice caci oricat le-ar cere directorul, daca educatorii nu vor, nu se pot realiza parteneriate”. In final, gazdele actiunii dedicate Zilei Internationale a Constientizarii Autismului au declarat ca 2 aprilie 2009 a dobandit o semnificatie aparte, fiind “ziua deschiderii colaborarii”, “inceputul de drum pentru o lunga prietenie” intre Gradinita 29 si Asociatia Betania.

Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri