27 aprilie 2024
ActualitateBani pentru IMM-urile și PFA-urile lovite de COVID-19

Bani pentru IMM-urile și PFA-urile lovite de COVID-19

Afacerile mici și mijlocii din Bacău, inclusiv cele deținute de persoane fizice autorizate, pot primi spijin nerambursabil de la stat pentru a fi echilibrate după cutremurul pandemiei de COVID -19. Facilitățile sunt acordate începând cu 15 august, în cadrul a trei scheme de finanțare, care totalizează 1 miliard de euro. Proprietarii afacerilor pot cere între 2.000 și 200.000 de euro, fiecare.

IMM-urile care au fost puternic afectate de criza coronavirusului vor putea accesa sume nerambursabile în cadrul Planului național de investiții și relansare economică, inițiat de Ministerul Fondurilor Europene și administrat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Astfel, vor fi acordate microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții, bani care trebuie să ajungă la firme până la sfârșitul acestui an, la circa 100.000 de afaceri.

Schema I



De exemplu, firmele fără angajați (IMM-uri, ONG-uri din anumite domenii, precum PFA-uri și Cabinete Medicale Individuale – implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 care nu au beneficiat de stimulentul medicat acordat în baza OUG 43/2020) vor putea să acceseze microgranturi sub formă de sumă forfetară cu o valoare de 2.000 euro. Finanțarea se acordă o singură dată, putând fi folosită pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli. Bugetul alocat pentru acordarea de microgranturi este în valoare totală de 100 milioane euro, sumă care ar putea ajunge la circa 50.000 de beneficiari.

Schema II

În cadrul celei de-a doua scheme de finanțare, firmele băcăuane pot primi granturi pentru capital de lucru sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri. Astfel, afacerile cu cifre de afaceri de 5.000 – 13.500 de euro care au fost afectate de pandemie, activitățile fiindu-le interzise sau reduse prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, pot solicita 2.000 de euro. În schimb, firmele cu afaceri de până la un milion de euro, pot beneficia de sprijin de la stat de maximum 150.000 de euro fiecare. Sunt eligibile afacerile din domeniile HORECA – hoteluri, restaurante, cafenele, servicii de transport, agenții de turism, librării, edituri, biblioteci, industrii creative, organizare de evenimente. „Pentru acordarea granturilor destinate capitalului de lucru, MEMMA va elibera în perioada 01 august – 15 septembrie 2020, la cerere, certificate de situații de urgență, operatorilor economici a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 în perioada stării de urgență”, au precizat reprezentanții ministerului de resort.

Schema III

Cea de-a treia linie de finanțare prevede acordarea de granturi de 50.000 euro și 200.000 euro pentru investiții. În aceste cazuri, fimele trebuie să asigure o cofinanțare proprie de minimum 15% din valoarea grantului solicitat, procent valabil în cazul beneficiarilor din regiunile mai puțin dezvoltate, și 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea București-Ilfov. La această sumă, sunt alocate 550.000.000 euro ce vor putea fi folosiți pentru extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestării de servicii, realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare de servicii sau reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente, dar și pentru reabilitarea/modernizarea unor unități noi de prestare de servicii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri