26 aprilie 2024
CulturăBacaul literar, unit intr-un gand pentru Eugen Budau

Bacaul literar, unit intr-un gand pentru Eugen Budau

Eugen Budau este unul dintre oamenii care nu s-au lepadat niciodata de Bacau, fiind total strain de complexul provincialului. Si-a argumentat de altfel optiunea, bucuria de a trai in acest oras, prin cartea pe care a lasat-o in urma – “Bacaul literar&#8221 – ca semn al trecerii sale prin lume. A aratat ca exista un Bacau literar de unde se poate porni in mai bine mai departe. Cartea sa a primit in 2005 Premiul pentru Istorie literara din partea Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Bacau. Pentru acelasi volum, Asociatia Romana pentru Patrimoniu (ARP), fondata de dr. Artur Silvestri, i-a acordat lui Eugen Budau, vineri, 17 martie (fapt hotarat cu mult timp in urma), Premiul de excelenta “pentru eminenta opera de cercetator al regionalismului creator&#8221. Cativa dintre bacauanii eternizati in acest dictionar literar se intalnesc aici intr-un gand catre istoricul si criticul literar sau, simplu, catre omul, prietenul care a fost sI, brusc, nu mai este. Corpul neinsufletit al lui Eugen Budau va fi depus sambata, 18 martie, la Inspectoratul Scolar Judetean, unde va fi deschisa si o carte de condoleante. Inhumarea se va face duminica, la cimitirul Sarata. (L.Huiban)

Ion Fercu, poet, eseist, prozator, publicist:

“Cu Bacaul literar, carte premiata si de Uniunea Scriitorilor, filiala Bacau, Eugen Budau ne-a oferit si o lectie de mare responsabilitate si de respect fata de creatorii din spatiul spiritual bacauan. Lucrarea, zamislita cu mare talent si rara acribie, ramane una de referinta nationala. Am marturisit an acea tulburatoare carte care l-a tinut an viata acest gand. Cred ca Eugen Budau a anceput sa lucreze la aceasta carte anca de prin 1970, cand l-am cunoscut, ca slujitor al scolii, la Liceul Pedagogic Bacau. De pe atunci arhiva informatii, manifesta un interes special pentru &#8222monitorizarea&#8221 fenomenului literar. Prin octombrie, anul trecut, i-am marturisit aceasta perceptie raportata la originile acestei creatii. A zambit si nu m-a contrazis.



ami va fi tare dor de Eugen. De marturisirile pe care mi le facea el despre grozava si performanta sa fiica, despre universul sI culisele proiectelor sale literare care erau foarte ambitioase, de convorbirile telefonice de Anul Nou, Craciun sau Paste, cand ne gratulam amical, an fel si chip&#8230 De toate acestea si de multe altele ami va fi dor, pentru ca Eugen a fost nu numai un profesionist desavarsit, ci si un om de mare caracter&#8221.

Constantin Calin, critic si istoric literar, publicist, editor:

&#8222O constructie impunatoare, Bacaul literar il defineste pe autorul sau drept un om generos, dornic sa se informeze si sa informeze. Lucrarea a presupus o ampla corespondenta cu autori in viata, cat si lecturi indelungi, sistematice, atente. Rezultatul e mai mult decat satisfacator, caci, din cate stiu, n-a scandalizat pe nimeni, desi astfel de opere sunt citite adesea cu un spirit carcotas. Dar, oricata acribie ar dovedi cineva, intotdeauna apar unele goluri si inexactitati. Eugen Budau era constient de ele. La ultima noastra intalnire, in fata unui chiosc loto unde intentiona sa intre, mi-a spus ca are pregatit un supliment cu adaosurile si revizuirile necesare. Sper ca l-a adus pana in faza de “bun de tipar&#8221. Un instrument util, la care vom recurge mereu, dictionarul mi-l va aminti mereu chiar mai mult decat daca el ar fi produs si opere de alt gen, sa zicem beletristice. In “Bacaul literar&#8221 s-a zidit pur si simplu pe sine.

Eugen Budau a fost si un animator cultural. Dupa disparitia sa, ingrijoreaza, desigur, faptul daca unele dintre activitatile pe care le-a initiat si coordonat (Colocviile “Mihai Dragan&#8221 sau revista Scolii nr. 11) vor continua. Sper ca in semn de respect pentru memoria sa, cea a unui om muncitor, care si-a facut in mod deplin datoria, aceasta sa se intample&#8221.

Eugen Verman, publicist, prozator:

&#8222Prin plecarea in Eternitate a lui Eugen Budau viata culturala a Bacaului devine mai saraca. Desi, intre altele, ne-a lasat acel monumental Bacau literar – carte de referinta care a presupus o munca uriasa asociata cu un profesionalism de exceptie – nu ne vom mai intalni pe strazile urbei cu barbatul acela ce-sI purta pasii aplecat cu gandurile sale, cu ideile sale, cu planurile sale. Cand ne-am intalnit ultima data imi vorbea bucuros de urmatoarea editie – adaugita, completata – a Bacaului literar, dar si de alte planuri, cu toate ca pe fata sa obosita se citea boala pe care o purta si a purtat-o cu demnitate cativa ani. Desi a plecat, Eugen Budau continua sa existe spre satisfactia si luarea aminte a noastra si a generatiilor viitoare&#8221.

C.Th. Ciobanu, poet, publicist, editor, animator cultural, presedintele Fundatiei “George Calinescu&#8221 Onesti:

&#8222Distinsul nostru coleg cercetator si profesor a facut gestul nobil de a-si trata suferinta fizica prin medicamentul muncii intelectuale, al constructiei ideilor si al visarii. Cartea lui – Bacaul literar – este un model de putere de munca si incredere in creatia locala. Disparitia lui ramane pentru fiecare dincolo de durere un moment de meditatie la ce avem de facut&#8221.

Carmen Mihalache, critic de teatru si arta, eseista, publicista, redactor sef al Revistei “Ateneu&#8221:

&#8222Mi se pare ca a facut un lucru mai mult decat important, era un om al gesturilor importante, nu s-a pierdut pe orizontala, cu toate ca era si un bun publicist, a tinut in Revista “Ateneu&#8221 o pagina de invatamant. A facut un lucru temeinic. Era un profesionist. Disparitia sa e cu atat mai nedreapta cu cat avea in continuare proiecte. Era un om echilibrat cu care puteai sa discuti relaxat despre confrati. Disparitia lui lasa un gol in cultura bacauana. Era un prieten, avea idei, stia sa le puna in aplicare&#8221.

Calistrat Costin, poet, prozator, publicist, traducator, critic literar:

&#8222Bacaul literar e o lucrare fundamentala de referinta pentru ceea ce inseamna aceasta parte de tara. O carte tezaur in care a adunat cu rabdare de benedictin, acest impatimit al cartii, o carte pentru care noi, cei pusi acolo, trebuie sa fim recunoscatori&#8221.Scris de Laura Huiban

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri