26 aprilie 2024
ActualitateBacăul în FESTIVALUL INTERNAȚIONAL “GEORGE ENESCU”

Bacăul în FESTIVALUL INTERNAȚIONAL “GEORGE ENESCU”

Vineri, la Sala Ateneu a Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, la ora 18,30 începe concertul simfonic, din seria Concerte în țară – Muzica secolului XXI.

În cele patru săptămâni de muzică prilejuite de desfășurarea Festivalului Internațional, al 25-lea, ce poartă numele compozitorului născut acum 140 de ani, se cântă 37 de lucrări din creația enesciană (un număr record, cum ne asigură organizatorii). La acest maraton participă 3500 de artiști din țară și străinătate, cu 32 de orchestre din 14 țări, mai puțin – din motive de pandemie – cele din S.U.A. și Israel.

Dintre cele patru lucrări cântate în premieră mondială în Festivalul Internațional George Enescu de la București, în seria Muzica Secolului XXI: In Exile, de Jonathan Dove, O Simfonie de Tim Benjamin, Der Nachbar des Chaos de Mihnea Brumariu și Concertul pentru vioară și orchestră de Adrian Iorgulescu, orchestra băcăuană are șansa de a interpreta Concertul pentru bariton, violoncel și orchestră. Acest concert prilejuiește întâlnirea cu două mari nume ale artei interpretative: baritonul Simon Keenlyside, muzician de marcă ce se află pentru prima oară în România și violoncelistul Raphael Wallfisch, care a făcut parte din juriul Concursului Internațional George Enescu.



Concertul In Exile compus de Jonathan Dove, pe un libret de Alasdair Middleton, cu texte inspirate de un manuscris anonim din secolul X, este dedicat Anitei Lasker – Wallfisch, mama violoncelistului, supraviețuitoare a cumplitelor experiențe din Auschwitz și Belsen.

Din creația compozitorului Dan Dediu, care prezidează în Festival a treia ediție a Forumului Internațional al Compozitorilor, vom audia lucrarea Spini, op.153.

Președinte din 1992 al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Adrian Iorgulescu a imaginat o amplă lucrare orchestrală Simfonia a VI-a ”Obelisc” dedicată aniversării Centenarului UCMR.

Lucrarea Strum a compozitoarei Jessie Montgomery a fost inițial scrisă pentru cvartet de coarde și a participat la a XV-a ediție a Concursului Sphinx.

Cele 4 lucrări pe care orchestra le interpretează în 5 septembrie, ora 13.30 la Sala Radiodifuziunii din București sunt dirijate de Jessica Cottis, despre care presa britanică consemnează că “posedă rigoare intelectuală, muzicalitate înnăscută și o autoritate delicată; este o figură carismatică pe scenă care aduce dinamism, intensitate și o viziune clară în toate spectacolele sale“.

Avem bucuria de a aminti că în 2 septembrie, la Sala Radio se desfășoară Concertul Regal, în care băcăuanul Răzvan Apetrei dirijează Corul Regal și orchestra simfonică din Brașov.
În 8 septembrie, la Sala Palatului, în concertul susținut de London Philharmonic, Patricia Kopatchinskaya va interpreta Sonata a III-a în la minor op.25, “în caracter popular românesc” de George Enescu, orchestrată de Valentin Doni, dirijor permanent al orchestrei băcăuane. Orchestra păstorită de maestrul Ovidiu Bălan – prim dirijor și manageriată de Pavel Ionescu Ambrosie, ce funcționează sub egida Consiliului Județean Bacău, sărbătorește 65 de ani de rodnică existență.

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri