13 mai 2024
ActualitateBacauanii isi sacrifica sanatatea: Saracia interzice medicamentele

Bacauanii isi sacrifica sanatatea: Saracia interzice medicamentele

Tot mai multi bacauani care sufera de diferite boli cronice sunt fortati sa amâne tratamentul sau chiar sa renunte la el. Medicii de familie au observat ca asiguratii din lista lor nu se prezinta la cabinete desi sunt programati la consultatii. Intretinerea scumpa le-a golit buzunarele, asa ca isi sacrifica sanatatea.

Dr. Marilena Caliman avea pe birou un teanc de fise ale pacientilor programati, dar care se lasau asteptati. „Unii nu vin in ziua in care sunt programati, ne-a declarat medicul. Cei care vin vor medicamente cât mai putine si cât mai ieftine. Spun ca a venit intretinerea foarte mare dupa iarna aceasta friguroasa si au ramas fara bani.” Pentru ca pacientii sa continue, totusi, tratamentul, medicii cauta impreuna cu acestia solutii. „Uneori exista variante mai ieftine la tratamentul cu care sunt obisnuiti, alteori nu, a explicat dr. Caliman. Depinde de diagnostic, de schema de tratament. De obicei, pe afectiunile cardiovasculare sau alte afectiuni cronice cu schema fixa nu prea poti interveni.”

Ajung in spitale



Dupa ce isi schimba tratamentul sau il intrerup, bolnavii cronic se decompenseaza si ajung, in cazul cel mai fericit, in spitale. „Ne vin frecvent cu ambulanta astfel de pacienti, a declarat dr. Radu Grigoriu, medic cardiolog. Unii dintre ei nu au nici bani de reteta, nici pentru a plati cursa sa vina la un control. Ajung la noi in diferite stadii de decompensare, cu insuficienta cardiaca, cu hipertensiune si trebuie intervenit rapid pentru a-i salva.” Sectia Cardiologie este permanent aglomerata, multi dintre bolnavi fiind victime ale saracirii continue. Odata cu incalzirea vremii si inceperea muncilor agricole, numarul celor din mediul rural este coplesitor. „Este trist peisajul din sectie. Pe patul de spital ajung, in general, cei prea saraci pentru a incepe un tratament sau pentru a-l continua. Neajutati de tratament, cei care muncesc pamântul isi agraveaza afectiunile.”

Fac alegerea in farmacii

De la medici, care scriu pe reteta denumirea comuna internationala (DCI) a medicamentului recomandat, pacientii ajung in farmacii. Aici, farmacistul le prezinta mai multe variante ale aceluiasi medicament, incepând cu cea mai ieftina, al carei pret este compensat de Casa de Asigurari. Pacientul poate opta pentru oricare dintre ele. „Tot mai multi aleg varianta cea mai ieftina, ne-a declarat farmacist Luana Grigoras. In ultimii ani se observa mai bine aceasta tendinta. In general, retetele incep sa ajunga la noi dupa data de 15 ale lunii, când se iau pensiile. Chiar daca pacientii le-au primit la inceput de luna nu vin sa-si ridice medicamentele decât dupa ziua de pensie.”

Bolnavilor li se pregateste o lovitura

De la 1 iulie, pe pacientii cu resurse financiare modeste ii asteapta vremuri grele. Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate urmaresc sa modifice modul de prescriere a medicamentelor. Potrivit unui proiect aflat in dezbatere publica, dupa punerea in circulatie a retetelor electronice, medicii vor prescrie medicamentele cu denumirea lor comerciala, ceea ce inseamna ca daca acesta este prea scump, bolnavul nu va putea opta in farmacie pentru varianta mai ieftina. Proiectul prevede ca medicii vor trebui sa le comunice pacientilor cât ii va costa tratamentul si sa aleaga impreuna cu acestia varianta. Numai ca, pentru aceasta, doctorii ar trebui sa aiba la dispozitie o lista de preturi (iar acestea sunt foarte variate in farmacii), timp la dispozitie si multa rabdare. „De exemplu, daca un pacient trebuie sa ia un unguent care costa acum 4 lei, iar dupa compensare pacientul plateste pentru el 70 de bani, dupa schimbarea modului de prescriere, medicul ar putea sa-i treaca pe reteta varianta de 20 de lei, iar eu nu pot face schimbarea in farmacie, ne-a explicat un farmacist. Va fi vai si amar de cei amarâti!”
Doina Mincu

In judetul Bacau sunt zeci de mii de pacienti cu boli cronice, a caror stare de sanatate sau chiar viata depinde de medicamente.
– cancer: 8153 pacienti
– TBC: 887 bolnavi in evidenta, din care 125 readmisi din cauza nerespectarii tratamentului;
– diabet: 19.942 bolnavi;
– boala ulceroasa: 8992;
– boli cerebro-vasculare: 9356;
– boli hipertensive: 64.725;
– boli cronice obstructive: 9951;
– cardiopatie ischemica: 39.350;
– ciroza si alte hepatite: 13.708

Bacauanii cu venituri modeste asteapta de ani de zile farmaciile-economat pe care le-a promis in fostele sale campanii electorale candidatul la Primaria Bacau Romeo Stavarache. Ca si alte promisiuni, nici aceasta nu a fost indeplinita.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri