26 aprilie 2024
ActualitateBăcăuanii dispăruți produc gunoi. Cresc tarifele și taxele de salubrizare

Băcăuanii dispăruți produc gunoi. Cresc tarifele și taxele de salubrizare

Primarii din județ au participat, luni, la adunarea membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău. A fost prezentată situația datoriilor către Romprest, operatorul care colectează și transportă gunoiul, precum și solicitarea Romprest de a modifica contractul. Din cele 65 de unități administrativ-teritoriale (UAT) în care operează acesta, 41 au datorii. Suma totală pe care trebuie să o încaseze societatea este de 6.931.087 de lei.

Romprest a obținut executarea silită a ADIS și a notificat UAT-urile cu datorii că va rezilia contractul dacă nu-și achită restanțele până în decembrie.

„Și dacă va fi reziliat contractul, și dacă nu va fi reziliat, datoriile trebuie plătite. În cazul rezilierii, însă, va costa mai mult deoarece suma care va fi achitată va include și investițiile făcute de Romprest”, a explicat Bogdan Seto, directorul ADIS. E vorba de 5 milioane de euro cheltuiți pentru achiziționarea mașinilor de gunoi și 2 milioane de euro, pentru containere și bazele operaționale. Sume care vor fi suportate de toate cele 65 de UAT-uri.



În unele comune, e pustiu!

Modificare contractului cu Romprest constă în majorarea taxelor de salubrizare pe care le plătesc cetățenii și a tarifelor/tona de gunoi, care stau la baza facturilor trimise de Romprest către ADIS.

Astfel, taxa de salubritate pentru mediul urban, care ar fi trebuit să fie în 2019 de 10,20 lei/persoană pe lună va crește la 14,27 lei/persoană, iar cea valabilă pentru mediul rural va crește de la 4,16 lei/persoană la 6,82 de lei/persoană pe lună.

Tarifele vor crește de la 317 de lei/tona de deșeuri la 326 de lei/tonă în mediul rural și de la 162 de lei/tonă la 362 de lei/tonă în mediul urban. Taxele trebuie aprobate de fiecare consiliu local în parte. Dacă nu vor fi aprobate, operatorul va rezilia contractul de colectare a deșeurilor. De ce s-a ajuns în această situație? „Din cauză că sunt mai mulți locuitori decât declară primarii.

În anul 2010 eram 700.000, iar acum suntem 437.000. Nu ar fi fost o problemă dacă ar fi scăzut și cantitatea de gunoi, dar nu a scăzut! Producem gunoi cât 700.000 de locuitori, dar plătim pentru 437.000”, a declarat Bogdan Seto. Un calcul făcut în baza recensământului din 2011-2012 arată că, în județul Bacău, media era de 2,6 persoane/unitate locativă, iar acum a ajuns la 1,5.

„Există comune în care media este de 0,58 persoane/unitate locativă. Înțelegeți? E pustiu”, a concluzionat, ironic, Bogdan Seto.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri