26 aprilie 2024
ActualitateBacauanii au ales frigul

Bacauanii au ales frigul

Frica de facturi si multe necunoscute in asociatii

CET Bacau a inceput sa produca agent termic pentru incalzire, insa caloriferele din apartamente ramân reci. Asociatiile nu au solicitat inca in scris furnizarea caldurii, deoarece locatarii incearca sa amâne cât pot intretinerea de iarna. Pe de alta parte, administratorii si presedintii nu au habar cum se vor acorda ajutoarele de caldura. Prin urmare, caldura de la CET se opreste in punctele termice.

Frigul de zilele trecute si prognoza meteo ingrijoratoare pentru perioada urmatoare nu i-au convins pe bacauanii deserviti de CET sa ceara caldura. Asociatiile de proprietari le respecta dorinta si nu solicita in scris societatii de termoficare sa inceapa furnizarea. “Nu vrea lumea caldura, ne-a declarat Lucia Neagu, administratorul Asociatiei de proprietari 48. Toata lumea este speriata de costuri. Din 465 de apartamente mai avem bransate la CET 70. Nici macar un proprietar din cei 70 nu a venit sa intrebe de ce nu se da caldura.” La Asociatia 52, din 180 de proprietari care nu si-au debransat apartamentele de la CET, unul singur a cerut caldura. “Si acesta a vrut insa furnizare cu program, numai seara, a declarat administratorul Mirela Stinga. Punctul termic 33 este incarcat si am putea oricând sa deschidem robinetul, dar asteptam decizia locatarilor.”



Ajutorul de caldura, o necunoscuta in asociatii

Un alt motiv care determina asociatiile sa nu solicite serviciile CET-ului este ceata care pluteste in jurul ajutorului de caldura pentru sezonul rece 2010-2011. “Nu ne-a anuntat nimeni in legatura cu acestea, a spus Lucia Neagu. Asteptam sa ne instruiasca primaria, asa cum se intâmpla in alti ani. Locatarii intreaba despre ajutoare, dar nu stim ce sa le spunem.” Acordarea ajutorului de caldura a fost deja reglementata, dar la presedinti si administratori nu au ajuns informatiile. Traseul s-a intrerupt undeva intre primarie si asociatii. “Noile reglementari au aparut deja in Monitorul Oficial 677/6.10.2010, unde a fost publicata si HG 996/2010 privind acordarea in acest an a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei. Noi am transmis toate datele catre primarii. Acestea sunt obligate la rândul lor sa multiplice formularele si sa le trimita in teritoriu pentru culegerea de date. Intocmirea dosarelor este strict in sarcina autoritatilor locale”, a precizat Gheorghe Apostu, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, institutia prin care se acorda aceste ajutoare cu fonduri de la bugetul de stat. In acest an, ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu lemne se acorda o singura data, la inceputul perioadei, iar celelalte tipuri de ajutoare (pe gaz si prin sistem centralizat) se acorda lunar, insa decontarea se face direct catre furnizorul de agent termic. Datele furnizate in cererile pentru acordarea de ajutor de incalzite se fac pe propria raspundere a beneficiarului. Falsul in declaratii se sanctioneaza: sumele incasate necuvenit sunt recuperate, iar beneficiarul este sanctionat cu amenda de pâna la 10.000 de lei. Daca se stabileste ca declaratiile pe proprie raspundere sunt vadit cu tenta penala, persoana va fi anchetata penal.

Sumele acordate ca ajutor de caldura vor fi similare cu cele de anul trecut, pe noua niveluri de venit, astfel:
– persoanele singure al caror venit net mediu lunar se situeaza pâna la 155 lei vor primi 100 lei/luna
– familiile cu un venit între 155,1 lei – 210 lei pe persoana vor primi 70 lei/luna
– familiile cu un venit între 210 lei – 260 lei pe persoana vor primi 60 lei/luna
– familiile cu un venit între 260,1 lei – 310 lei vor primi 45 lei/luna
– familiile cu un venit între 310,1 lei – 355 lei vor primi 30 lei/luna
– familiile cu venit de peste 355,1 lei vor primi 25 lei/luna
– familiile cu venit de peste 425,1 lei vor primi 15 lei/luna
– familiile cu venit între 540,1 lei – 615 lei vor primi 10 lei/luna
– pentru familiile beneficiare ale ajutorului social stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, ajutorul lunar pentru încalzirea locuintei este de 58 lei.

Nu beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei familiile care au in proprietate anumite bunuri, precum:
– cladiri sau alte spatii locative, in afara locuintei de domiciliu
– mijloace de transport (autoturisme care depasesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel si remorci, salupe, barci cu motor, scutere de apa, iahturi, autobuze, microbuze)
– utilaje agricole (tractor, combina autopropulsata)
– utilaje de prelucrare agricola
– utilaje de prelucrat lemnul
– depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei
– terenuri, animale si pasari (peste 3 bovine, peste 5 porcine, peste 20 de ovine/caprine, peste 15 familii de albine).
Doina Mincu
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri