29 aprilie 2024
ActualitateBAC- FEST. Festivalul Național „George  Bacovia”

BAC- FEST. Festivalul Național „George  Bacovia”

Evenimentul cultural al anului 2022, în Bacău

 

După o întrerupere de doi ani, cauzată, în principal, de pandemia de coronavirus, în perioada 15 – 18 septembrie se desfășoară o nouă ediție a BAC – FEST – Festivalul Național „George Bacovia”, organizată de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, continuatoare a edițiilor precedente, începând cu anul 1971. De-a lungul anilor, festivalul a fost organizat de diverse instituții de cultură (de cele mai multe ori de revista „Ateneu”). Începând din 2017, el a trecut sub coordonarea Bibliotecii Județene „C. Sturdza” din Bacău. Bac-Fest este un festival finanțat de Consiliul Județean Bacău, care vă propune 4 zile cu evenimente cultural-artistice diverse: vernisaje, dezbateri, lansări de carte, conferințe, spectacole, seară de gală, concerte, teatru și lectură de poezie. Plus alte câteva surprize.



 

Bacovia este brandul numărul unu al Bacăului

„Ca și înaintașii noștri, dorim să promovăm moștenirea bacoviană, organizăm acest festival deoarece este nevoie de așa ceva și nu pentru că este la modă, îl facem dintr-un sentiment al datoriei față de ceea ce a făcut Bacovia pentru Bacău, pentru că Bacovia este brandul numărul unu al Bacăului, oricum ai privi lucrurile. Când spui Bacovia, spui Bacău, o facem și pentru că este nevoie să oferim băcăuanilor și altceva, pentru că au fost doi ani de pandemie, o perioadă în care s-a închis tot, economie, cultură, educație. Festivalul „Bacovia are și o dimensiune educațională, fiindcă și tinerilor, fie ei elevi, studenți sau cu alte pregătiri, trebuie să le oferim alternative la ce le oferă școala, universitățile sau alte instituții. Sunt mai multe paliere pe care le oferă acest festival, programul fiind divers și de calitate, la care am invitat oameni de cultură de excepție, scriitori, poeți, critici, muzicieni, artiști ai scenei teatrale etc. Și îl mai organizăm pentru Bacău, pentru băcăuani, pentru ceea ce îi datorăm lui George Bacovia. Și Pentru că Bacovia merită!

Adrian Jicu, director al Festivalului BAC-FEST, manager al Bibliotecii Județene „Costache Strudza

 

CE ESTE BAC-FEST

Bac-Fest este Festivalul Național „George Bacovia”, a cărui primă ediție a avut loc în 1971, într-o atmosferă caracterizată printr-un entuziasm și o emulație greu de înțeles astăzi, cu participarea unor nume mari ale culturii române. Tot atunci s-a inaugurat Casa Memorială Bacovia din Bacău și s-a dezvelit statuia emblematică a poetului, realizată de sculptorul Constantin Popovici. Străzile au fost împânzite de steaguri și de afișe în violet, cârciumile au fost deschise non-stop (până au venit un ordin de la centru!), în cofetării s-au vândut prăjituri Bacovia etc., etc.

 

 

Juriul BAC-FEST

Din cine este format juriul și care au fost criteriile după care a fost ales, a fost o altă întrebare pe care am adresat-o directorului Adrian Jicu.

„Răspund deschis și transparent la această întrebare, pe care am regăsit-o și la alți cititori. Este un juriu nominalizat după toate procedurile în vigoare, după singurul criteriu ales și acceptat, cel al competenței. O spun cu toată convingerea și responsabilitatea, este cel mai puternic juriu pe care îl putea avea un festival literar din România, la ora actuală. Sunt personalități recunoscute în lumea academică și scriitoricească, creatori și critici, cunoscători ai fenomenului cultural și creativ din România și din plan internațional. Oameni cu opinii, cu opinii diferite, dar tocmai acest lucru asigură obiectivitate și transparență în luarea deciziilor finale. O dovedesc premiile de la edițiile anterioare, cât și nominalizările de la actuala ediție”, a fost răspunsul lui Adrian Jicu.

 

Radu Vancu: Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și director al excelentei reviste „Transilvania”, invitat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, Radu Vancu este poet, prozator, traducător și eseist, cunoscând, din interior și din exterior, dinamica poeziei contemporane, pe care o scrie și despre care scrie, cu talent și cu pasiune.

Florina Pîrjol: Publicist la mai multe reviste de specialitate, autoare de cărți de critică și teorie literară. Deși se autodefinește, cu umor, drept „critic literar amator”, Florina Pirjol este o prezență constantă și puternică în presa culturală actuală, unde s-a remarcat prin luările de poziție curajoase și prin verdictele sigure, care îmbină sensibilitatea și intransigența.

Alex Goldiș: Lector la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și cercetător științific la Institutul „Sextil Pușcariu” al Academiei Române, Alex Goldiș îmbină, ca nimeni altul, preocupările pentru studiul teoriei literare cu excelenta cunoaștere, la firul ierbii, a literaturii contemporane, căreia i s-a consacrat de ani buni, ceea ce face din el unul dintre cei mai autorizați critici de astăzi.

Bogdan Crețu: Profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Bogdan Crețu este  o prezență puternică în peisajul literaturii actuale, unde s-a impus printr-un spirit critic autentic, înveșmântat într-un discurs sprințar și spumos, pe care îl regăsim, mai nou, în cărțile sale de ficțiune.

Bianca Burța-Cernat: Profesor asociat la Universitate, Cercetător științific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G.Călinescu” al Academiei Române, Bianca Cernat este una dintre vocile cele mai puternice din critica actuală, distingându-se prin opiniile tranșante și solid argumentate, dar și prin luările de poziție lucide și pertinente, care i-au adus o binemeritată recunoaștere în lumea academică și literară.

Nominalizările BAC-FEST 2022

Juriul nu a stat degeaba în această vară și a stabilit, în urma consultărilor și votului, nominalizările pe cele patru secțiuni ale Festivalului.

PREMIUL NAȚIONAL „GEORGE BACOVIA”: Constantin Abăluță, Mircea Cărtărescu, Mariana Codruț, Șerban Foarță, Gabriela Melinescu, Ion Mureșan, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Octavian Soviany.

CARTEA DE POEZIE (2021): Svetlana Cârstean, Claudiu Komartin, Ștefania Mihalache, Florentin Popa, Simona Popescu.

DEBUT POETIC (2021): Ramona Boldizsar, Elena Boldor, Rareș Călugăr, Valeriu A. Cuc, Adelina Pascale, Alexandra Pâzgu, Cătălina Stanislav, Ileana Negrea.

CRITICA POEZIEI (2021): Mircea Bârsilă,  Cosmin Ciotloș, Al. Cistelecan, Nicolae Coande, Mihai Iovănel, Marta Petreu.

Parteneri ai Festivalului Național „Bacovia”: Revista „Ateneu”, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Teatrul „Fain” Bacău, Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, Galeriile KARO, Filarmonica „Mihail Jora”, organizații non-profit din Bacău. Parteneri Media: TVR Iași, Radio Iași, Radio Trinitas, DEȘTEPTAREA, TL 1, EuroTV, Revista ATENEU, Observator Cultural, Jurnal FM, Revista Timpul.

Programul BAC-FEST 2022

15 septembrie: 11.00-11.30 Manuscrise și ex libris Bacovia (Holul Bibliotecii Județene „C. Sturdza”); 11.30-12.00 Vernisajul expoziției Bacovia – Dionis Pușcuță. Curator: Victor Eugen Mihai VEM. Prezintă: Marius Manta (Sala Multimedia a Bibliotecii Județene „C. Sturdza”); 12.00-13.30 Colocviile revistei „Ateneu”: Romanul în epoca post-umană. Moderatori: Carmen Mihalache și Marius Manta (Sala Multimedia a Bibliotecii Județene „C. Sturdza”); 18.00-19.00 Premiile revistei „Ateneu” (Teatru Fain Bacău);  19.00-20.00 Spectacolul Bac-Fest: „Fată de măritat” (adaptare după Dumitru Solomon) – Trupa ACT Bacău (Teatru Fain Bacău).

16 septembrie: 11.30-12.00 Cărțile Bac-Fest: Dan Perșa – „Călătorie în iad și în rai și-n oraș” ( Polirom, 2022). Prezintă: Florina Pîrjol și Adrian Jicu (Colegiul N. V. Karpen Bacău); 12.00-13.00 Conferințele Bac-Fest: Vasile Ernu – Bacovia și generația perestroika din Basarabia (Colegiul N. V. Karpen Bacău); 18.00-19.00 Conferințele Bac-Fest: Mircea Cărtărescu – Titlu rezervat (Aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău); 19.00-20.30 Gala Premiilor Festivalului Național „George Bacovia” (Aula Universității Vasile Alecsandri).

17 septembrie: 11.00 Caricaturi Bacovia – VEM (Galeriile Karo Bacău); 11.00-12.00 – Galeria cu poeți: Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Radu Vancu, Diana Iepure, Gabriela Vieru, Valentin Talpalaru, Ovidiu Genaru, Violeta Savu, Mir Bălan, Tincuța Bernevic, Val Mănescu și Dan Petrușcă (Galeriile Karo Bacău). Moderator: Violeta Savu;  12.00-12.30 – Cărțile Bac-Fest: Ioana Nicolaie – Miezul inimii (Humanitas, 2022). Prezintă: Radu Vancu și Cosmin Ciotloș; 18.00-19.00 – Dialogurile Bac-Fest: Nichita. Poetul ca și soldatul. Bogdan Crețu în dialog cu Andreea Goldiș (Teatru Fain Bacău); 19.00-20.00 – Recital Bac-Fest: Eliza Noemi-Judeu – Tăcerile lui Nichita (Teatru Fain Bacău).

18 septembrie: 12.00-12.45 Cărțile Bac-Fest: Constantin Călin – „Iarăși Bacovia!…” (Babel, 2022). Prezintă: Elena Ciobanu și Marius Manta; 12.45-13.30 Cărțile Bac-Fest: Adrian Jicu – „Iorgu” (Humanitas, 2022). Prezintă: Bogdan Crețu și Alex Goldiș (Casa Memorială „George Bacovia”); 18.00 Expoziție foto: I-auzi corbii… – Ovidiu Ungureanu (Filarmonica „Mihail Jora” Bacău); 18.00-19.30 – „Muzica sonoriza orice atom”: Analia Selis (tango), Gabriela Iștoc (operă) și Cristina Dăscălescu (fado). Dansează: Sportivii Clubului Adamas  (Filarmonica „Mihail Jora” Bacău).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri