26 aprilie 2024
ActualitateAutoritatile tin cu dintii de spitale

Autoritatile tin cu dintii de spitale

Promit investitii fara precedent

Consiliul Judetean Bacau, Directia de Sanatate Publica, primarii si managerii au analizat situatia spitalelor din perspectiva investitiilor, a dotarii cu echipamente si a numarului de potentiali beneficiari. Plecând de la aceste date, “care reliefeaza o situatie superioara mediei nationale” optiunea finala este de a nu modifica, in acest moment, organizarea actuala a spitalelor din judetul Bacau.

“Noi am comunicat Ministerului Sanatatii punctul nostru de vedere si asteptam, a declarat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean. Nu mai avem de ce sa ne intâlnim si ce sa discutam.” Autoritatile s-au straduit, la unison, sa demonstreze ca sunt interesate de soarta spitalelor, concluzia fiind ca acestea o vor duce mai bine daca vor fi lasate in pace. Desi prin desfiintarea lor ar scapa de niste “pietre de moara”, cum erau numite aceste unitati, in 2009, primarii nu sunt de acord sa fie inchise pentru ca nu ar da bine la electorat. Nici specialistii, nici administratia nu agreeaza ideea transformarii lor in sectii sau in centre medico-sociale.



Spitalul Buhusi “trebuie sa existe”

Autoritatilor locale si managerii spitalelor publice au fost pusi pe jar la sfârsitul anului trecut, când MS a anuntat ca va desfiinta sau transforma in unitati cu alt specific intre 150 si 200 de spitale. In judetul Bacau sunt vizate de schimbari majore cele din Buhusi si Comanesti, pentru care exista intentia transformarii in unitati medico-sociale. “Noi nu avem decât un singur punct de vedere: spitalul din Buhusi trebuie sa existe. Restul sunt aberatii. Eu ii respect pe specialistii din minister, ii respect si pe cei de la DSP, care au problemele lor, dar la spital nu renunt. O astfel de idee nu are ce cauta in Sanatatea româneasca. Daca se vrea a se face reforma sa se inceapa cu medicii de familie, asa incât acestia sa nu se mai rezume la a elibera scutiri si trimiteri”, afirma Ionel Turcea, primarul orasului Buhusi. Edilul sustine ca nu priveste spitalul ca pe o povara: “Cum sa vreau sa scap de o grija financiara si sa preiau povara suferintei oamenilor? E singurul spital din Buhusi si din zona, intelegeti?” Cu sprijinul CL, spitalul buhusean a derulat si va derula mai multe proiecte. In ultimul trimestru al anului 2010, CL Buhusi a alocat 133.000 lei pentru dotarea laboratorului de analize si a compartimentului de urgenta. In 2011 va aloca un buget de 1,5 milioane lei pentru reabilitarea si modernizarea spitalului care ofera servicii medicale pentru 40.000 de oameni. “De la descentralizare (iulie 2010, n.r.), primaria si consiliul local ne-au oferit gura de oxigen care a tinut spitalul in viata, ne-a declarat Gabriel Drug, managerul spitalului din Buhusi. Avem toate motivele si toate argumentele pentru a ne opune reorganizarii acestui spital.”

“Vom lupta pâna la ultima picatura”

Dupa ce a preluat spitalul din oras, Consiliul Local Comanesti l-a sustinut financiar cu peste 860.000 de lei si a atras o sponsorizare de 200.000 lei. Pentru anul 2011, administratia locala si echipa manageriala a spitalului au proiecte ambitioase: montarea unei instalatii de producere a energiei termice cu fonduri guvernamentale (2,5 milioane lei), reabilitarea, modernizarea si dotarea ambulatoriului de specialitate (peste 20 milioane lei). Printre argumentele prezentate MS in favoarea spitalului se numara dotarea cu aparatura performanta a camerei de garda, a salilor de operatii si a laboratorului. Se mai arata, de asemenea, ca spitalul asigura servicii medicale pentru aproximativ 74000 de locuitori de pe Valea Trotusului, o zona de risc, cel mai mare periocol fiind cel de inundatii si alunecari de teren. Doar 23.000 de mii dintre acestia sunt domiciliati in Comanesti. Primarul orasului Comanesti nu accepta ca spitalul sa fie inchis. “Noi ne mentinem pozitia de a sustine spitalul, arata Viorel Miron. Vom lupta pâna la ultima picatura. Noi ne-am asumat aceasta raspundere in iunie 2009, când am preluat spitalul de la Ministerul Sanatatii. Am fost primii care am semnat. Era singura sansa de a-l mentine in functiune.” Dupa cum a anuntat MS, autoritatile locale si managerii spitalelor vor afla intr-o saptamâna daca argumentele lor au contat sau nu.
Silvia Patrascanu
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri