3 mai 2024
ActualitateAutismul, după data de 2 aprilie

Autismul, după data de 2 aprilie

 

La Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău s-au inițiat și desfășurat pe parcursul mai multor zile, o serie de activități educative de conștientizare, implicare și socializare prin care elevii, părinții, cadrele didactice și comunitatea să înțeleagă mai bine „lumea copiilor cu autism”, nevoile speciale ale acestora, astfel încât să se diminueze izolarea pe care o simt aceștia și familiile lor, neacceptarea, lipsa de empatie și să se contribuie la integrarea acestora în mediul școlar și in societate. Ziua de 2 aprilie este cunoscută și ca Ziua internațională de Conștientizare a autismului.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul școlii și la Complexul de Servicii Sociale „Pro Familia” al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, împreună cu o parte dintre copiii aflați în acest centru. În organizare și desfășurare s-au implicat prof. Maria-Manuela Neculcea, prof. înv. primar Mihaela Cristea, prof. înv. primar Otilia Zaharia, profesor de sprijin Roxana Țâmpu, bibliotecara Iuliana Breahnă, preotul Marian Vătămănescu, responsabila „Pro Familia” Veronica Popa ș.a.



Persoanele cu autism întâmpină dificultăți privind legătura cu lumea exterioară, cu procesarea și interpretarea emoțiilor, în comunicare și limbaj, ceea ce afectează înțelegerea și adaptarea la mediul social. Acest sindrom comportamental este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statutul social, de mediu, de etnie, de nivel intelectual etc.
Persoanele cu autism necesită o atenție deosebită din partea celor din jur, necesită sprijin și înțelegere, respect și incluziune.

Activitățile educative și de socializare vor continua în proiecte și parteneriate dintre Școala Gimnazială „Constantin Platon”, Parohia Bunavestire și Complexul de Servicii Sociale „Pro Familia” al DGASPC, din Bacău.

Prin proiectele propuse, dorim să dinamizăm eforturile de promovare a unei mai bune înțelegeri privind nevoile speciale ale copiilor cu autism, ale copiilor cu cerințe educaționale speciale, ale copiilor instituționalizați, precum și creșterea nivelului de informare și implicare activă. Dorim să aducem o mică bucurie în viața semenilor noștri, să creăm o stare de bine și să contribuim la îmbunătățirea calității vieții și la integrarea și acceptarea acestor copii în spațiul școlar și în societate.

Prof. Maria-Manuela Neculcea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri