27 aprilie 2024
EconomieAur pentru soiurile de mere obtinute de producatorii bacauani

Aur pentru soiurile de mere obtinute de producatorii bacauani

La inceputul weekendului, la Universitatea “Vasile Alecsandri” s-a consumat cea de-a opta editie a Campionatului National de Degustare de Mere, actiune organizata de Societatea Româna a Horticultorilor, in colaborare cu Patronatul Agricultorilor din cadrul Camerei de Comert si Industrie Bacau.

Evenimentul care a amintit foarte mult de “Sarbatoarea Marului”, organizata in anii ’90 de societatea Fructex Bacau, i-a adunat laolalta pe cei mai cunoscuti specialisti din domeniile academice si stiintifice din intreaga tara, cum ar fi prof. univ. dr. Mircea Nicoara, decanul Facultatii de Biologie a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, acad. prof. univ. dr. Constantin Toma, dr. ing. Mihail Coman, membri ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), prof univ. dr. Marian-Traian Gomoiu, acad. dr. Dumitru Murariu, membri corespondenti ai ASAS, si Ilarie Isac, presedintele Societatii Nationale a Pomicultorilor din România, dar si un oaspete de peste Prut, in persoana conf. univ. dr. Mihai Lesanu, decanul Facultatii de Biologie si Pedologie a Universitatii din Chisinau. La manifestare a fost prezent si senatorul Dragos Luchian, membru in Comisia pentru Agricultura.

Intrare triumfala cu pâine si sare

Oaspetii au fost primiti in clasicul stil românesc, cu pâine si sare, dupa care a urmat Simpozionul International “Ecologia si Protectia Ecosistemelor”. “Eu sunt poate cel mai aproape de Bacau, pentru ca in 1961, când a luat fiinta Institutul Pedagogic, la instalarea decanului am venit cu un autobuz 40 de cadre didactice sI studenti. Dupa 1992, ca membru al Comisiei de evaluare si acreditare academica, am urmarit pas cu pas fiecare moment când se aproba infiintarea unei sectii, a unei specializari sau facultati in cadrul Universitatii din Bacau.



In urma cu opt ani am fost innobilat de aceasta universitate, acordându-mi titlul de doctor honoris causa. Suntem la acest eveniment pentru a evalua roadele, ale câmpului si ale mintilor noastre, deopotriva”, a subliniat acad. prof. univ. dr. Constantin Toma. La rândul sau, prof univ. dr. Marian-Traian Gomoiu si-a aratat incântarea de a fi din nou in Bacau, orasul unde tatal sau a urmat scoala militara in urma cu aproape un secol, dar mai ales pentru a fi prezent “in cadrul comuntatii de idei si de preocupari”.

“Nu va impresioneaza intrarea aceasta triumfala, as spune, cu cele doua fete frumoase care ne-au intâmpinat cu pâine si sare, gest care reflecta sufletul poporului român? Vin cu drag intre oamenii adevarati, la o reunune stiintifica, si constat cu bucurie ca si lumea politica si administrativa incepe sa-si schimbe vocabularul, pentru ca s-a vorbit aici de agricultura ecologica.

Deci, se face asa ceva, inseamna ca avem resurse, ca oamenii stiu ce e acela un ecosistem pe care il vom si cunoaste de altfel”, a punctat prof univ. dr. Marian-Traian Gomoiu. Ilarie Isac, presedintele Societatii Nationale a Pomicultorilor din România, a prezentat sectorul pomicol din România cu strategiile si mijloacele de relansare la nivel national si european in perioada 2014 – 2020. S-a mai vorbit despre planeta amenintata, evaluarea integritatii si performantelor ecosistemelor – criterii, indicatori si indici de stare a mediului si epopeea biodiversitatii.

Aur pentru fratii Mihalache de la Plopana

Nu trebuie trecut peste ideea centrala a acestui eveniment, si anume competitia de degustare a produselor aduse de cele câteva zeci de producatori de mere din tara. Retinem asadar ca membrii comisiei de degustare, compusa din doi profesori de la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, doi studeti bacauani de la Biologie si un reprezentant al Camerei Agricole Bacau, au decis acordarea a patru medalii de aur unor soiuri de mere considerate cele mai atractive din punctul de vedere al consumatorilor. Doua dintre medalii au revenit producatorului Mihai Fântânaru, din Falticeni, pentru soiurile Ionagold (o reusita imbinare a soiurilor Ionatan si Golden) si Pinova (un soi de mar provenit din Italia). Celelalte doua medalii de aur au fost obtinute de producatorul local Mitica Popa de la societatea Lumiprod din Itesti pentru soiul Generos si fratilor Adrian si Dragos Mihalache de la firma Eurotrend Farm din Plopana, pentru clona B a soiului Golden Delicios.

“De fapt, actiunea de azi a urmarit, in principal, identificarea a gusturilor consumatorilor, pentru stabili cu exactitate trendul pe care-l vor urma producatorii de mere, pe ce soiuri se vor concentra in viitor pentru acoperirea gusturilor clientilor. In acelasi timp, s-a vizat observarea soiurilor care se vor a fi introduse in cultura, mai ales a celor cu rezistenta genetica mai mare la bolile specifice”, a subliniat dr. ing. Florin Acatrinei, manager de proiect in cadrul competitiei de degustare de mere. Alte zeci de soiuri din cele 53 aduse in concurs au obtinut medalii de argint si de bronz, multe dintre ele obtinute de producatori din zona judetului Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri