2 mai 2024
SportBianca Ghelber, campioană europeană!

Bianca Ghelber, campioană europeană!

Atleta SCM Bacău a cucerit aurul continental în proba de aruncare a ciocanului miercuri seara, la Munchen, cu un rezultat ce a măsurat 72,72 m, cu 60 de centimetri peste medaliata cu argint, poloneza Ewa Rozanska. Ultimul titlu de acest gen reușit de atletismul românesc s-a înregistrat cu 20 de ani în urmă, tot în capitala Bavariei, prin Ionela Târlea, victorioasă la 400 m garduri

„Mami, ești cea mai bună”

Mai sus de atât nu se poate! Bianca Ghelber flutură tricolorul românesc, sărbătorind titlul de campioană europeană la aruncarea ciocanului. E prima medalie de aur pe care România o cucerește în atletism, la nivel de seniori, din 2002 încoace. Destinul a făcut ca la 20 de la reușita muncheneză a Ionelei Târlea în proba de 400 m garduri, Bianca Ghelber să triumfe tot aici, în capitala Bavariei, cu o aruncare ce a măsurat 72,72 metri. Atleta SCM Bacău își ține cu greul lacrimile în această seară fără de sfârșit de 17 spre 18 august 2022. Plânge, în schimb, în voie, fiica sa de șapte ani- i-a sărbătorit pe 31 iulie- Victoria. Victoria plânge, dar e fericită: „Ești cea mai bună, mami! Cea mai bună!”. Și „mami” chiar că e cea mai bună. Mai bună cu 60 de centimetri față de performanța vice-campioanei europene, poloneza Ewa Rozanska. Mai bună cu peste un metru decât medaliata cu bronz, italianca Sara Fantini și cu aprope doi decât azera Skydan, cea care, după acel 74,57 din calificări, s-a oprit în finala de miercuri la numai 70.88.



Așa antrenoare, așa sportivă

La Europenele din Germania, Bianca Ghelber a triumfat, deci, cu un rezultat de 72,72 m. A fost ultima și cea mai bună aruncare a Biancăi din totalul de șase, toate depășind granița celor 71 de metri. Adevărul este însă că Bia ar fi luat aurul și dacă s-ar fi oprit la rezultatul obținut din prima încercare: 72.22 m. „Îmi doream foarte mult să dau bine de la început și până la sfârșit”, explică atleta pregătită de fosta campioană mondială și europeană, Mihaela Melinte. Așa antrenoare, așa sportivă. „Meli, ce i-ai spus Biancăi înainte de finală?”. Întrebarea reporterului e preluată de Mihaela și pasată Biancăi: „Chiar, Bia, ce ți-am spus?”. Atleta în vârstă de 32 de ani surâde: „M-ai luat în brațe, așa cum facem noi întotdeauna înainte și după concurs și mi-ai spus să fiu tare și să nu uit că sunt o adevărată campioană”. De miercuri seara, o adevărată campioană europeană.

Competiții de vârf, rezultate de vârf

Cu o săptămână mai devreme, însă, Bianca avea dubiile ei. Venea după două Grand Prix-uri în Polonia și în Ungaria unde ciocanul se încăpățânase să rămână fixat în dreptul rezultatului de 69.65 m. „Până la urmă, acele concursuri au avut rolul lor”, opinează Mihaela Melinte, care, în ziua plecării spre Munchen a mărturisit: „Eu știu bine că Bia se capacitează întotdeauna la maximum la marile competiții. Așa a fost anul trecut, la Olimpiada de la Tokyo, când  a reușit cea mai bună performanță a sa din toate timpurile, 74,18 m, cu care s-a poziționat a șasea, așa a fost și luna trecută, la Mondialele din Statele Unite, unde s-a clasat din nou a șasea și unde, la antrenamente mi-a dat 73 de metri în mai multe rânduri. Prin urmare, sunt încrezătoare că la Europenele de la Munchen Bianca va da tot ce are mai bun”.

O idee de aur

La drept vorbind, Bianca Ghelber nu avea cum să rateze o medalie la această a 25-a ediție a Campionatelor Europene de Atletism rezervate Seniorilor. Pentu prima oară la un concurs desfășurat în străinătate, Bia a fost asistată de fiica sa Victoria. Iar prezența Victoriei, alături de cea a soțului Biancăi, Viorel, nu doar că a motivat-o teribil pe atleta SCM Bacău, dar i-a purtat și noroc. „Păi, cum să nu am o evoluție bună când știu că familia mea e cu mine? Am simțit încă din calificări- unde am fost și mai sigură pe mine decât în finală- că acesta poate fși trebuie să fie concursul meu”” spune Bia. Lucururile au fost plănuite încă de acum două luni. Cum nașii de cununie ai soților Ghelber sunt stabiliți în Germania, Bia și Viorel au decis o reuniune de familie la Munchen, cu prilejul Europenelor. O idee excelentă, o idee de…aur.

Valuri de mesaje

După finala de miercuri, întreaga familie Ghelber, alături de antrenoarea Mihaela Melinte și de alți apropiați au părăsit „Olympiastadion” cu puțin după miezul nopții, decizând să ude titlul european la restaurantul din hotel. A curs și ceva șampanie, dar au curs mai ales mesajele de felicitare, la care Bia a ținut neapărat să răspundă. Joi dimineața, noua campiaonă europeană continua să răspundă la mesaje. Dar și la întrebări. „Ce înseamnă acest titlu european pentru tine, Bianca?”, rămâne cea mai frecventă interogație. „Repet în continuu: o mare fericire. Dar ca să fiu sinceră, încă nu realizez pe deplin ceea ce am ibutit acum și aici. Îmi vor trebui câteva zile bune sau chiar mai mult pentru a mă dezmetici”, dezvăluie cea mai bună atletă din România a anului 2021 și, mai mult ca sigur, și a anului 2022.

Pe când, un teren de antrenament?

Încă o întrebare: „Ce reprezintă, la modul general, aurul de la Munchen?”. Răspunsul nu întârzie. Și vine la unison din partea Biancăi Ghelber și a Mihaelei Melinte: „Reprezintă un moment de cotitură. Noi credem că acest rezultat va schimba multe. La nivel de Federație, dar și pe plan local, în Bacău, acolo unde așteptăm de ani de zile să avem și noi un teren decent de aruncări pentru antrenamente”. Noroc că în ultimele luni, Bia și Meli s-au antrenat pe la Snagov și Poiana Brașov. Că acasă, la Bacău,  peste terenul de aruncări unde se pregătește de regulă noua campioană europeană la aruncarea ciocanului – teren care nici măcar nu aparține SCM-ului- iarba a crescut între timp în  devălmășie, încercând să țină pasul cu mâna lungă a dezvoltatorilor imobiliari din zonă.

Lovituri sub centură

De doi ani de zile, directorul SCM Bacău, Ion Șarban încearcă în zadar să găsească o soluție pentru ca aruncătorii legitimați la club să se poată antrena în condiții normale. Pe lângă faptul că, în cel mai bun caz, conducătorul s-a ales doar cu promisiuni neonorate, 2022 a venit cu lovituri sub centură din partea Ministerului Sportului, care a luat mai multe posturi clubului, dar și din partea Primăriei și a Consiliului Local, care i-a declasat proiectul de finanțare nerambursabilă pe Legea 69. „Să le fie jenă celor care intenționat sau nu, conștient sau inconștient, la nivel central sau local au subminat activitatea SCM Bacău și a sportului băcăuan”, răbufnește Șarban, care adaugă: „Sportivii români au găsit soluția: răzbat de unii singuri. E cazul lui David Popovici, al canotajului și al Biancăi Ghelber, cea mai bună sportivă a SCM Bacău. Rezultatul Biancăi este unul divin și întegește cariera fantastică a unei sportive antrenate de o altă super-campioană, Mihaela Melinte”.

Rămîne pe mai departe

De miercuri seara, Bianca Ghelber este noua campioană europeană la aruncarea ciocanului. Fosta campioană mondială de junioare și-a îndeplinit visul de a urca pe cea mai înaltă treaptă și la una dintre competițiile de top la nivelul Senioarelor. Mai sus de atât nu se poate! Dar se poate mai departe. Mai departe înseamnă măcar un centimetru peste acel fabulos 74,18 m de anul trecut, de la Tokyo, mai departe înseamnă Olimpiada de la Paris., din 2024, „ultima mea mare provocare ca sportivă”. Și, cine știe, este posibil ca într-o bună zi să avem o altă campioană la aruncarea ciocanului care să ducă pe mai departe numele mamei sale. Când te numești Ghelber și te mai cheamă și Victoria, nu ai încotro: trebuie să răzbați! Să sperăm că măcar generația Victoriei nu va fi obligată să răzbată de una singură!

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri