26 aprilie 2024
ActualitateAu început Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești

28 - 30 iunie 2018: al XIII-lea succes

Au început Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești

Start la a XIII-a ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești, o manifestare de elită care anul acesta se desfășoară sub tema „De la cercetarea științifică la practica medicală bazată pe dovezi”.

Evenimentul, care va dura trei zile, a început ieri, cu demonstrații operatorii în direct, dar și cu „Ziua asistentului medical”, la care au participat peste 500 de invitați, în special asistenți medicali atât din spital, cât și de la celelalte unități sanitare din județ, dar și doctori, profesori universitari, medici rezidenți, kinetoterapeuți din toată țara și din străinătate, într-o conferință moderată de dr. Florentina Popa (Spitalul de Recuperare Iași), asist. Adina Datcu (director de îngrijiri la Spitalul Municipal de Urgență Moinești) și asist. Minodora Chicea (președinta filialei Bacău a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România).



În paralel, în sala de conferințe a spitalului moineștean, a fost organizat și un curs medical despre „Boala periferică arterială a membrelor inferioare”, susținut de Catedra de Medicină internă de la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, unde speackeri au fost șef lucrări dr. habil. Camelia Diaconu și șef lucr. dr. Adela Iancu. Tot ieri s-a desfășurat și un workshop al Asociației Evaluatorilor de Servicii Medicale din România, cu titlul „Implementarea sistemelor de management al calității și al conceptului de calitate în spitale și ambulatorii”, moderat de ec.dr. Silviu Rusu, dr. Vasile Cepoi, dr. Elena Dumitrașcu, dr. Carmen Angheluță, dr. Adina Geană și dr. Petre Mihail.

Un moment emoționant în această zi a fost premierea a două asistente medicale pensionare, respectiv Maria Radu și Olga Tătaru, care au lucrat la Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Pentru întreaga lor carieră, pentru meritele deosebite și dedicarea de care au dat dovadă în profesarea meseriei, dr. Adrian Cotîrleț, managerul spitalului, le-a oferit „diplome de excepție”.

Vineri, operații în direct, conferințe și sesiuni științifice

Sesiunile de conferințe și comunicări științifice vor continua și vineri, 29 iunie, când au loc alte demonstrații operatorii transmise live, pe specialitățile chirurgie generală, chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică, ginecologie, ortopedie-artroscopie și oftalmologie, ce vor fi efectuate în două săli de operații pe 20 pacienți diagnosticați cu probleme medicale complexe.

Sesiunile științifice vor avea subiecte diferite de discuții: „Proiecte pe patologie infecțioasă dezvoltate în județul Bacău”, Comorbiditatea în medicina internă”, „Cancerul pulmonar, întotdeauna o provocare”, „Managementul pacientului pediatric oncologic în Secția de Terapie Intensivă”, „Noi cercetări și realizări în domeniul reabilitarii neuromotorii” etc. Vor fi prezenți în Moinești și medici specialiști din țară și străinătate – Israel, Italia, Franța, Spania, Republica Moldova, Ucraina etc.

Tot vineri, de la ora 14.00, va avea loc și deschiderea oficială a reuniunii la care au confirmat prezența peste 800 de participanți, printre care și reprezentanți de la Agenția Națională de Transplant, dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătății și președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, invitați de la Academia Română, de la Colegiul Național al Medicilor, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, de la Academia de Științe Medicale, dar și de la Uniunea Medicală Balcanică. Un punct important pe agenda de organizare este și Masa rotundă cu tema „Dezvoltarea turismului medical în România”, dar și cea cu tema „Strategia Națională 2017 – 2020 în Sănătate” a Asociației Spitalelor din România, la care și-au anunțat participarea peste 80 de manageri de spitale din întreaga țară.

Sâmbătă, 30 iunie, ultima zi a manifestărilor, va continua cu sesiuni științifice și workshop-uri. Ca și în edițiile anterioare, partenerii întregului eveniment sunt Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” Iași, Societatea Română de Chirurgie, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău (unde în paralel se organizează anumite sesiuni științifice) și, începând cu acest an, Uniunea Medicală Balcanică.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri