28 mai 2024
ActualitateAu fost aprobate bugetele ce vor pleca, în acest an, spre localitățile...

Au fost aprobate bugetele ce vor pleca, în acest an, spre localitățile din tot județul

La ședința extraordinară a Consiliului Județean convocată pentru data de vineri, 7 februarie, mai toată lumea se aștepta să iasă scântei. Și asta urmare a importanței punctelor trecute pe ordinea de zi. Mai exact, atât cel care se referea la sumele ce vor fi repartizate, anul acesta, de la bugetul de stat, unităților administrativ-teritoriale, precum și cel legat de banii pe care localitățile din județ ar urma să-i primească pentru drumurile județene și comunale. Până la urmă, ședința și-a urmat cursul aproape normal, în sensul în care grupurile minoritare din CJ, respectiv ale formațiunilor politice PNL și ALDE, au ridicat câteva obiecțiuni vizavi de proiectele de hotărâri trecute în desfășurătorul ședinței, contestând însăși legalitatea întâlnirii.

Prima contră a fost dată de consilierul PNL Cezar Olteanu, care a cerut amânarea ședinței, pe motiv că nu au fost validați „supleanții” care ar fi trebuit să-i înlocuiască pe trei dintre consilierii liberali, plecați din CJ – Claudiu Năstase, Mihai Mititelu și Liviu Miroșeanu „După cum știți, încă de pe 23 decembrie, Liviu Miroșeanu (noul prefect al județului n.r.) și-a dat demisia și, nici până astăzi, nu s-au făcut demersurile sau au fost făcute cu întârziere, pentru validarea «supleantului». În această situație, se află și ceilalți doi consilieri județeni liberali”, a arătat Cezar Olteanu. Replica a venit la scurt timp, președintele CJ, Sorin Brașoveanu, susținând că, de fapt, responsabilii organizației locale a PNL au tratat cumva cu superficialitate chestiunea „supleanților”.

„S-a urmat aceeași procedură ca și până acum, trimițând corespondența conform procedurilor legale. Faptul că, abia ieri, am primit o adresă din partea organizației județene a PNL, prin care se anunțau nominalizările, arată că această problemă a fost tratată cu multă superficialitate de către dvs.”, a răspuns președintele Sorin Brașoveanu. De fapt, la mijloc ar fi stat neclaritatea în privința adresei oficiale la care se află sediul din Bacău al Partidului Național Liberal, respectiv strada Vasile Alecsandri, nr. 3, (detaliu prezent inclusiv pe pagina de internet oficială a formațiunii politice), în realitate, liberalii băcăuani având sediul la o altă adresă. În aceste condiții, au spus reprezentanții CJ, s-ar fi cuvenit o comunicare oficială a noului sediu unde funcționează „județeana” liberală, inclusiv corectată eroarea de pe site. Propunerea amânării ședinței a fost susținută și de grupul de consilieri ALDE, prin vocea lui Sorin Umbrărescu, care a invocat argumente tehnice, de ordin juridic, pe care, din lipsă de spațiu, nu le putem insera în text. Cert este că ședința și-a continuat cursul, consilierii județeni fiind invitați să se pronunțe prin vot asupra punctelor de pe ordinea de zi.



Discuții aprinse pe bani
Grupul de consilieri reprezentând Partidul Național Liberal au contestat și cele două puncte principale supuse votului, respectiv cele privitoare la banii ce vor fi alocați UAT-urilor, inclusiv pentru drumurile județene și comunale, arătând că există circa zece comune cărora nu le va fi alocat niciun ban, în acest an.

„Suntem convinși că motivul pentru care nu primesc bani este acela că cele mai multe dintre ele sunt conduse de administrații liberale. Aceeași situație este și în cazul sumelor destinate echilibrării, sume infime pentru comunele unde sunt primari liberali”, au strigat liberalii. La rândul său, președintele CJ a replicat că „aceste localități au răspuns că nu au nevoie de niciun ban de la bugetul Consiliului Județean. Sunt răspunsuri primite în urma adreselor trimise la fiecare UAT în parte. Dvs. ați contestat și anul trecut modul cum a fost repartizat bugetul. O să vedem ce va hotărâ instanța”. El am mai arătat că hotărârea privind echilibrarea bugetelor supusă votului s-a făcut ținându-se cont și de investițiile care au fost făcute deja din diferite surse în localitățile din județ, fie prin PNDL, fie din bugetul propriu, programul de dezvoltare rurală ș.a. „Cheltuielile pentru drumurile județene și comunale se repartizează în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor, evident, după ce au fost consultați toți primarii din județ. Deci, în funcție de răspunsurile pe care le-am primit de la ei. Apar, într-adevăr, cu zero lei, în dreptul celor care au răspuns că nu nevoie de bani sau al celor care nu sunt prinși în hotărârea de guvern cu drumuri clasificate. (…) Or, ținând cont de investițiile făcute de CJ, numai în ultimii doi ani, în cei peste 230 de kilometri de drumuri județene, dar și de cei 247 de kilometri de drumuri naționale prin cofinanțare, PSD vine cu amendamentul ca aceste sume să fie repartizate drumurilor locale în funcție de nevoi”, a precizat președintele CJ, Sorin Brașoveanu.

Despre conștiință…într-o ședință „inexistentă”
Cert este că, până la urmă, propunerile de pe ordinea de zi au fost adoptate cu un număr majoritar de voturi, cu mențiunea că liberalii au refuzat să participe la vot, considerând ședința „inexistentă”. Gestul a fost amendat de președintele Brașoveanu care i-a întrebat retoric dacă-și vor lua indemnizațiile pentru (ne)participarea la vot. Reținem, la final, și intervenția consilierului ALDE Vasile Humulescu care s-a arătat „indignat” vizavi de repartizarea bugetului către cele 93 de UAT-uri.
„Unora le-ați luat din bani, în vreme ce, la alții, văd că sumele s-au dus în sus. Această repartizare nu este corectă. Cine o votează, cel puțin în fața conștiinței, va fi cu păcat”, a spus Vasile Humulescu. În replică, președintele CJ l-a întrebat pe consilierul ALDE: „Când ați avut conștiința curată, anul trecut și acum doi ani, când ați votat alături de PSD sau acum când sunteți hotărât să vă abțineți de la vot?”. „Să nu uităm că, mulțumită acestor investiții, dintre care multe nu s-au încheiat, încă, județul arată altfel, acum. Este munca noastră, a tuturor celor din Consiliul Județean. Dacă vă aduceți aminte, discuțiile astea le-am tot avut în fiecare an, pe aceste sume care, și-așa, sunt prea mici”, a încheiat președintele CJ, Sorin Brașoveanu. La capitolul „bani pentru drumuri”, în total, au fost aprobate peste 17,5 milioane de lei, din care jumătate vor fi pentru cele județene, iar jumătate pentru șoselele comunale. Totodată, s-a aprobat și repartizarea sumei de peste 27,3 milioane de lei celor 93 de UAT-uri din tot județul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri