21 mai 2024
CulturăAteneu, septembrie 2023: Un roman şahist de dragoste

Ateneu, septembrie 2023: Un roman şahist de dragoste

Vă surprinde titlul. Şi pe mine m-a contrariat, însă m-am lămurit repede despre ce este vorba.În revista ATENEU, ediţia pe septembrie 2023, la pag. 5, profesorul Ioan Dănilă pune „româna, pe tabla de şah”, semnalând apariţia a încă unui volum inedit, de profil, semnat de Florin G. Sava, din satul Hăghiac, comuna Dofteana, „Şah artistic simbolic” (2023). Absolvent al Liceului Pedagogic Bacău, Florin G. Sava nu este la prima ispravă, în timp a mai alcătuit pentru tineri şi alte câteva cărţi, care au stârnit interesul: „Şah artistic” (2009) „Şah artistic interdisciplinar” (2013), „Alfabetul şahist” (2021).

„Şah artistic simbolic” este, după cum spune autorul un „roman şahist de dragoste”, câtă vreme combină „şahul artistic cu cel clasic de competiţie, cu literatura, matematica, religia, astronomia, cu mai multe sporturi, precum şi cu viaţa reală”. Florin G. Sava nu este campion naţional sau mondial la şah, însă a fost olimpic la limba română, iar acum pledează pentru continuitate în studierea limbii române: „Dacă gramatica nu se face în clasele liceale, când elevii au o capacitate de înţelegere mai mare, atunci se pierde şi ceea ce s-a învăţat anterior: în gimnaziu şi ciclul primar”.

Este lăudabilă pledoaria celor doi autori pentru reintroducerea limbii române în programa de specialitate a liceelor/claselor cu profil pedagogic, cât şi pentru practicarea jocului de şah, artistic sau tradiţional. În fapt, în fiecare ediţie a revistei ATENEU, în aceeaşi pagină 5, descoperiţi informaţii, opinii, recomandări, ştiri, rubrica Teleşcoală, utile pentru elevi şi cadre didactice. Acelaş gen de materiale publică prof. Ioan Dănilă, şi în ediţia de vineri a ziarului DEŞTEPTAREA. Am insistat mai mult pe această rubrică, nu doar pentru a atrage atenţia cititorilor, cât, mai ales, pentru conţinutul ei, din câte ştiu eu este singulară în presa scrisă din ţară. Meritul este al neobositului pledant, conf.univ.dr. Ioan Dănilă, de la înalta tribună a responsabilităţii şi grijii faţă de curăţenia şi frumuseţea limbii române.
În ediţia cu nr. 649, septembrie 2023, a revistei ATENEU, apărută deja în reţeaua de difuzare a presei a SC DEŞTEPTAREA SA, vă mai semnalez câteva subiecte interesante. Era evident ca ediţia să se deschidă cu evenimentul central al lunii: Colocviile Revistei ATENEU şi decernarea Premiilor Revistei pe anul 2022, un reportaj amplu de la cele două evenimente, în pag. 12-13.



Cu titlul, „O altă lume, un alt Bacovia”, Gheorghe Baldovin semnează o amplă cronică a „Bac-Fest. Festivalul Naţional „George Bacovia”. Cristina Ştefan – Meditaţia ca artă, Marius Manta – Ruxandra Câmpeanu – “Dincolo de regulile jocului”, Ştefan Radu – Mediocritatea artificială, Carmen Mihalache – Dinăuntrul zonei de siguranţă, Violeta Savu – Cruzimea din miezul frumuseţii, Leo Butnaru – Creştineşte sau Jumătăţile şi întregul, Livia Iacob – Himerica (?) apocalipsă a unui prezent continuu, Ion Fercu – Prăbuşirile metafizice, leac pentru supravieţuire, sunt alte subiecte din paginile revistei de cultură Ateneu, pe care o găsiţi la toate punctele de difuzare a presei ale SC Deşteptarea SA.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri