26 aprilie 2024
ActualitateAtelier de lectură, prezentări de carte și prietenii în cadrul proiectului PROVOCARTE

Atelier de lectură, prezentări de carte și prietenii în cadrul proiectului PROVOCARTE

Școala din satul Bogdan Vodă, comuna Săucești, a fost vineri, cu o zi înainte de Ziua Culturii Naționale, gazda unui atelier de lectură, derulat în cadrul proiectului educațional „Provocarte”, coordonat de prof. Mirela Spiță și Nicu Bujor. Cei 11 elevi ai clasei simultane condusă de prof. Albu Cristina au primit peste 50 de cărți donate de echipa de proiect și o bibliotecă mobilă proiectată, executată și dăruită de tipografia INIKO.

Scopul proiectului este însămânțarea bucuriei regăsită în lectura unor cărți noi, adecvate vârstei elevilor din școlile primare. În acest sens, 24 de elevi din clasele a II-a și a III-a din Școlile Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” și „Mihail Sadoveanu” au citit alături de gazdele lor și au lucrat în echipe mixte la obținerea unor clipuri de prezentare a volumelor citite. Astfel, s-au obținut mai mult de 10 produse care vor fi postate pe pagina de Facebook a proiectului, în rubrica „Marți, la ora 7, prezentăm o carte”.

„Dacă astăzi aș fi lipsit de la activitate, aș fi pierdut plăcerea de a citi împreună cu noii mei prieteni, de a lucra împreună la clipul în care ne-am propus să stârnim privitorului dorința de a citi cartea. Am învățat cum să prezentăm mesajul cărții, cum să prezentăm în echipă, cum să înregistrăm corect un clip. M-am simțit provocată să lucrez în echipă cu colegi din altă școală, să obținem împreună un produs final”, a spus Ariana, elevă în clasa a III-a C la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Bacău.



„Nu am crezut că lectura unei cărți alături de prieteni poate fi atât de amuzantă”, a povestit Raul, elev în Școala din Bogdan Vodă, Săucești.

„Sunt bucuros că am acceptat provocarea domnului învățător. Am colaborat cu o colegă din Școala ”Cuza” și cu un coleg din Școala din Săucești și am învățat împreună să prezentăm o carte. Am tras mai multe duble până am obținut un produs bun”, a afirmat Andrei, elev la Școala „Sadoveanu”.

Andrei R. ne spune că este tare bucuros că a făcut o surpriză colegilor prezenți: a cântat, pe ritmuri de hip-hop, poezia „Somnoroase păsărele”, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale.

Prof. Mirela Spiță a menționat că acesta a fost cel mai recent popas în campania proiectului „Provocarte”, care își propune dotarea spațiilor de clasă cu minibiblioteci mobile, echipate cu cărți noi, potrivite intereselor elevilor din clasele primare. Își dorește ca scrisoarea adresată domnului ministru al educației, semnată de peste 400 de persoane, depusă pe 7 ianuarie la sediul Ministerului Educației, să aibă ecou și să fie demarat un program guvernamental de promovare a lecturii în școli și licee, prin care să se doteze fiecare spațiu de clasă cu minibiblioteci echipate cu cărți noi; elevii să descopere beneficiile lecturii, așa încât să spunem împreună că trăim într-o Românie educată.

Prof. Nicu Bujor a muțumit partenerului INIKO, care a donat o nouă minibibliotecă mobilă, CASA CĂRȚILOR, cum a fost denumită de copii. „În plus, partenerul nostru ne-a surprins cu o ediție specială de caiete, care au pe copertă chipul lui Mihai Eminescu, poet sărbătorit pe 15 ianuarie. Damove Catering Bacău a avut griă ca elevii să aibă resurse de energie și i-au încântat cu o pizza bună și hrănitoare. Susținerea partenerilor a făcut ca întâlnirea dedicată lărgirii comunității băcăuane a iubitorilor de lectură să fie și mai plăcută decât de proiectaserăm”, a mai spus prof. Bujor care a fost completat de prof. Mirela Spiță:

„Comunitatea PROVOCARTE devine tot mai mare, atrage tot mai mulți cititori și parteneri, semn că lucrurile sunt pe drumul cel bun. Vom continua prin acțiunile noastre să provocăm fiecare element din societate, astfel încât lectura să își câștige statutul binemeritat. Cărțile unesc oamenii, proiectele unesc oamenii.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri