26 aprilie 2024
ActualitateAsistența socială, restructurată din temelii

Centrele-mamut pierd un sfert din finanțare

Asistența socială, restructurată din temelii

Protecția persoanelor cu handicap, reglementată de Legea 448, veche din 2006, va suferi modificări importante. Noutățile, aprobate prin ordonanță, vizează desființarea centrelor-mamut, finanțarea ONG-urilor, introducerea legitimațiilor care asigură gratuitate la evenimente culturale și sportive, majorarea amenzilor pentru încălcarea drepturilor persoanei cu handicap până la 20.000 de lei.

Modificarea cu impact imediat asupra sistemului de protecție e cea privind restructurarea centrelor, astfel încât o unitate de îngrijire/recuperare să nu aibă mai mult de 50 de asistați. Termenul dat de Guvern este 31 decembrie 2018. Unitățile cu peste 50 de rezidenți vor pierde 25 la sută din finanțare.

În județul Bacău, centrele pentru minori din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au fost înlocuite, treptat, cu servicii de tip familial (rețea de asistenți maternali, apartamente și căsuțe). Au rămas centrele pentru adulți din Răchitoasa, Răcăciuni, Ungureni, Pietricica, Parincea, Dărmănești, Comănești (2), Tg. Ocna (2) și Bacău. Din 12, numai cinci aveau, la începutul anului, peste 50 de asistați: CRRN Răcăciuni – 229, CRRPH Comănești – 133, CRRN Dărmănești – 77, CIA Răchitoasa – 76 și CRRPH Ungureni – 64.



Soluția Bacăului: Rețea de asistenți

Centrele noi vor fi locuințe protejate, centre pentru viață independentă, centre de abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență, centre de tip „respiro”. Finanțarea acestora va fi asigurată – până la 90 la sută – de la bugetul de stat. Ordonanța prevede acordarea unei alocații de 600-750 de lei/lună asistenților personali ai adulților cu handicap, ceea ce ar trebui să încurajeze îngrijirea la domiciliu. Este un aspect pe care Daniela Țîțaru, directorul general al DGASPC Bacău, s-a gândit să-l valorifice.

„Noi suntem într-un proces de restructurare a componentei «Adulți» încă din 2005, iar ordonanța nu face decât să grăbească acest proces. Avem de gând să înființăm o rețea de asistenți personali pentru adulți și să reorganizăm în așa fel activitatea încât bugetul fiecărui centru să nu fie afectat în minus”, a declarat Daniela Țîțaru. O noutate e și faptul că s-a creat cadrul legal pentru finanțarea „furnizorilor privați”, asociații și fundații, de la bugetul de stat.

Concret, statul nu va mai finanța locul într-o instituție, ci serviciile oferite persoanelor cu dizabilități, cu accent pe nevoile acestora. Scopul noilor reglementări este creșterea calității vieții copiilor și adulților cu dizabilități, în acord cu reglementările internaționale în domeniu.

„Nu au fost creionați toți pașii deoarece trebuie să avem discuții cu ONG-urile și cu sindicatele, astfel încât să găsim varianta optimă pentru toată lumea. Planul privind reorganizarea centrelor de adulți va fi trimis Ministerului Muncii spre avizare, apoi va fi supus aprobării Consiliului Județean”, a declarat Daniela Țîțaru, directorul general al DGASPC Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri