22 mai 2024
ActualitateAșa va arăta „Athletic Park”!

Așa va arăta „Athletic Park”!

Arhitectul danez Flemming Overgaard a prezentat ieri, la Sala Mare a Prefecturii, proiectul final al parcului atletic ce va fi construit în Bacău. Finanțat în proporție de 95 la sută de Consiliul Județean Bacău și cinci la sută de municipalitate, aceasta din urmă punând la dispoziție și terenul de patru hectare aflat în zona fostelor unități militare din proximitatea pasajului subteran Gen. Ștefan Gușe, parcul se prezintă ca o „zonă de sport și agrement” și se estimează că va fi terminat în doi ani

Un parc public activ. Așa a fost definit viitorul „Athletic Park” din Bacău de către arhitectul danez Flemming Overgaard, cel care a prezentat vineri, la Sala Mare a Prefecturii, proiectul final al construcției ce se va întinde pe un teren de aproximativ patru hectare aflat în zona fostelor unități militare din proximitatea pasajului subteran Gen. Ștefan Gușe și pus la dispoziție de municipalitatea băcăuană. Finanțat în proporție de 95 la sută de Consiliul Județean Bacău (restul de cinci la sută fiind suportat de municipalitate), „Athletic Park” se va adresa atât sportivilor de performanță, cât și publicului larg.



„Va fi o zonă de sport plus agrement ce propune un nou concept: să trăim activ din punct de vedere fizic”, a subliniat președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, care estimează că întreaga construcție va fi gata în doi ani. Proiectul final prezentat vineri de Flemming Overgaard a reunit cele mai importante elemente din cele trei variante („Pădurea activă”, „Poiana sportivă” și „Parcul sportiv urban”) dezbătute în septembrie de un auditoriu compus din reprezentanți ai administrației locale, CSM Bacău, SCM Bacău, CS Știința, AJ Fotbal, AJ Atletism și ai Universității „Vasile Alecsandri”.

„În această variantă de final am lucrat mai mult cu peisajul. Parcul va fi realizat pe mai multe niveluri. Iar pentru ca el să fie fi folosit pe tot parcursul anului, adică și în sezonul rece, am studiat inclusiv diagrame ale vântului din zonă. Constatând că cele mai reci și puternice vânturi bat dinspre Nord- Nord-Vest, am decis să ridicăm un deal în această zonă care să aibă și rol de protecție”, a explicat arhitectul danez, care a solicitat ca și acest proiect de final să fie dezbătut, pentru a suporta modificări în caz de nevoie. Singura modificare este una marginală și privește mărirea spațiului alocat terenului de aruncări de la 70 ma la peste 90. În rest, s-a considerat că această variantă de proiect va fi și cea care va da viață parcului atletic.

Așa cum s-a dorit, „Athletic Park” va fi o oază de verdeață, cu copaci, dar și cu un lac în zona centrală. El îmbină în mod inspirat zonele de promenadă, recreere și socializare cu multitudinea de spații pentru diferite discipline sportive: piste de alergare pe teren plan și variat (aceasta din urmă va urca și va coborî dealul pe un traseu cu două culoare și va sfârși într-o centrifugă), un teren de baschet, unul de volei pe plajă amplasat pe nisipul de lângă lac, zonă pentru sărituri, zonă pentru aruncări etc. Nu lipsesc nici spațiile interioare, care includ și un tunel de acces pentru a face legătura cu terenul de aruncări ce va fi împrejmuit cu un gard înalt pentru evitarea accidentelor.

„Athletic Park are la bază un proiect neconvențional, care avea nevoie de sprijinul unei categorii cât mai diversificate de persoane”, a punctat Flemming Overgaard. „Urmează evaluarea proiectului, scoaterea la proiectare și execuție a lucrării și, firește, licitația. Adevărata provocare va fi proiectarea și execuția deoarece este o lucrare de o complexitate aparte, însă am convingerea că vom duce lucrurile la bun sfârșit astfel încât în doi ani Bacăul să beneficieze de acest parc”, a concluzionat președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri