26 aprilie 2024
ActualitateArmonie și concurență între generații

Armonie și concurență între generații

O seară cu sală plină la Ateneu, marți. Invitație să simți ce înseamnă să fii Român.
Emoții, ultime repetiții pe holuri. Puțin după ora 18.00, actrița Dana Vrînceanu, cu steluțe de flori în păr și ținută de Alba ca zăpada (cu bundiță), invită pe scenă, cum era și firesc, gazda evenimentului, Corul “Ateneu”, dirijat de profesorul Gheorghe Gozar. Spectacolul, dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire a fost organizat de Consiliu Județean Bacău, Inspectoratul Școlar, Casa Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru” Bacău, și Filarmonica „Mihail Jora”. Melodii patriotice, scenetă, crochiuri muzicale. De la „Treceți batalioane române carpații”, au urcat pe scenă vedete mai puțin cunoscute.

Tinerii elevi, reuniți de pe Valea Zeletinului, din patru comune: Răchitoasa, Colonești, Stănișești și Motoșeni. Ei au demonstrat că știu să joace teatru, să cânte și să danseze, păstrând autenticitatea costumelor populare specifice zonei. Sceneta „Drumul Unirii”, gândită de Irina Amalia Băcăoanu ca scenariu, în regia lui Ioan Coșa și conducerea muzicală a profesorului Gozar, ne-a întors în timp. La parfumul acela de epocă, reamintindu-ne cine a fost generalul Berthelot și Regina Maria, Napoleon al III-lea și Vasile Alecsandri. Când aplauzele s-au mai potolit și următoarea formație își făcea curaj, Cecilia Moldovan, prin versuri, ne-a adus aminte că și frații de peste „Podul cu flori” sunt tot Români.

Corul „Armonii” al Școlii Gimnaziale nr. 10 Bacău, dirijat de profesoara Ana Loredana Sicinschi a animat sala cu melodiile „Căciula” și „Trăiască România”.


Ca replică, Corul „Espresivo” al Colegiului Național Gheorghe Vrânceanu, dirijor profesoara Corina Ifrim, a venit cu un montaj foarte inspirat, având la bază cinci melodii. Și diversitatea costumelor populare a dat o pată plăcută de culoare.

Concurența a venit spre final. Corul „Armonia”, cu voci tinere. Profesorul Ionuț Vîlcu, „Pășind pe urmele străbune” cântând „Pe limba Noastră” a demonstrat că la Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, bagheta magică a dirijorului este pe mâini bune.

La final, Corul „Ateneu”, cu melodiile „Suntem Români” și „Hai să întindem hora mare” a fost aplaudat de cei din sală, în picioare.
Am scris câteva săptămâni la rând despre corurile Bacăului și ceva din istoria lor. Poate prea puțin. Spectacolul de marți seara ne demonstrează că performanță există și avem voci care doresc să devină cunoscute.


spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri