9 mai 2024
ActualitateArmata caută frizeri și cizmari

Armata caută frizeri și cizmari

Reprezentanți locali ai Ministerului Apărării Naționale au vizitat, recent, unitățile de frizerie din județ, în scopul identificării meseriașilor care să lucreze pentru armată, în eventualitatea unui conflict armat. Asta după ce, la începutul anului, dar și în perioada următoare, mai mulți băcăuani au fost convocați la Centrul Militar Județean (CMJ) Bacău, unde le-au fost înmânate ordine de chemare la mobilizare sau război.

Reprezentanții MApN spun că procedura chemării la unități a rezerviștilor se desfășoară în fiecare an şi nu are legătură cu situația de securitate din Ucraina. Cert este că, la nivel local, ar fi nevoie de câteva zeci de meseriași civili care să presteze servicii către armată. „În caz de conflict, cooperativa noastră trebuie să vină cu niște meseriași care să lucreze pentru armată. Noi avem un efectiv de 56 de frizeri, iar armata ar avea nevoie de vreo 32. Acum, să vă spun sincer, treaba asta o facem de ani de zile, nu doar acum. Deci, nu este o noutate. Nici nu cred că are legătură cu ce se întâmplă în Ucraina. Este o chestiune obișnuită. În schimb, nu știu cum vor fi plătiți frizerii noștri sau alte detalii din astea. De un lucru sunt sigur: în caz de nevoie, oamenii știu deja, sunt pregătiți și pot ajunge la unitatea militară cu sculele, ca să presteze serviciile respective”, ne-a declarat Mihai Suditu, președintele societăţii cooperativă meşteşugărească SCM „Muncă și Artă” Bacău. Inițial, mulți dintre frizerii cooperativei meșteșugărești erau dispuși să se „înroleze” în rândul armatei, mizând pe faptul că vor fi plătiți mai bine decât în prezent. Ulterior, însă, au făcut un pas înapoi, temându-se de rigorile impuse de regulamentele militare.

Ultimul cizmar, … dorit de patrie



Se pare că Armata mai caută și meseriași în cizmărie. „Eeeii, da. Cum să ia la armată un moșneag ca mine?! Păi, la noi, eu sunt singurul cizmar care a mai rămas. Plus că mai am o lună și îmi depun dosarul de pensionare. Sper să ajung să mănânc și eu pensie de la stat, după atâția ani de muncă! … Și n-o să mai trebuiască să plec la armată. Dar poate s-o termina cu războiul ăsta”, spune Mihai Ana, meseriaș în cizmărie în cadrul cooperației. Curios, însă, de ce reprezentanții MApN s-au orientat către cooperația meșteșugărească, în condițiile în care, în Bacău, funcționează câteva zeci de firme în domeniu, care au zeci, dacă nu sute de astfel de angajați pricepuți în repararea și întreținerea încălțămintei.

Atenție la informațiile neverificate

De precizat că, în ultima vreme, în spațiul public au intervenit diverse speculaţii nefondate cu privire la aşa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviştilor, pe care autorităţile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina. În aceste condiții, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) face precizarea că toate aceste informații nu au nicio legătură cu realitatea, subliniind că, de fapt, ar fi vorba despre „activităţi de clarificare a situaţiei militare”, în concordanță cu prevederile Legii nr 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. De fapt, se actualizează datele personale, locul de muncă etc. ale rezerviștilor, aceasta reprezentând o activitate de rutină, fără nicio legătură cu situaţia de securitate din apropierea graniţelor României. Pe de altă parte, în baza acestei legislații, Direcţia de Sănătate Publică are obligația transmiterii, în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, către CMJ Bacău,  a tabelelor cu cetăţenii de 18 până la 35 ani care au afecţiuni medicale incompatibile cu serviciul militar. Pentru a liniști apele, ministerul de resort recomandă verificarea ştirilor apărute în spaţiul virtual atât pe site-ul oficial al instituţiei, cât şi pe canalele oficiale din social media.

Activități de rutină

În primăvară, zeci de băcăuani au fost contactați de Centrul Militar Județean Bacău, fiindu-le înmânate ordine de chemare la mobilizare sau război. Au fost notificați  absolvenții de studii superioare care, în trecut, au făcut și serviciul militar obligatoriu cu termen redus, de 9 luni. În general, au primit astfel de avize infanteriştii în rezervă. „Înmânarea ordinelor de chemare la mobilizare a rezerviștilor urmează fluxul normal desfășurării în condiții optime a activității de pregătire populației pentru apărare”, spun oficialii locali ai MApN. Practic, aceste chemări la unități ale rezerviștilor trebuie înțelese ca activități de rutină prin care se stabilește cu exactitate pe ce forță umană armată se poate baza statul în caz de război. De reținut că refuzul prezentării la unitate se sancționează cu amendă cuprinsă între 50-800 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri