26 aprilie 2024
EconomieAproape un miliard de lei vechi, amenzile primite de frizerii si saloane...

Aproape un miliard de lei vechi, amenzile primite de frizerii si saloane de infrumusetare

Nu de putine ori, clientii frizeriilor sau ai saloanelor de cosmetica s-au plâns de conditiile neigienice in care au fost tratati. Acestia reclamau atât suprafetele murdare si pline de praf sau prosoapele puse la uscat pe calorifere pentru a fi refolosite, cât si clasica obisnuinta a prestatorilor de servicii de a refolosi pelerinele utilizate la mai multi clienti.

La aceste nereguli, insa, s-au mai adaugat si altele care au fost constatate de catre inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Bacau la un control facut recent în saloanele de înfrumusetare.

Aproape 90 de saloane de infrumusetare, frizerii si alte unitati de ingrijire personala din tot judetul au fost calcate, luna trecuta, de comisarii bacauani ai Protectiei Consumatorilor. Din pacate, si de aceasta data, prestatorii de astfel de servicii au fost prinsi in ofsaid. Mai exact, multe dintre unitatile controlate foloseau produse cosmetice (oja, vopsea de par, creme etc.) expirate, cu data de minima durabilitate sau cu perioada dupa deschiderea flaconului în care produsul poate fi folosit în siguranta de consumatori (PAO) depasite.



In plus, la alte frizerii si saloane de infrumusetare s-au gasit produse cosmetice scoase la vânzare de pe care lipseau instructiuni de folosire traduse in limba româna, dar si preturile la care acestea erau valorificate. Mai mult, unitatile verificate nu aveau expuse la vedere autorizatiile de functionare, nici macar firma de la intrarea in salon sau frizerie.

„Este un detaliu foarte important, pe care, insa, destui comercianti sau prestatori de servicii il neglijeaza, mai ales cei care activeaza in zona rurala sau in orasele mici. Or, in cazul unor plângeri, clientii nu pot sti pe cine sa reclame”
Alin Nastase, seful CJPC Bacau

Ca urmare a numeroaselor nereguli depistate, a fost nevoie de aplicarea de 65 de amenzi si acordarea a 22 avertismente. In total, firmele din domeniu verificate gasite in neregula au cotizat la bugetul statului cu o suma de aproape 100.000 de lei (circa un miliard de lei vechi). Totodata, s-a dispus retragerea a 120 de kilograme de produse iesite din termenul de valabilitate.

Protectia Consumatorilor le recomanda clientilor unitatilor de cosmetica sa verifice daca lista tarifelor este completa, detaliata pe procedurile executate, cu precizarea tarifului si a tuturor operatiunilor ce caracterizeaza serviciul. Totodata, este bine sa ceara precizari despre termenele de valabilitate pentru produsele folosite, respectiv vopsea de par, nuantator, fixativ, lac de par, creme, oja etc. La fel de important este sa ceara personalului din unitatea respectiva sa faca dovada sterilizarii instrumentarului utilizat si sa observe dac materialele, instrumentele, accesoriile si echipamentele de unic folosinta se utilizeaza pentru un singur client. Atentie, la astfel de unitati, nu trebuie folosite creioanele hemostatice pentru a opri sângerarea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri