29 aprilie 2024
Actualitate"Apele Române" au început igienizarea Lacului Bacău. De ce a crescut vegetația...

“Apele Române” au început igienizarea Lacului Bacău. De ce a crescut vegetația după decolmatare

La un an după finalizarea decolmatării Lacului Bacău, vegetația care a crescut în zona Insulei de Agrement a prilejuit multe comentarii referitoare la aceasta problemă.

“Suntem în iulie 2020, iar lacul din jurul Insulei de Agrement e din nou invadat de vegetație și lăsat de izbeliște de autoritățile PNL. Ba, mai mult, situația e scăpată de sub control tocmai în zona în care constructorul de partid a „mimat” că se ocupă de decolmatare, între 2013 – 2016, cu îngăduința fostului director al ABA Siret”, a declarat europarlamentarul Dragoș Benea. Acesta a mai spus că, în loc să se ocupe de problemă, cei care ar trebui să gestioneze această situație invocă greaua moștenire și că decolmatarea nu s-ar fi făcut cum trebuie.

Într-un comunicat de presă primit la redacție, ”Apele Române” susțin că decolmatarea lacului din jurul Insulei de agrement s-a realizat conform normelor în vigoare și conform proiectului, fapt confirmat de comisia de recepție a obiectivului.



“Comisia a verificat, certificat și recepționat obiectivul în ansamblul său, atât lucrările realizate de constructorul inițial, SC Rom-Gan Construct SRL, cât și cele executate de SC Aqua Parc SRL”, se arată în comunicat.

”Apele Române” spun că dacă aspectul lacului este modificat în prezent față de luna septembrie a anului trecut, acest lucru este cât se poate de firesc deoarece decolmatarea a presupus, odată cu îndepărtarea materialului aluvionar depus în cuveta lacului, și îndepărtarea vegetației. Între timp, în zona lacului s-a creat un adevărat ecosistem, vegetația s-a regenerat, iar îndepărtarea ei a fost condiționată de perioada de cuibărire a păsărilor.

“Mai mult, timp de 20 de zile, în perioada 10 – 30 iunie, cursul râului Bistrița, pe care este construită amenajarea, a fost vizat de coduri hidrologice succesive și neîntrerupte, de intensități diferite, de la galben până la roșu. Acest fapt a necesitat pregolirea acumulărilor din amonte de lac și pregătirea pentru tranzitarea viiturilor. Viiturile presupun, pe lângă debite și niveluri crescute, și un aport important de aluviuni și plutitori. Fenomenele naturale nu sunt nici meritul, dar nici vina vreunui partid politic, indiferent care este acela”, se arată în comunicat.

În plus, aspectul lacului este influențat și de nivelul la care a trebuit menținută acumularea. Ulterior umplerii acesteia, s-au primit sesizări din partea cetățenilor care locuiesc în zona străzilor Milcov, Lalelelor, Panselelor, Miron Costin care au semnalat prezența apei în subsolurile blocurilor. Prin urmare, s-a procedat la scăderea nivelului cu un metru sub nivelul normal de retenție, aspect care a contribuit la apariția vegetației. Un nivel scăzut al apei, coroborat cu temperaturile crescute, constituie condiții propice dezvoltării vegetației.

”Apele Române” a început deja operațiunile de igienizare a lacului, însă acestea se desfășoară pentru moment cu prudență, din cauza perioadei de cuibărit a păsărilor, dar și influențat de cota lacului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri