27 aprilie 2024
EvenimentAnul 2015 - Anul veteranilor de razboi

Anul 2015 – Anul veteranilor de razboi

pe 29 aprilie veteranii de razboi ii comemoreaza pe militarii care au cazut in cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Anul 2015 a fost declarat “Anul veteranilor de razboi”, dedicat marcarii a 70 de ani de la incetarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Decizia a fost luata de Gurvern la propunerea Ministerului Apararii Nationale, având in vedere contributia majora a Armatei Române la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Pe parcursul intregului an, Ministerul Apararii Nationale va organiza o serie de manifestari cultural-artistice si cu tematica specifica, in onoarea veteranilor de razboi. Ziua Veteranilor de Razboi se sarbatoreste in fiecare an la 29 aprilie si a fost instituita prin Hotarârea de Guvern nr. 1222/2007. In Garnizoana Bacau, pentru cinstirea eroismului celor cazuti si a veteranilor de razboi, vor avea loc intâlniri cu veterani de razboi si implicit rememorarea evenimentelor la care au luat parte, va fi programata o adunare omagiala dedicata Zilei Veteranilor de Razboi, expozitii cu imagini de arhiva si de carti cu tematica specifica, activitati de ingrijire a monumentelor si a mormintelor eroilor.



Pe 28 aprilie 2015 – la Cimitirul Central din Bacau – veteranii de razboi si reprezentantii autoritatilor locale vor organiza o ceremonie militara si religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori. “Pentru noi este un an jubiliar, pentru ca se implinesc si 25 de ani de când s-a reinfiintat Asociatia veteranilor de razboi, ca asociatie nediscriminatorie, cuprinzând toti militarii care au luptat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In asociatie avem cadre care au luptat si in Vest, dar si in Est. Impreuna suntem partasi la neuitarea istoriei, iar supravietuitorii au grija in fiecare an sa nu-i uite pe cei plecati dintre noi”, a declarat gl.fl.aer.(rz.) Alexandru Leonov, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi “Eremia Grigorescu”, filiala Bacau.

Câti au fost si câti au ramas

In urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial, România a inregistrat peste 900.000 de morti, raniti, disparuti, prizonieri si invalizi. In prezent, la nivel national, mai sunt in viata aproximativ 20.000 de veterani de razboi, 760 de vaduve de razboi si peste 100.000 de vaduve ale veteranilor de razboi.

Participarea Armatei Române la cea de-a doua conflagratie mondiala a fost extrem de importanta, ostasii români sacrificându-se atât in bataliile duse peste hotare, cât si in luptele purtate pentru eliberarea gliei stramosesti. Basarabia, Bucovina, Odessa, Cotul Donului, Kuban, Caucaz, Stalingrad sau Crimeea, Ungaria, Cehoslovacia, Prut, Nistru, Cornesti, Valea Prahovei, Dobrogea, Muntenia si Oltenia, Bucuresti, Oarba de Mures, Carei si Satu Mare sunt câteva dintre fronturile pe care s-au jertfit militarii români. In judetul Bacau, mai sunt 782 de veterani.

Dintre acestia, 11 sunt centenari, sase au 99 de ani, 45 au 95 de ani, 65 au 90 de ani, iar 418 de veterani au vârste cuprinse intre 91 si 98 de ani. Din pacate, decanul de vârsta al veteranilor bacauani a incetat din viata pe 5 aprilie 2015. Generalul Traian Jugureanu ar fi trebuit sa implineasca pe 18 mai 2015, venerabila vârsta de 105 ani. El a fost inmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Sarata.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri