26 aprilie 2024
ActualitateAntifrauda Fiscală a lăsat-o mai moale cu verificările

Antifrauda Fiscală a lăsat-o mai moale cu verificările

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), instituție de control înființată cu doar câțiva ani în urmă în locul fostei Gărzi Financiare, pare s-o fi lăsat mai moale cu acțiunile de control fiscal. Cel puțin așa rezultă din datele comparative privind activitatea specifică a inspectorilor Antifraudă Fiscală în primele luni ale anului în curs, față de anul precedent.

Astfel, potrivit instituției, în perioada ianuarie – martie a.c., inspectorii DGAF au efectuat, în județul Bacău, controale specifice la 78 de contribuabili, față de aproape 130 de controale făcute la 115 operatori economici în aceeași perioadă a anului trecut. Și rezultatele acțiunilor de control sunt mai slabe în acest an.

De exemplu, în doar trei luni, inspectorii Antifraudă au reușit să aplice 49 de amenzi contravenționale, în cuantum de 253.710 de lei, și să confiște bunuri și bani în valoare de 11.159 de lei, față de anul trecut când „captura” s-a ridicat la 157 de amenzi contravenționale în valoare totală de 632.670 de lei și confiscări de bunuri (30.617 de lei) și sume (2.490 de lei). Și asta în condițiile în care cresc presiunile pentru bani. E drept că, de mai mult timp, ANAF anunțase că se va concentra pe verificarea firmelor cu risc. Mai exact, Fiscul va controla cu prioritate companiile cu anumite coduri CAEN, tranzacțiile cu mașini second-hand, centrele comerciale en-gros și…comerțul online.



Demiteri la „vârf”

O posibilă explicație a luării piciorului de pe accelerație (însă, nu neapărat și cea reală) ar putea fi faptul că, anul trecut, inspectorilor DGAF le-au fost diminuate serios salariile, prin scăderea sporului pentru suprasolicitare psihică, de la 25% din salariul brut la…5%. Să nu uităm, însă, și că imaginea Direcției Generale Antifraudă Fiscală a fost serios afectată de scandalurile declanșate la nivelul instituției (ofițeri activi SRI infiltrați în instituție, foști angajați care anunțau firmele ce urmau a fi controlate de Antifrauda Fiscală etc).

În plus, și angajările în sistem au fost sistate, din rațiuni necunoscute. De altfel, ca urmare a încasărilor slabe, însuși șeful instituției a fost demis de premierul Viorica Dăncilă, inclusiv șeful Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, căreia îi sunt subordonați inspectorii băcăuani, fotoliul fiind ocupat acum de Iulian Pricope.

Operatorii din turism și restaurantele, vizate de Antifrauda Fiscală

Cert e că, în acest an, verificările au fost efectuate la firme din mai toate orașele județului (Bacău, Onești, Buhuși, Comănești, Slănic Moldova), fără a-i scăpa din vedere și pe comercianții din mediul rural. Așadar, au fost luați la bani mărunți, de asemenea, și micii proprietari de afaceri din aproape tot județul, de la Dărmănești, Filipești, Agăș, Letea Veche, Săucești, Ardeoani, Poduri și Curița, până la cei din Târgu Trotuș, Motoșeni, Luizi-Călugăra, Bogdana, Măgura, Glăvănești, Itești, Bogdan Vodă, Parincea, Sascut și Gârleni.

Controalele inspectorilor Antrifraudă Fiscală i-au vizat atât pe operatorii economici specializați în domenii precum servicii turistice și alimentație publică (restaurante, cluburi și baruri), cât și pe cei din comercializarea de produse alimentare, tutun, flori și plante alimentare.

Bonuri fiscale cu date eronate și mărfuri la negru

Potrivit reprezentanților instituției, printre cele mai frecvente abateri identificate sunt lipsa aparatelor de marcat electronice fiscale și neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate. Însă, au fost descoperite și cazuri în care operatorul economic fie emitea bonuri fiscale cu date eronate sau cu o valoare inferioară prețului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului, ori transporta, depozita sau comercializa bunuri fără documente de proveniență (după caz, factură fiscală, factură, aviz de însoțire a mărfii, documente vamale, factură externă sau orice alte documente stabilite prin lege).

„Deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile nemarcate, marcate necorespunzător sau cu marcaje false, precum și nerespectarea reglementărilor în domeniul contabilității privind întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile pentru toate operațiunile efectuate”, au fost alte ilegalități comise de comercianții controlați.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri