27 aprilie 2024
Top StoryAlegerile europene. Ce politicieni băcăuani ne-ar putea reprezenta la Bruxelles?

Alegerile europene. Ce politicieni băcăuani ne-ar putea reprezenta la Bruxelles?

Timpul candidaturilor a trecut. Știm cine sunt politicienii care ne vor votul, știm care sunt listele partidelor pentru Parlamentul European. Deșteptarea a analizat aceste liste pentru a încerca o analiză a încrederii acordate de partide Bacăului și, Moldovei, în general. Încercăm, astăzi, să vă oferim o imagine de ansamblu asupra modului în care partidele politice au avut încredere în candidați băcăuani.

Nu mai puțin de 23 de partide politice și șapte candidați independenți încearcă să obțină voturile bacauanilor pentru alegerile europarlamentare. Numai 14 partide au, însă, pe listele lor candidați din regiunea Moldovei și doar 8 dintre ele au pe liste candidați din județul Bacău. Din cei șapte candidați independenți, doar doi sunt din Moldova și nici unul din județul nostru. Să luăm candidații la rând, în ordinea de la Biroul Electoral Central.

Partidul Social Democrat



Din cei 43 de candidați de pe lista PSD, cinci sunt născuți în regiunea Moldovei. Este vorba despre Dan Nica, născut în județul Vrancea, cu domiciliul actual la Galați (locul 5 pe lista), Maria Grapini, născută la Galați, cu domiciliul actual, însă, la Timișoara (locul 6), Tudor Ciuhodaru, născut în Bacău dar cu adresa de domiciliu la Iași (locul 7), Dragoș Benea, senator de Bacău (locul 8) și Marius Mărgărit, deputat de Galați (locul 35).

“Europarlamentarii nu aduc neapărat fonduri, dar se poate face lobby pentru anumite proiecte. Evident că voi avea și această dulce povară a unor proiecte importante pentru județul Bacău și zona Moldovei. Sper ca împreună, eu și domnul Ciuhodaru, care este băcăuan, să facem treabă pentru proiectele Moldovei, de pe care sper să se șteargă această sintagmă, de cea mai săracă regiune a Europei.”
Dragoș Benea
candidat PSD

Alianța USR PLUS

Tot 43 de candidați are și Alianța USR PLUS pe listă și nici unul din județul Bacău. Primul candidat din zona Moldovei este Ramona Strugariu, jurist, din Bârlad (locul 8), din partea PLUS. Un alt candidat din regiunea noastră este Sorin Iolu, specialist în comunicare, născut la Dorohoi dar cu domiciliul la București (locul 15) tot de la PLUS. Pe locul 23 îl găsim pe George Țăranu, inginer constructor, născut la Măcin dar cu domiciliul la Iași, din partea USR. Alianța nu are nici un candidat din județul Bacău, însă pe locul 26 îl găsim pe Octavian Gurlui, fizician, din partea USR, născut la noi în județ, dar cu domiciliul la Iași.

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa

Lista ALDE are 42 de candidați iar la numărul 3 o găsim pe Renate Weber, jurist, născută la Botoșani, cu domiciliul actual la București. La numărul 11 îl găsim pe notarul băcăuan Sorin Umbrărescu (foto), născut la Roman, cu domiciliul la Săucești. La numărul 12 îl găsim pe Bogdan Stefanachi, profesor din Iași, la numărul 22 pe Eduard Luca, avocat din Botoșani iar la numărul 26 este Mihaela Husanu, jurnalist din Bârlad.

Uniunea Națională pentru Progresul României

Între cele 43 de nume de pe lista, UNPR nu a găsit loc pentru nici un candidat cu domiciliul în județul Bacău. Legături cu zona Moldovei au Luminița Adam (locul 4), născută la Galați, cu domiciliul în București. Mircea Manolache, jurist, (numărul 5) este născut în Huruiesti – Bacău, dar locuiește la Iași. Roman Apostol-Picu (numărul 8) este viceprimar la Galați, Ene Dinga, economist, (numărul 10) este născut la Galați dar locuiește în București, avocatul Daniel Manolache (numărul 14) este din Neamț, Neagu Murgu (numărul 15) este din Focșani iar Tiberiu Pleșu (numărul 34) este din Constanța dar născut în județul Bacău.

PRO România

Numărul 4 pe lista partidului este Iurie Leancă, vicepremier al Republicii Moldova, dar care figurează cu domiciliul la Piatra Neamț. Pe locul 5 se regăsește Cristina Pușcașu, asistent parlamentar, născută în Bacău cu domiciliul la București. Locul 5 este ocupat de Gabriela Podașcă, deputat de Galați, pe 11 se găsește Vasile Roman, din Iași, pensionar militar, pe 19 este Liviu Harbuz din Piatră Neamț, medic veterinar, președinte al Colegiului Medicilor. Locul 22 este ocupat de Raluca Halit, specialist în securitate și apărare din Piatra Neamț, pe 22 se găsește Dumitru Goldbach, născut la Dorohoi, lector universitar, iar pe 31 este un candidat din Bacău, Neculai Zaharia, director adjunct la SSPM.

Partidul Național Liberal

Teoretic, al doilea partid ca importanță în țară, PNL nu are pe locuri eligibile nici un băcăuan. După cum arată sondajele, s-ar putea să nu aibă pe loc eligibil chiar nici un candidat din zona Moldovei. Cel mai bine plasat ar fi actualul eurodeputat Mihai Țurcanu, din Piatra Neamț (locul 12). Pe 15 se află un inginer din Focșani, Ana Maria Dimitriu, pe 17, Ciprian Epure, tot din Focșani, economist. Pe 23 este deputatul de Bacău Ionel Palăr, pe 24 juristul Tudor Polak, din Vaslui, pe 26 Dănuț Minea, chimist din Iași iar pe 27, Gabriel Șerban, inginer naval din Galați. Întrebat de ce nu e nici un moldovean pe loc eligibil, liderul Ludovic Orban a spus, în Bacău, că toți candidații partidului sunt români și asta contează.

Partidul Mișcarea Populară

După Traian Băsescu, domiciliat în București dar care a avut o oarecare legătură cu Bacăul, pe listele PMP urmează Eugen Tomac, deputat, cu domiciliul declarat în Bacău. Pe locul 8 este deputatul de Iași Petru Movilă, pe 24 este viceprimarul Sucevei, Marian Andronache. Locul 26 este ocupat de Romulus Doru Buhăescu, inginer din Galați, pe 27 se află Bogdan Gavrilescu, viceprimar la Piatra Neamț iar pe 31, Ion Melinte, inginer, din Bacău.

Partidul România Mare

Din cei 42 de candidați ai Partidului România Mare nici unul nu e din Bacău. Pe locul 24 pe listă se află Alina Lăcătuș, economist din Suceava. Alți candidați din zona Moldovei nu am identificat.

Partidul România Unită

Din cei 30 de candidați depuși de PRU, nici unul nu este din Bacău și unul singur e din zona Moldovei: Alex Hurjui, viceprimar al comunei sucevene Broșteni.

Dreapta Liberală

Partidul a depus o listă cu 33 de candidați. Pe primul loc se află Viorel Cataramă, băcăuan la origine, dar cu domiciliul actual în București. Locul 2 este ocupat de Dumitru Bălan, economist din Botoșani, pe 10 se află Cornelia Podoleanu, profesor din Suceava, pe 17 este Iulian Groza, inginer din Vaslui iar pe 22 găsim un băcăuan, Sorin Bontaș, economist.

Prodemo

Din cei 27 de candidați, nu există nici unul din Bacău. Trei sunt din zona Moldovei, toți din Iași: Ionuț Moisă, inginer (locul 7), Diana Hostiuc, jurist (locul 20) și Emilia Hristea, economist (locul 25).

Partidul România Noastră

Partidul lui Gheorghe Funar are un băcăuan pe poziția 29: Constantin Gheorghiță, pensionar. Din zona Moldovei mai sunt Ciprian Zamfir, inginer din Iași (locul 8), Constantin Ursu din Roman, pensionar militar (locul 11) și Gheorghe Sabău, pensionar din Suceava (locul 12).

Blocul Unității Naționale nu are candidați din Bacău, are pe locul 4, un candidat din Piatra Neamț în persoana Manuelei Aciobăniței, jurist.

Partidul Neamul Românesc are la poziția numărul 8 un candidat din Bacău: Mihăiță Demeter, administrator de baze de date. Pe locul 13 este un alt candidat băcăuan, Tasia Șerban, electronist de aviație. Pe locul 18 se găsește un alt băcăuan: Gicu Moraru, fost ofițer MApN, administrator la UNIC SRL. Locul 24 este ocupat de un alt administrator al UNIC SRL, Maria Huțuțui din Bacău. Constantin Lupu, pensionar din Comănești se găsește pe locul 28 iar pe 30 se află Andrei Juravlea, din Botoșani.

Partidul Noua Românie nu are candidați băcăuani, dar are trei din zona Moldovei: Gabriel Pora, asistent medical din Suceava (locul 4), Silvia Costache, geograf din Vatra Dornei (locul 6) și Claudiu Bejan, mecanic auto din Iași (locul 12).

Din cei 7 candidați independenți, doi sunt din zona Moldovei:
* Carmen Tudoran, economist, din Iași
* George Simion, economist, născut la Focșani, cu domiciliul în București.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri