1 mai 2024
OpiniiEditorialAlegerile, Centenarul și Cianura

Alegerile, Centenarul și Cianura

Alegeri. După 30 de ani de alergare pasională după democrație, am trăit s-o văd și pe asta: lipsa de dezbateri autentice, nonșalanța sfidării electoratului din perspectiva prezentării țintelor prezidențiale. Politicienii vorbesc doar între ei, în interiorul partidelor. Electoratul aude doar ecouri deformate/ fardate ale acestor vorbe. Pe politicieni nu-i interesează dorurile electoratului. Filosoful Schopenhauer îmi oferă o idee care sintetizează această atmosferă de Kafka… Politicienii se scufundă în vârtejul intereselor personale. Mintea lor e aidoma acelor negustori de la Bursă, care aud perfect ce le vorbește vecinul (colegul de partid), dar nu aud vacarmul care domină clădirea, zgomotul de Niagara al țării, vuietul care-l impresionează / umple de vânătăi doar pe cel care privește spectacolul de la depărtare.

Centenar. Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” a sărbătorit Centenarul ființării sale. Am participat, ca elev al Liceului Pedagogic, la sărbătorirea Semicentenarului instituției. Au fost manifestări de excepție. Din păcate, n-am participat la sărbătoarea Centenarului, dar ecourile au fost interesante. Am aruncat însă o privire peste programul sărbătorii. Mi-aș fi dorit ca o zi întreagă să fie destinată unei greve (elevi, profesori, părinți), care să atragă (și altfel) atenția asupra faptului că la clasele de profil pedagogic nu se mai predă, de ani buni, GRAMATICA. Nu putem lăsa singur-singurel doar un Strigăt național – conf. univ. dr. Ioan Dănilă – în acest efort de sensibilizare a urechilor surde.

Cianura. Un reporter occidental către Ceaușescu: „Este frig în case, nu este mâncare etc.” Invariabil, Ceaușescu răspundea: „N-a murit nimeni din cauza asta”. Dar cu cianură ați încercat?, l-a întrebat reporterul… Recent, în Timișoara a fost experimentată ideea. Cu succes.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri