27 aprilie 2024
SănătateAl doilea accelerator la Radioterapia Spitalului Județean Bacău

Al doilea accelerator la Radioterapia Spitalului Județean Bacău

Compartimentul de Radioterapie a Spitalului Județean Bacău (SJU) va beneficia de o nouă investiție: al doilea buncăr în care va fi montat încă un accelerator de particule, absolut necesar în terapia pacienților cu afecțiuni oncologice.

Practic, în acest compartiment vor funcționa două acceleratoare de particule, care vor scurta listele de așteptare și va da posibilitatea ca tratamentele să fie aplicate pentru mult mai mulți bolnavi. Deja pe secție lucrează trei medici full-time (au mai fost angajați doi – dr. Raluca Apostu și dr. Simona Cîrdei, medici specialiști, cu drepturi depline în a practica această meserie), dar se va mări și numărul de fizicieni și asistenți medicali.



„Documentația este completată. Încă de anul trecut am contractat un studiu de fezabilitate, vom construi și al doilea buncăr pentru Radioterapie, cu circuite funcționale, în care să se poată folosi panoul de comandă comun, pe cele două acceleratoare. Vom aviza apoi indicatorii tehnico-economici la Consiliul Județean, iar ulterior vom căuta sursa de finanțare.

Avem însă promisiunea din partea ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care susține această nouă investiție, ca finanțarea să vină direct de la ministerul de resort, ceea ce va urgenta lucrările. Dacă vom reuși să obținem această finanțare, pe accelerator, o sumă destul de mare, aproape ca celălalt accelerator care funcționează deja, adică în jur de 3,5 milioane de euro, Consiliul Județean Bacău va finanța construirea buncărului.

Deci, este o investiție pe care eu am prins-o în bugetul pe anul acesta și sper să și fie aprobată. Cel mai târziu probabil sperăm ca într-un an să vorbim deja de un al doilea accelerator în Spitalul Județean de Urgență Bacău. Eu sunt optimist vizavi de acest nou proiect!”
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău

„Un al doilea accelerator pe secție este un must have. Din punctul meu de vedere orice centru medical care are și un astfel de compartiment trebuie să fie dotat cu două aparate, nu neapărat doar pentru că adresabilitatea este mare, ci pentru a fi un back-up în cazul în care unul dintre ele s-ar strica. Toți pacienții care sunt în tratament vor fi nevoiți să aștepte, iar această așteptare poate costa chiar viața! Pentru că o reparație, cum a fost de exemplu recent la Iași, poate dura și trei săptămâni. Foarte mult pentru un pacient în tratament! Când va fi montat și al doilea aparat, acesta nu va fi ținut de rezervă, ci va fi folosit pentru schema terapeutică a pacienților. Se va merge cu două aparate simultan, pentru a termina treaba mai repede, astfel încât să avem posibilitatea ca ele să fie și închise, tocmai pentru a le putea să le menținem cât mai mult timp, să le protejăm și să nu cedeze piesele, care și așa sunt foarte sensibile.”
Dr. George Mihăilă, medicul șef al Radioterapiei SJU Bacău

Din luna iulie 2017, în Spitalul Județean de Urgență funcționează cel mai performant aparat de Radioterapie din țară, urmare a unei infuzii masive de bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin Compania Națională de Investiții, ce s-a ridicat la 6 milioane de euro, în aparatură (circa 60% din acești bani), plus amenajare/modernizare. O investiție vitală pentru zona Moldovei, un aparat asemănător fiind doar la Iași.

În Bacău sunt tratați efectiv 45 de pacienți pe zi, dar adresabilitatea este în creștere în fiecare lună, având cereri atât din întregul județ, cât și din județele învecinate, Neamț, Vaslui, Vrancea și Galați. Prin acceleratorul liniar de particule care funcționează aici se pot realiza circa 15.000 de ședințe pe an. Compartimentul de Radioterapie are 24 de paturi de spitalizare. Tratamentele se efectuează zilnic, în două ture, de la 7 dimineața la 8 seara, iar o dată la trei luni secția se închide timp de 3 zile (de obicei în weekend) pentru o revizie general a aparatelor.

350 de pacienți au fost tratați în Radioterapia SJU Bacău numai anul trecut. Iar până la finalul lunii martie 2019, deci în primul trimestru din acest an, sunt deja peste 100 de pacienți care au beneficiat de servicii medicale de specialitate. Așadar 50% în plus, până la acest moment, față de anul trecut.

Tratamente diferite, în funcție de cazuistică

Un tratament de radioterapie este de lungă durată, de la o zi (ex. localizarea unei metastaze osoase) până la 5 sau 10 zile, cum este în cazurile de paliație, și ajung până la 39 de zile în cancerul de prostată, 35 de zile în cancerele sferei ORL, 25-30 de zile în cancerul mamar, 28 de zile în cancerele genitale. La Radioterapia din Bacău se efectuează inclusiv tehnici moderne de tip IMRT și Rapid Arc. Iar dacă în centrele oncologice cu renume, precum Iași, București și Cluj, listele de așteptare pentru tratament sunt chiar și de 4 luni, în Bacău, pacienții diagnosticați cu cancer pot intra în tratament mult mai repede, acum programările fiind pentru jumătatea lunii aprilie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri