28 mai 2024
ActualitateAl cincilea ceremonial militar-religios pe Dealul Coșna

Al cincilea ceremonial militar-religios pe Dealul Coșna

La Ansamblul Monumental de pe Dealul Coșna, din comuna Pârgărești, ansamblu dedicat memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial, a avut loc ceremonialul militar-religios organizat aici anual. La Manifestări au participat sute de localnici și invitați veniți din București și din mai multe județe ale țării. Pe Dealul Coșna au fost ridicate, din 2019, două cruci imense, prima dedicată memoriei ostașilor români, iar cea de a doua locotenentului erou Paul Édouard Berge din Misiunea militară franceză. 

Între invitați s-au aflat oficialități militare și civile, reprezentanți ai Administrației Publice centrale, teritoriale și locale, reprezentanți diplomatici militari ai ambasadelor Franței și Germaniei în România, cadre militare în activitate, în rezervă și în retragere. Au fost prezenți generalul-locotenent Corneliu Postu – directorul Statului Major al Apărării, subprefectul Gabriel Lupu, primarul comunei Pârgărești – Marius-Gabriel Gheorghiță primarul comunei Pârgărești, primarul orașului Târgu Ocna – Cristian-Aurelian Ciubotaru, primarul comunei Oituz – Claudiu Petrișor, generalul cu patru stele (rtr) Vasile Apostol, generalul de brigadă Bogdan Cernat – comandantul Diziei 4 Gemina, col. Claudiu Tamaș – comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Au fost prezenți și reprezentanți ai Filialei Județene și ai unor subfiliale Cultul Eroilor din județele Bacău și Neamț, ai Sucursalei Bacău a Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, ai Fundației „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” Bacău și ai Fundației General Grigore Baștan, din București, ai Asociației „Tradiții Militare Românești” din Bacău, ai Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități și ai Uniunii Veteranilor de Războiul pentru Independență din Republica Moldova. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Asociației „Prospectorii Istoriei”, Asociației „Regimentul 15 Infanterie” și ai Grupului de acțiune „Ansamblul Monumental Coșna”.

Generalul-locotenent Corneliu Postu a trecut în revistă Garda de Onoare, pe acordurile marșului de întâmpinare intonate de Muzica Militară a Garnizoanei Bacău.



Serviciul religios a fost susținut de preoți ai Protopopiatului Onești și ai Decanatului romano-catolic de Trotuș. Protopopul de Onești, dr. Ioan Bârgăoanu, a transmis cu acest prilej și mesajul IPS Ioachim, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și mesajul Protoieriei Onești.

La acest eveniment au rostit alocuțiuni primarul comunei Pârgărești, atașatul militar al Ambasadei Franței în România, jurnalistul francez Jean-Christian Tirat – din partea Asociației Souvenirs Francais (similară Asociației Cultul Eroilor de la noi),  ziarista Ruxandra-Lucia Dumitrescu (din partea descendenților lui Paul Édouard Berge), col. (r) dr. Dan Prisăcaru – coordonatorul Filialei Iași a Muzeului Militar Național, Generalul-locotenent Corneliu Postu și generalul-locotenent Corneliu Postu.

Au fost depuse, apoi, coroane și jerbe de flori la Ansamblul Monumental, iar zona a fost survolată de aeronave din Baza 95 Aeriană ,,Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău și din Baza 90 Transport Aerian ,,Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” Otopeni – avioane IAR-99 Șoim și elicoptere IAR 330 SOCAT. De asemenea, a avut loc și un exercițiu de parașutare, dintr-un avion C-27 J Spartan, executat de militari ai Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu”, iar membrii structurilor militare prezente la eveniment au defilat în fața celor prezenți. Ca în fiecare an, a fost reconstituit și un moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizat de Asociația „Tradiția Militară”.

Dealul Coșna reprezenta, potrivit aprecierii adversarilor ostașilor români, ,,ultima redută a înaintării trupelor Puterilor Centrale spre Moldova”. Printre comandanții trupelor germane de elită aduse în acest sector (Alpenkorps, Regimentul Württenberg) se afla și locotenentul Erwin Rommel, viitorul feldmareșal din cel de Al Doilea Război Mondial.

 

Col. (r) dr. Dan Prisăcaru: „Retransmitem și cu acest prilej apelul nostru rostit aici în 2021 și 2022 către Prefectura jud. Bacău, Consiliul Județean Bacău, Direcția de Cultură a jud. Bacău, Muzeul Județean ,,Iulian Antonescu”, presa locală, asociațiile cadrelor militare în rezervă și retragere, alte entități de stat și private, de a face front comun pentru a realiza, cu fonduri europene nerambursabile, proiectul istorico-turistic, cultural și memorial , «Drumul Memoriei», care să includă toată zestrea de opere comemorative de pe aliniamentul Oituz, Coșna, Mănăstirea Cașin, Cireșoaia și zona adiacentă.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri