18 mai 2024
ActualitateAjutor de 60.000 de euro, de la stat, pentru firmele din comerț...

Ajutor de 60.000 de euro, de la stat, pentru firmele din comerț și servicii

Afacerile din comerț și servicii ar putea beneficia de noi ajutoare nerambursabile, din partea statului. Subvențiile, în valoare totală de circa 10 milioane de euro, sunt pregătite prin viitorul Programul Comerț și Servicii, ediția 2022, aflat în dezbatere publică.

Prin acest program, derulat prin intermediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), firmele vor sprijinite financiar pentru achiziționarea de instalaţii/echipamente/vehicule specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor. Sprijinul financiar va putea fi folosit inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor cu magazinele online și promovarea lor. Se estimează că totalul de 10 de milioane de euro alocat ar fi suficient pentru circa 170 de beneficiari, fiecare putând să primească în jur de 60.000 de euro. Înscrierile se vor face pe portalul de granturi IMM, timp de 20 de zile, la o dată ce va fi anunțată de minister.

Cofinanțare din partea firmelor



Însă, pentru a primi acești bani, firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, pe lângă faptul că trebuie să fie microîntreprinderi sau întreprinderi mici și mijlocii (IMM), înființate până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, și să nu aibă datorii la stat, firmele vor fi oblifate să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată, după intrarea în vigoare a acordului de finanțare, menținându-l ocupat cel puțin 2 ani după finalizarea implementării proiectului. Nu vor putea solicita sprijin afacerile cu acționari care deja au primit bani nerambursabili prin alte firme, în cadrul programelor Start-up Nation, a măsurilor de sprijin COVID-19 sau în schema  HoReCa. În schimb, vor avea un avantaj în plus de a se califica la aceste ajutoare firmele cu angajați mulți, cu aport propriu mare la investiție și cu pondere mare a echipamentelor tehnologice în achiziții. Sunt considerate echipamente tehnologice eligibile și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță,  echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, chiar și autoturismele 100% electrice.

Bani pentru site-uri de promovare și magazine on line

De asemenea, se pot face achiziții de spaţii de lucru, spaţii de comerț sau servicii şi spaţii de depozitare. Valoarea activului ce urmează a fi achiziţionat în cadrul programului se va face pe baza unei analize a unui expert evaluator ANEVAR, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / depozitare, care nu necesită un astfel de raport. Cu acest sprijin, se mai pot achiziționa și mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, putându-se chiar plăti salariile, facturile la utilități (energie electrică, gaze, consum apă, salubritate, abonament telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de depozitare sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. În funcție de numărul de locuri de muncă înființate, aplicanții pot primi o  sumă forfetară de minimum 5.000 de lei (pentru un singur loc de muncă), din totalul cheltuielilor enumerate mai sus (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii), suma crescând la 10.000 de lei, în cazul firmelor cu mai mult două locuri de muncă. 25.000 lei pot fi folosiți pentru achiziționarea unui pachet digital (voucher de digitalizare), cu cel puțin un site de prezentare a activității sau a magazinului on-line, cheltuielile de înregistrare a domeniului de internet fără hosting, pentru operatorii economici care nu deţin alt site, cheltuielile de promovare a site-ului/magazinului on-line, softul necesar desfășurării activității și semnatura electronică, inclusiv echipamente IT, tehnică de calcul tip PC (unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncţională, cu tot cu sistemele portabile, licenţele necesare desfăşurării activităţii, telefoane smart, tablete).

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri