4 mai 2024
EconomieAjutoarele COVID-19 pentru firme vin în pas de melc

Ajutoarele COVID-19 pentru firme vin în pas de melc

Mii de firme din tot județul au cerut bani de la stat pentru a le acoperi o parte din pierderile provocate de criza sanitară. Sute dintre acestea au fost respinse de Ministerul Economiei, prin intermediul căruia se alocă subvențiile. În plus, Măsura 3, prin care se puteau primi și cele mai mari sume, este încă blocată, din cauza unei plângeri făcute de ministerul de resort la DNA.

Firme mici și mijlocii din tot județul s-au înscris, anul trecut, în cadrul schemelor de ajutoare acordate de stat pentru reechilibrarea financiar-economică, urmare a șocului generat de pandemie. Astfel, potrivit Ministerului Economiei, Amtreprenoriatului și Turismului, numai la Măsura 1 – microgranturi de 2.000 de euro, s-au înscris 612 aplicanți din tot județul Bacău. Dintre aceștia, 348 figurează cu contracte plătite, diferența de 264 fiind respinși, pe motive de neeligibilitate. În total, micile afaceri din județ au primit … 3.368.292 lei. Beneficiarii sunt IMM-uri, ONG-uri din anumite domenii, precum PFA-uri și Cabinete Medicale Individuale. Finanțarea de câte 2.000 de euro se acordă o singură dată, putând fi folosită pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli (pentru materii prime, materiale, mărfuri, cât și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari, cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului, pentru datorii față de furnizorii curenți, cât și față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate, pentru chirie pe bază de contract încheiat etc).

Bugetul, bată-l vina



Tot ca urmare a șocului generat de criza sanitară, prin Măsura 2, statul încearcă să susțină și afacerile mici și mijlocii, acordându-le granturi pentru capitalul de lucru. Finanțările, însă, ajung cu greu la solicitanți, cel mai des invocându-se adoptarea târzie a bugetului de stat pentru acest an. Bunăoară, 413 de firme din tot județul s-au înscris, anul trecut, pentru a primi fonduri nerambursabile. Cele mai multe dintre acestea sunt IMM-urilor care sunt active în special în sectoarele HoReCa, turism, industrii afectate de pandemia de COVID-19. Din totalul solicitanților, 86 au fost respinși, din păcate. Cert este că doar 105 firme din restul IMM-urilor rămase în cursă au primit banii promiși de stat. Procentul celor care s-au putut bucura de aceste subvenții este mic, în condițiile în care se face un an de când criza de coronavirus le-a dat peste cap afacerile antreprenorilor. Oficial, se știe că suma cea mai mare acordată a fost de 108.888 lei.

Marile granturi, blocate, încă

Din păcate, Măsura 3 care prevede acordarea de granturi de 50.000 până la 200.000 euro pentru investiții este, în continuare, blocată, ca urmare a unei plângeri penale făcute de Ministerul Economiei la Direcția Națională Anticorupție. Reclamația a fost făcută de noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, ca urmare a unor „posibile scurgeri de informații” privind procentul de cofinanțare din proiectele înscrise la Măsura 3, în ultimele zile ale sesiunii de depunere. În plus, acesta a constatat că, printre aplicanți, se numărau și multe firme din imobiliare. Reluarea măsurii 3 era programată pentru această lună. În schimb, este posibilă lansarea unei noi scheme de sprijin pentru IMM, totalizând 1 miliard de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri