18 mai 2024
ActualitateAdunare festivă dedicată Unirii Basarabiei cu România

Adunare festivă dedicată Unirii Basarabiei cu România

Moment solemn, ieri, în Sala Mare a Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, prilejuit de marcarea şi sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: 27 martie 1918 – 27 martie 2018, ai cărui organizatori au fost Primăria Municipiului Bacău, Inspectoratul Şcolar, Garnizoana Bacău, Protoieria Bacău, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdaza”, Asociaţia „Spirit alecsandrin”.

La manifestare a participat un numeros public, format din elevi, studenţi, profesori, şefi ai unor instituţii de cultură şi guvernamentale. În deschidere a fost intonat Imnul de Stat al României de către Muzica Militară şi Corala Protoieriei Bacău. Au rostit scurte alocuţiuni Florentina Cârlan, director al Instituţiei Prefectului şi Dragoş Ştefan, viceprimar al municipiului Bacău, care au transmis mesajul instituţiilor pe care le reprezentau, cât şi principalele acţiuni organizate în judeţul Bacău pentru sărbătorirea Centenarului Unirii de la 27 martie 1918, act de importanţă majoră pentru reîntregirea ţării, premergător Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Un scurt şi emoţionant discurs a aparţinut Danielei Sturzu, inspector de istorie la Inspectoratul Şcolar, în care a pus accent pe rolul şcolii în educaţia elevilor, a tinerilor, amintind de contribuţia acestora pe tot parcursul desfăşurării războiului, dar şi de contextul istoric naţional şi internaţional al declarării de către Sfatul Ţării din Basarabia a independenţei şi unirii cu ţara mamă. Neobositul militar în retragere, patriot şi educator, col.(rt) Stelian Cojocaru, preşedinte al Asociaţiei Tradiţiilor Militare, a creat, împreună cu Garda la Drapel, un moment inedit, prezentând publicului Drapelul Regal şi uniformele armatei române din Primul Război Mondial.



De interes a fost şi alocuţiunea viceprimarului Constantin Scripăţ, care a cuprins acţiunile şi activităţile desfăşurate, în ultimii ani, de municipalitate, respectiv înfrăţirea dintre diferite oraşe şi comune din Bacău şi Republica Moldova, sprijinul financiar acordat de Bacău pentru construirea unei grădiniţe, crearea de condiţii pentru ca 250 de elevi şi peste 100 de studenţi din Basarabia să studieze în Bacău etc.

Comandorul Vasile Florea a vorbit despre contribuţia armatei române la instaurarea ordinii şi paza instituţiilor tânărului stat, apoi la eliberarea teritoriului şi continuarea războiului până la semnarea Păcii de la Paris. Cum dintodeauna statul român s-a bazat pe trei mari piloni în evoluţia şi existenţa sa, Şcoala, Armata şi Biserica, în încheiere a vorbit preotul Ioan Hurjui, de la Catedrala „Înălţarea Domnului” Bacău, după care a urmat un program artistic, susţinut de elevi de la Şc. „Miron Costin”, Corala Protoieriei Bacău şi Muzica militară.

Ieri, în tot judeţul Bacău, în şcoli şi instituţii de cultură s-au desfăşurat manifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri