26 aprilie 2024
SportAdrian Răspopa: „Îmi doresc un Tur al Colinelor cu finiș în centrul...

Adrian Răspopa: „Îmi doresc un Tur al Colinelor cu finiș în centrul Bacăului”

Etapa s-a încheiat, comentariile continuă. Așa suna una dintre rubricile săptămânale ale „Sportului Popular” de odinioară. Preluăm ideea și o actualizăm, culegând impresiile lăsate de cea de-a doua ediție a Turului Colinelor la ciclism, competiție încheiată duminică, 13 iulie, cu victoria la sprint a lui Denis Piciu în fața lui Bogdan Duca în proba de fond derulată pe traseul Bacău- Mânăstirea Răchitoasa. Cea mai avizată persoană pentru a ne împărtăși impresiile legate de Turul Colinelor, este Adrian Răspopa, în calitate de președinte al ACS Rally Spirit, organizatorul evenimentului, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău. Prin urmare…

-Domnule Răspopa, cum ați caracteriza Turul Colinelor 2021?

-Pentru noi a fost un mare challenge deoarece am adus elemente de noutate față de anul trecut și nu știam cum și cât de bine vor funcționa. Mă refer, în primul rând, la televizarea probei Criterium, cea desfășurată sâmbătă pe traseul din centrul orașului. Știam că, apelând la Sport Extra TV și la comentariul avizat al președintelui Federației Române de Ciclism, Alex Ciocan, totul va fi cât se poate de profi dar, până nu vezi cum iese, ai ceva emoții. Din fericire, cadrele și în special comentariul- la ciclism, fără un comentariu de calitate, riști să o dai în bară- au fost la mare înălțime. Ca să întregesc caracterizarea, ziua de duminică a fost una super-grea, cu ploaie și vânt din față, însă, în ciuda condițiilor meteo, nu ne-am confruntat cu incidente sau, și mai rău, cu accidente. Finișul a fost OK, chiar dacă, în calitate de băcăuan, am încercat un regret că, deși a condus mai toată cursa, Bogdan Duca a fost întrecut pe ultimii metri de Denis Piciu. În esență, Turul Colinelor 2021 s-a dovedit o reușită. Au spus-o toți șefii de echipă, de la CS Otopeni la Novak Cycling Team.



-Față de 2020, a fost mai greu sau mai ușor de organizat?

-Prin prisma condițiilor meteo, anul acesta, proba de fond a fost mult mai grea. Dar, ce-i greu devine și frumos, iar faptul că toți cicliștii au plecat cu zâmbetul pe buze este edificator. Over all, a fost mai ușor anul acesta în materie de organizare deoarece știam exact ce avem de făcut. În 2020 porneam de la zero. Acum, nu am fost stresat, mai ales că și echipa de organizare s-a lărgit.

Ce v-a plăcut cel mai mult la această ediție?

-Spiritul de echipă. A fost mai consolidat. Mi-au venit și mai mulți prieteni din țară, iar asta este întotdeauna o bucurie.

-Dacă ar fi să schimbați ceva la Turul Colinelor, care ar fi acel lucru?

-Îmi doresc un Tur al Colinelor cu finiș în centrul Bacăului. Ar fi un real spectacol pentru public. Poate la anul… Știu că e greu, știu că acest lucru presupune un efort deosebit, în special din partea Poliției, deoarece ar duce la blocarea traficului în mai multe intersecții de pe traseu și nu doar în centrul orașului, dar s-ar putea face. Vom vedea.

-Țin să apreciez și eu comentariul profesionist al lui Alex Ciocan. O super alegere, la fel ca și Sport Extra.

-Sunt oameni de sport, cu o pregătire temeinică, iar targetul nostru e maximum level. Consider că au adus plus-valoare competiției.

-Plus-valoare a adus și prezența, ca și competitori, a ministrului Tineretului și Sportului, Eduard Novak și a eurodeputatului Dragoș Benea. Eduard Novak a avut o prestație apreciată în proba Criterium, în timp ce Dragoș Benea a fost unul dintre remarcații probei de fond.

-Sigur că astfel de prezențe dau greutate competiției și constituie atestate de stimă, dar, pentru mine, Eduard Novak și Dragoș Benea sunt doi sportivi care și-au plătit taxa de participare și au luat startul în Turul Colinelor unde, așa cum ați precizat, au avut prestații bune. Îi privesc ca pe doi sportivi, nu ca pe doi politicieni și sunt convins că, în calitate de participanți ai Turului Colinelor, și ei doresc să fie priviți și tratați la fel.

-Aș adăuga, tot ca un atestat de stimă, prezența președintelui Consiliului Județean Bacău Valentin Ivancea în calitate de comentator, alături de Alex Ciocan, la una din cursele Criterium. Și, în sensul celor remarcate de dumneavoastră, Valentin Ivancea i-a spus lui Alex Ciocan că, la microfon, nu este președintele Consiliului Județean, ci doar Vali, un pasionat de sport. Apropo, pe viitor, dacă ați putea alege, ce nume important ați aduce ca participant sau comentator la Turul Colinelor?

-Bună întrebare! Adevărul este că, dacă ar fi să aduc pe cineva din automobilism, nu ar fi trebuit să stau pe gânduri: Carlos Sainz. Din ciclism e mai greu, însă am început să-mi fac temele bine pentru că altfel nu se poate. Așadar, mi-ar plăcea să-l avem pe Alberto Contador la Turul Colinelor. Să dea startul, să comenteze, să prezinte…

-Un lucru pe care nu l-a văzut publicul- fie el spectator sau telespectator- și pe care ați vrea să-l dezvăluiți.

-Importanța pe care l-a avut transmiterea cursei pe ecranul montat în public. Să mă explic: în felul acesta, toți șefii de echipe și-au putut monitoriza concurenții în cele mai notabile segmente ale cursei. Asta i-a ajutat și în ceea ce privește strategia. Iar ca picanterie ce merită dezvăluită, să spunem că un șef de echipă, urmărind cursa pe ecran, a ajuns la concluzia că, dacă unul dintre sportivii săi nu ar fi băut o gură de apă într-un moment important al cursei din tururile finale, ar fi avut șanse însemnate de a se bate cu succes pentru locul 1. O gură de apă, o simplă gură de apă!

-Buna organizare a Turului Colinelor a convins Federația Română de Ciclism să includă Bacăul în Turul României 2022. O satisfacție, nu?

-Ca să glumesc, și da, și nu, pentru că greul organizării tot pe mine cade. Mai mult, Alex Ciocan și-ar fi dorit ca Turul României să prindă Bcaăul încă de anul ăsta, dar ar fi fost totul pe grabă, iar mie îmi place să fac lucrurile temeinic. Sigur că e o satisfacție și nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga comunitate ciclistă din Bacău.

-Atât ministrul Tineretului și Sportului, cât și președintele Federației de Ciclism au avansat ideea că Turul Colinelor ar putea intra la un moment dat și în circuitul internațional. Dumneavoastră v-ați arătat însă rezervat. De ce?

-Pentru că sunt adeptul pașilor mărunți. Sigur, nu exclud posibilitatea ca, peste câțiva ani, Turul Colinelor să constituie o etapă internațională, dar până atunci, trebuie să ne facem foarte bine temele. Așa am făcut și în raliu, iar cea mai bună dovadă este că în 2021, Raliul Moldovei-Bacău este singura etapă din Campionatul Național de Raliuri prinsă de FIA în calendarul internațional. Și sunt zece etape anul acesta în campionatul intern! Zece etape, din care doar una, cea băcăuană validată în calendarul FIA. Repet, nu exclud ca Turul Colinelor să aibă la un moment dat și o proiecție internațională. Pentru asta trebuie să faci însă totul la milimetru. Când iei un caiet de sarcini al unei etape internaționale nu merge cu improvizații deoarece responsabilitatea este imensă. Până atunci, hai să încercăm ca la anul să facem finișul în centrul Bacăului!

-Pe final, și o întrebare despre raliuri. Ce așteptări aveți de la Raliul Moldovei Bacău din 3-4 iulie?

-Va fi o presiune foarte mare deoarece voi avea un dublu rol: de organizator și de concurent. Și în amândouă îmi doresc să ies foarte bine.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri