3 mai 2024
Zona zeroEu știuAdevărul la putere: 5 mituri despre sănătate demontate

Adevărul la putere: 5 mituri despre sănătate demontate

 

Miturile despre sănătate sunt deseori la ordinea zilei, fie că citeşti comentarii pe forumuri sau discuţi cu colegii la muncă. Unele dintre ele îşi au rădăcinile în credinţe învechite, în timp ce altele se bazează pe studii inconcludente sau care au fost invalidate acum zeci de ani. De aceea, e important să te informezi întotdeauna din mai multe surse şi să ceri sfatul specialistului atunci când informaţia îţi depăşeşte competenta.

Te provocam să continui să faci research şi după ce descoperi cele 5 mituri comune despre sănătate, pe care le-am demontat mai jos:



Zahărul cauzează diabet

Rezistenţa la insulina, sedentarismul, obezitatea şi factorii genetici se număra printre cauzele diabetului de tip 2, în timp ce cauzele diabetului de tip 1 nu sunt încă cunoscute. Consumul de zahăr nu cauzează diabet, însă poate cauza creştere în greutate, ceea ce poate duce în timp la apariţia mai multor afecţiuni, printre care şi diabetul.

Grăsimile îngraşă

Este adevărat că grăsimile au cele mai multe calorii dintre toţi macronutrientii, însă asta nu înseamnă ele sunt vinovate de acumularea de kilograme în plus. Surplusul caloric se face vinovat de creşterea în greutate. Atunci când mănânci mai multe calorii decât arzi, cel mai probabil te afli într-un surplus caloric. Desigur, creşterea în greutate poate fi favorizată şi de afecţiuni medicale, de aceea cel mai bine este să consulţi medicul când doreşti să slăbeşti.

Dacă vrei totuşi să eviţi consumul excesiv de grăsimi, încearcă să găteşti acasă cât mai des şi să foloseşti cât mai puţin ulei, unt sau ingrediente cu conţinut ridicat de grăsimi. În ziua de azi, poţi să prăjeşti uşor mâncarea cu ajutorul unei friteuze cu aer cald, fără să foloseşti prea mult ulei.

Friteuza cu aer cald te ajută să prepari rapid pui crispy, cartofi prăjiţi, burgeri, frigărui sau chiar legume pane cu o cantitate minimă de ulei. O friteuză cu aer cald Tefal poate fi soluţia ideală ca să reduci consumul de grăsimi, mai ales dacă nu vrei să renunţi la mâncarea prăjită.

Înlocuitorii zaharului se pot consuma fără restricţii

Înlocuitorii zaharului pot avea un indice caloric mai mic şi pot fi mai puţin procesaţi, însă asta nu înseamnă că este bine să îi consumi în cantităţi mari. Orice tip de zahăr poate dăuna sănătăţii dacă îl consumi în cantităţi mari. Încearcă să păstrezi un echilibru în alimentaţie, indiferent de tipul de dulciuri pe care-l alegi.

Organismul are nevoie de cure de detox

Curele de detox, cu diete restrictive sau sucuri diverse, sunt din ce în ce mai populare. În realitate, corpul tău nu are nevoie de nicio cură de detoxifiere pentru eliminarea toxinelor. Ficatul şi rinichii fac acest lucru cel mai bine şi contribuie la eliminarea toxinelor fără să ai nevoie de diete sau sucuri speciale.

Curele de detox se pot înlocui cu un stil de viaţă echilibrat, care are efecte dovedite când vine vorba de creşterea calităţii vieţii. Încearcă să faci mişcare, să eviţi consumul de tutun şi alcool şi să păstrezi o alimentaţie echilibrată. Găteşte cât mai des acasă, mai ales că astăzi este mai uşor ca niciodată când ai la îndemână aparate precum multicookerul, robotul de bucătărie sau friteuza cu aer cald. Poţi să foloseşti friteuza cu aer cald pentru a prăji alimente cu o cantitate minimă de ulei şi multicookerul pentru preparate precum supele, ciorbele sau tocănitele.

Internetul te ajută să descoperi ce probleme de sănătate ai

Internetul este foarte util într-o mulţime de activităţi, însă nu poate înlocui profesioniştii din domeniul medical. Dacă te grăbeşti să cauţi simptome şi tratamente pe internet, este o idee bună să renunţi la acest obicei. Nu numai că te poţi alege cu sperieturi nefondate, ba chiar poţi agrava animute afecţiuni ce se pot trata foarte simplu în urma unui consult medical. Când te simţi rău sau te confrunţi cu simptome neplăcute, cere întotdeauna sfatul medicului.

Miturile despre sănătate nu trebuie să îţi afecteze viaţa, mai ales în era informaţiei. Cercetează cât mai des atunci când ai nelămuriri şi cere sfatul medicului ori de câte ori simţi nevoia.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri