26 aprilie 2024
Cultură“Aburi coloraţi” pe simezele de la “Frunzetti”

“Aburi coloraţi” pe simezele de la “Frunzetti”

O expoziţie de o frumuseţe aparte a fost deschisă recent la Galeriile „Frunzetti”, Sala Nouă. Pe simeze sunt lucrări în acuarelă semnate de artistul Grigore Carată, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Tulcea. Cunoscut publicului băcăuan, fiind la al patrulea vernisaj în Bacău, expoziţia cuprinde o serie de peisaje, realizate în cea mai veche tehnică, cea a acuarelei, considerată mulţi ani ca „artă minoră”, readusă în prim plan de mari artişti europeni.

“Acuarela are valenţe extraordinare şi cere artistului o capacitate de concentrare extremă, deoarece în această tehnică nu se poate interveni a doua oară, nu poţi modifica nimic. Ceea ce ne propune colegul nostru Grigore Carată prin expoziţia dăruită băcăuanilor ca semn de prietenie este o explozie de frumuseţe, de culori într-o tehnică volatilă, apa, pământul şi norii coloraţi îmbrăţişează tot ceea ce ochiul poate cuprinde dintr-o privire. Sunt peisaje superbe din mediul lui de baştină – Patria apelor, care îţi crează impresia că faci parte din peisaj şi, într-o pornire firească îţi vine să le duci rapid pe toate acasă! Îl feclit pe Grigore şi îi mulţumesc că a acceptat invitaţia noastră de a expune în Bacău”, a spus Carmen Poenaru, preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Născut pe 23 octombrie 1949 în Sarinasuf (comuna Murighiol), Grigore Carată a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, clasa profesorului Adrian Podoleanu.. Expune în toate marile galerii de artă din România, Republica Moldova, dar şi Franţa, Germania, Ucraina.



“Creația artistului reflectează într-o viziune proprie inepuizabilul tezaur al peisajului dobrogean, cu spontaneitatea unui fin observator al reverberaţiilor luminii în natură prin pretenţioasa tehnică a acuarelei. Grigore Carată stăpâneşte bine tehnica acuarelei, este îndrăgostit de culoare, iar acuarela lui ne invită să devenim privitori mobili, să ne deplasăm privind, pentru a cuprinde toată frumuseţea creaţiilor sale, să purtăm un dialog cu artistul şi cu arta lui, în care apa este viaţă, culoare, mişcare”, a spus şi criticul de artă Iulian Bucur.

Pentru artişti, dar şi pentru privitorul iubitor de artă, expoziţia este deschisă până la jumătatea lunii iulie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri