11 mai 2024
ActualitateAbateri de la Codul Muncii la Spitalul Comanesti? "Orele suplimentare nu ni...

Abateri de la Codul Muncii la Spitalul Comanesti? “Orele suplimentare nu ni se platesc”

Una dintre infirmierele de la ATI reclama ca ea si colegele ei lucreaza zeci de ore suplimentare care nu le sunt platite. Femeia afirma ca nu li se acorda in compensare nici zile libere. Conducerea spitalului neaga cele sesizate, dar este inconsecventa in declaratii.

Intr-o sesizare adresata telefonic redactiei noastre, in numele grupului de infirmiere-ingrijitoare de la compartimentul Anestezie-Terapie Intensiva (ATI) a spitalului, de catre o persoana care a dorit sa ramâna in anonimat, sunt relevate unele “abateri de la Codul Muncii”, care le-ar afecta pe lucratoarele respective.

“Noi, ingrijitoarele de la ATI, lucram pe luna si câte 256-260 ore, dar nu ni se platesc decât 160, adica pentru program de lucru normal de opt ore, sustine persoana care ne-a sesizat in numele grupului. Practic, lucram degeaba si câte zece zile pe luna. Si nu ne da nici zile libere.



Uneori nici pentru zilele de sarbatori legale. Noi suntem patru, dar ar trebui sa fim cinci pentru a putea sa ne luam concediu de odihna. S-a intâmplat ca una dintre noi sa se imbolnaveasca si sa fie in concediu medical luni de zile, astfel ca noi tot am lucrat. Au fost si doua momente in care, din aceasta cauza, in ATI nu a fost nicio infirmiera.

Am sesizat toate aceste probleme si domnului manager, si directorului medical, si sefului de la RUNOS (Resurse umane), dar degeaba.” Reclamanta mai afirma ca infirmiere cu 38 de ani vechime iau in mâna mai putin de 900 lei, pentru cele “256-260 ore lucrate”, in timp ce o asistenta “ia un salariu si jumatate”.

“Le-am acordat zile libere”

Pus in fata celor sesizate, Mihaita Lucas, managerul Spitalului “Ioan Lascar” Comanesti, a negat ca lucrurile ar sta asa cum le-a prezentat reclamanta. Dar pe parcursul discutiei noastre a fost inconsecvent in declaratii. Initial managerul ne-a declarat:

“Noi le-am acordat zile libere odata cu concediul de odihna. La compartimentul Chirurgie de care apartine ATI-ul exista perioade in care sunt internate si câte sase persoane, dar si momente in care este una sau nu-i niciuna. Nu le-am relocat pe infirmiere tocmai pentru a alterna zilele când sunt ocupate cu cele in care nu este activitate, pentru a-si lua liber.

Intr-adevar, acum un an si jumatate, când am preluat eu conducerea spitalului, a fost o situatie, dar am reglementat-o, lasând la latitudinea sefului compartimentului sa organizeze activitatea astfel incât sa nu mai fie o asemenea problema. A existat si o situatie in care o infirmiera si-a fracturat piciorul, dar am repartizat in locul ei pe altcineva, astfel ca nu a ramas descoperit niciodata compartimentul. Oricum, la ATI se platesc orele suplimentare, in conditiile legii. Dar lasati-ma sa vad exact despre ce este vorba.”

“Se dau toate drepturile”

Dupa câteva ore, la reluarea discutiei noastre, managerul spitalului a sustinut ca, de fapt, este vorba despre orele suplimentare efectuate in ultimele doua luni, adica decembrie 2013 si ianuarie 2014, si ca, “asa cum spune Codul Muncii, vor fi compensate cu libere in urmatoarele 60 de zile”.

Si a adaugat: “Orele suplimentare sunt platite in conditiile legii. Dar nici vorba de 260 de ore lucrate, ci despre mult mai putine. Când sunt probleme, se aduce personal din alte sectii. Dar infirmierelor de la ATI nu le convine sa-si ia liber, pentru ca pierd din bonurile de masa. Eu nu nedreptatesc pe nimeni. La noi in unitate se dau toate drepturile.” Daca este asa sau precum se spune in sesizare nu pot sa o stabileasca decât institutiile abilitate sa verifice reclamatia. Noi speram ca ele sa se autosesizeze in urma publicarii acestui articol.

Potrivit Codului Muncii (Legea 53/2003), munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice de la efectuare. In aceste conditii, angajatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru (8 ore pe zi, 40 ore/saptamâna). In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in 60 de zile, atunci luna urmatoare munca suplimentara va fi remunerata prin adaugarea unui spor (corespunzator duratei) de cel putin 75 la suta din salariul de baza. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul poate acorda zile libere platite din care vor fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri